Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2005

ΤΟΡΙΝΟ 2006 - Η Ολυμπιακή φλόγα ανάβει στις 27 Νοεμβρίου στην αρχαία Ολυμπία


Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου ορίστηκε ως η ημερομηνία που θα ανάψει η Ολυμπιακή φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία με προορισμό το Τορίνο της γειτονικής μας Ιταλίας όπου θα διεξαχθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες τον Φεβρουάριο του 2006 .
Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Μίνως Κυριακού κατά την τελετή υπογραφής του συμφωνητικού με το πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Τορίνο 2006», Βαλεντίνο Καστελάνι.
Η Αφή θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ στη συνέχεια και για δέκα ημέρες η ΕΟΕ διοργανώνει λαμπαδηδρομία που θα διασχίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα, 1.989,5 χιλιόμετρα, περνώντας από 66 δήμους και οκτώ χιονοδρομικά κέντρα .
Για τον λόγο αυτό την Πέμπτη 22/9 ο κ.Κυριακού συναντήθηκε με τους Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων, απ΄ όπου θα περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα με σκοπό να τους ενημερώσει για τις λεπτομέρειες της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.
Στη συνάντηση, από την πλευρά της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον τρόπο επιλογής των λαμπαδηδρόμων που είναι ευθύνη κάθε τοπικής κοινωνίας καθώς και στις διευκολύνσεις που πρέπει να παράσχουν οι δήμοι για τη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας, όπως για παράδειγμα στη δημιουργία σημείων συγκέντρωσης λαμπαδηδρόμων και στην εκπαίδευση εθελοντών.
«Είναι η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει από τα χιονοδρομικά κέντρα» τόνισε ο κ. Κυριακού και πρόσθεσε: «Τα αιτήματα των δήμων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμπεριληφθούν στην διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας ήταν πάρα πολλά, όμως θα χρειαζόταν πάνω από ένας μήνας αλλά και πολλά χρήματα για να διατρέξει η Φλόγα σε όλη την Ελλάδα».
Στη συνάντηση αυτή τον Δήμο Καλαβρύτων και το Χιονοδρομικό Κέντρο εκπροσώπησαν οι κύριοι Τσεκούρας και Μπράτσικας .
Το πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας :
Πρώτη στάση της Ολυμπιακής Φλόγας το βράδυ της 27ης Νοέμβρη θα είναι στα Καλάβρυτα όπου θα διανυκτερεύσει, την επόμενη ημέρα θα σταματήσει στο Μεσολόγγι στις 29 θα περάσει από το χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι και θα διανυκτερεύσει στο Καρπενήσι, στις 30 Νοέμβρη στην Καλαμπάκα, την 1η Δεκέμβρη στο Μέτσοβο (Κρύα βρύση) και διανυκτέρευση στην Κοζάνη, στις 2 στο Σέλι, τα 3-5 Πηγάδια και τη Νάουσα, στις 3 στη Θεσσαλονίκη, στις 4 στο Πήλιο (Αγριόλευκες) και το Βόλο, στις 5 στον Παρνασσό και την Αράχοβα, ενώ στις 6 Δεκεμβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα γίνει η επίσημη παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στους Ιταλούς (ώρα 16.20).
-------------------------------------------------------
(Δημοσιεύθηκε στην «Εβδομάδα των Καλαβρύτων» Αρ.φυλ.264 την Τετάρτη 28/9/2005)

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 25, 2005

Τεχνητή Χιονόπτωση και Νέες επενδύσεις στο ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ



Ένα πραγματικά ευχάριστο δελτίο τύπου λάβαμε από την Έδεσα και το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν όπου φαίνετε πως υπάρχει έντονη κινητικότητα εν όψη του φετινού χειμώνα.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου το οποίο και αναδημοσιεύουμε ,στο εν λόγο χιονοδρομικό
«..εξασφαλίσθηκαν σημαντικά κονδύλια που θα επενδυθούν στο κέντρο και συγκεκριμένα:

* Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία από την φετινή σεζόν συστήματος τεχνητής χιονόπτωσης που περιλαμβάνει τρία (3) ολοκαίνουργια κανόνια τελευταίας τεχνολογίας και δέκα (10) sticks
* Προμήθεια και αποθήκευση μέχρι την ερχόμενη χρονιά οπότε και θα υλοποιηθεί η εγκατάσταση, δύο εναέριων αναβατήρων τύπου «διθέσιας καρέκλας» μήκους 1.300 και 1.500μ αντίστοιχα.


Είναι προφανές ότι από τη λειτουργία και μόνο του συστήματος τεχνητής χιονόπτωσης που θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει με χιόνι τις πίστες ...θα εξασφαλισθεί η συνεχής λειτουργία του κέντρου σε όλη τη χειμερινή περίοδο ανεξαρτήτως ύψους φυσικού χιονιού, αλλά κυρίως και πρωτίστως θα εξασφαλισθεί η έγκαιρη έναρξη λειτουργίας του κέντρου πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, πιθανόν και μέσα Νοεμβρίου, γεγονός που σε συνδυασμό με το μεγάλο υψόμετρο και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, θα προσδώσει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, αφού θα είμαστε το μοναδικό χ. κέντρο που θα λειτουργούμε από τόσο νωρίς και θα εκμεταλλευτούμε κατά τον καλύτερο τρόπο την επιθυμία των σκιέρ για καταβάσεις μέσα στον Νοέμβριο- Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα θα υλοποιηθούν από τους ιδιώτες που απαρτίζουν τον «Όμιλο Συνεργαζομένων Επιχειρήσεων Χ. Κέντρου AEGEAN -KAIMAKTSALAN» νέες επενδύσεις σε εξοπλισμό, με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER + Ν. Πέλλας ... συνολικού προϋπολογισμού 250.000 euro. Επίσης αναμένεται και η υλοποίηση μιας επιπλέον επένδυσης, εφόσον εγκριθεί από το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ «Βόρρας- Βεγορίτιδα» του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας, ύψους 150.000ευρό που θα αφορά την προμήθεια καινούργιου οχήματος χιονιού τύπου HASKY για την περιήγηση των επισκεπτών στις χιονισμένες κορυφές και το εκκλησάκι του Πρ. Ηλία. Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο, έμπρακτα, το πραγματικό ενδιαφέρον της διοίκησης και των επιχειρηματιών του χ. κέντρου για την συνεχή ικανοποίηση των αναγκών των χιονοδρόμων και προοιωνίζουν μια ακόμη ευχάριστη χιονοδρομική χρονιά στις εγκαταστάσεις μας.» -Δημ.Γλαράκης (Διευθυντής Χ.Κέντρου Καϊμακτσαλάν)

Η τελευταία πρόταση του Δελτίου τύπου συνοψίζει κατά την γνώμη μας όλη την ουσία του ζητήματος. Γιατί συνήθως όπου υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον , υπάρχει όραμα και ανάπτυξη. Από εμάς δεν μένει παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στα νέα τους σχέδια καθώς και η ελπίδα να αποτελέσουν το παράδειγμα για νέες επενδύσεις και στα υπόλοιπα χιονοδρομικά της χώρας...

------------------------------------------

(Δημοσιεύθηκε στην «Εβδομάδα των Καλαβρύτων» Αρ.φυλ.264 την Τετάρτη 28/9/2005)

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2005

Θετικά νέα από το Χ.Κ.Καλαβρύτων για την διαμόρφωση της Στύγας 2

Μετά το ρεπορτάζ του «Χιονοδρόμου» στα Γεγονότα της Αχαΐας φαίνεται ότι υπήρξε η ευαισθητοποίηση που αναζητούσαμε. Με χαρά πληροφορηθήκαμε θετικές κινήσεις από την πλευρά του Χ.Κ.Καλαβρύτων όσον αφορά την επίστρωση και διαμόρφωση της πίστας Στύγα 2. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δρομολογείται συνεργασία του Χιονοδρομικού Κέντρου με το Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος και την ΔΕΗ ώστε να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες για την διαμόρφωση της αγαπημένης πίστας των Χιονοδρόμων.
Από την πλευρά μας παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνουμε για κάθε σημαντικό νέο.
------------------------------
Η σημείωση αυτή δημοσιεύθηκε στην Εβδομάδα των Καλαβρύτων Αρ.φύλλου 263 με ημερομηνία Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 στην σελίδα 8

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2005

Reportaz του Χιονοδρόμου στα "ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ"


«ΑΘΛΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ»

Εγκατάλειψη και μόνο εγκατάλειψη μπορεί να διακρίνει κανείς αντικρίζοντας το καλοκαίρι τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.
Δύο μάλιστα από τις πιο δημοφιλείς του πίστες η «Αχιλλέας 1» και «Στύγα 2» μόνο χιονοδρομικές πίστες δεν θυμίζουν καθώς παραμένουν εντελώς παραμελημένες στο έλεος των φυσικών φαινομένων.
Στην Αχιλλέας 1 μεγάλα νεροφαγώματα βάθους ενός μέτρου και ακόμα παραπάνω σε μερικά σημεία, γεμάτα με τεράστια βράχια και πέτρες, βρίσκονται ακριβώς στη μέση της πίστας Η απουσία χωματουργικών εργασιών εδώ και πολύ καιρό είναι προφανής .
Αυτό σημαίνει πως για να λειτουργήσει αυτή η πίστα στην κατάσταση που βρίσκετε χρειάζονται πολύ μεγάλες ποσότητες χιονιού για να την καλύψουν επαρκώς. Και συνήθως τέτοιες ποσότητες χιονιού πλέον σπανίζουν , ιδιαίτερα στην αρχή της σεζόν και περίοδο αιχμής ( Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά Φώτα) .Έτσι χάνονται έσοδα τόσο για την επιχείρηση όσο και για την περιοχή καθώς η πίστα παραμένει κλειστή λόγο «έλλειψης χιονιού» ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί άνετα αν είχαν γίνει οι κατάλληλες εργασίες επίστρωσης το καλοκαίρι
Σε πολύ κακή κατάσταση βρίσκεται και η πιο διάσημη πίστα του χιονοδρομικού κέντρου η γνωστή σε όλους Στύγα, η οποία είναι και αυτή γεμάτη τεράστιους βράχους και στην υπάρχουσα κατάσταση χρειάζεται μέτρα χιόνι για να λειτουργήσει σωστά. Εκτός από ελάχιστα σημεία είναι προφανής η έλλειψη εργασιών εξομάλυνσης του εδάφους. Να τονίσουμε μάλιστα πως όταν μιλάμε για την Στύγα μιλάμε για μια από τις καλύτερες πίστες στην Ελλάδα και έναν από τους σημαντικότερους λόγους για να προσελκύουν χιονοδρόμους τα Καλάβρυτα. Μια πίστα που με κατάλληλες χωματουργικές εργασίες θα μπορούσε να λειτουργεί πρώτη και να κλείνει τελευταία λόγο του μεγάλου υψομέτρου της καθώς και της πλεονεκτικής της θέσης. Κι όμως αυτή την στιγμή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι η πίστα με τις λιγότερες μέρες λειτουργίας στο Χ.Κ.,Καλαβρύτων.
Το παράδοξο είναι πως την ίδια ακριβώς στιγμή σε απόσταση αναπνοής από την «Στύγα» γίνονται έργα διάνοιξης δρόμου για το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» με υπερσύγχρονα σκαπτικά μηχανήματα...
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη καθώς και την πολύ κακή κατάσταση που βρίσκονται οι πίστες προκύπτει εύλογα το ερώτημα:
Γιατί δεν γίνονται ενέργειες να χρησιμοποιηθούν τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που κατασκευάζουν τον δρόμο για το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» προς όφελος και του χιονοδρομικού και κυρίως της πίστας Στύγα;

Τα μηχανήματα του «Αρίσταρχου» δεν θα είναι για πάντα στο βουνό . Χρειάζονται άμεσες κινήσεις και συνεννόηση με τους φορείς που εμπλέκονται ώστε να μην πάει χαμένη αυτή η μοναδική ευκαιρία που δίνετε στο Χ.Κ.Καλαβρύτων να διανοίξει και να βελτιώσει τις πίστες του που δεν μπορούν και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση μέχρι και τα πρώτα χιόνια.


Το Ρεπορτάζ της στήλης «Χιονοδρόμος» δημοσιεύθηκε στα «Γεγονότα της Αχαΐας» την Τετάρτη 14 Σεπτ 2005 Αρ.Φύλλου 4596
Αναλυτικότερο Ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εβδομάδα των Καλαβρύτων Αρ.φύλλου 263 με ημερομηνία Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 στην σελίδα 5 (Δείτε ολόκληρο το αρθρο...)

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2005

Κίνηση καταστηματαρχών ενοικιάσεως Ski & Ξενοδόχων για τις τιμές και τον τρόπο λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων

Αίτηση ακρόασης στην πρώτη συνεδρίαση για την νέα χιονοδρομική περίοδο κατέθεσαν στο Δ.Σ. του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων το σύνολο των καταστημάτων Ενοικιάσεων & Σχολών Σκι σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ξενοδόχων Καλαβρύτων.
Με την ενέργειά τους αυτή, οι επαγγελματίες της περιοχής αξιοποιώντας τις εμπειρίες που αποκόμισαν την περασμένη χιονοδρομική περίοδο ,σκοπεύουν να καταθέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους γύρω από την πορεία και την λειτουργία του Χ.Κ.Καλαβρύτων.
Πρωτεύοντα δε ρόλο στους προβληματισμούς τους , αποτελεί η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόστηκε τα δύο τελευταία χρόνια , λόγο της οποίας στην κυριολεξία ερήμωσαν τα Καλάβρυτα από χιονοδρόμους τις καθημερινές του χειμώνα, φέρνοντας τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο αλλά και τα καταλύματα σε δεινή θέση. Μαζί με την αίτηση οι επαγγελματίες κατέθεσαν ένα 2σέλιδο υπόμνημα με τις θέσεις τους πάνω στον περσινό τιμοκατάλογο καθώς και τους επίσημους τιμοκαταλόγους από τέσσερα ακόμα χιονοδρομικά της Ελλάδας αναλόγου αριθμού αναβατήρων με των Καλαβρύτων, ώστε να κάνουν τις ανάλογες συγκρίσεις τιμών με τους ανταγωνιστές.
Έχοντας άμεση επαφή καθημερινά με τους χιονοδρόμους επαγγελματίες και ξενοδόχοι γίνονται δέκτες τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών σχολίων από τους πελάτες τους σε σχέση με την λειτουργία και τις τιμές του Χ.Κ.Καλαβρύτων. Έτσι με την κίνησή τους ελπίζουν να έχουν τον ανάλογο χρόνο να μεταφέρουν στην διοίκηση τα σχόλια αυτά , καθώς επίσης και τις δικές τους εμπεριστατωμένες προτάσεις για την βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου πάνω στο οποίο έχουν επενδύσει την βιωσιμότητα τους σχεδόν όλα τα Καλάβρυτα.
Παρακολουθώντας την παραπάνω σημαντική εξέλιξη , στο επόμενο άρθρο αναλύουμε το πολύ σοβαρό ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής του Χ.Κ.Καλαβρύτων σε σύγκριση με τα υπόλοιπα Χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, καθώς και το κατά πόσο αυτή αποτελεί βαρόμετρο στην προσέλευση επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή.

(Δημοσιεύθηκε στην «Εβδομάδα των Καλαβρύτων» Αρ.φυλ.262 την Τετάρτη 31/8/2005)


Γράψτε τα δικά σας σχόλια πάνω στο άρθρο που μόλις διαβάσατε ή απλώς δείτε τα σχόλια άλλων αναγνωστών.

Ακριβά τα Καλάβρυτα για τους Χιονοδρόμους

Γιατί οι σκιέρ γύρισαν την πλάτη «τραβώντας» για άλλα βουνά;

Την φήμη του «ακριβού Χιονοδρομικού» έχουν αποκτήσει ανάμεσα στους Έλληνες χιονοδρόμους τα Καλάβρυτα. Ακόμα και φανατικοί φίλοι της περιοχής , άρχισαν πλέον να στρέφονται σε άλλα βουνά αναζητώντας καλύτερες τιμές με εφάμιλλες υπηρεσίες. Τον περσινό χειμώνα το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο τις εργάσιμες καθημερινές , που τόσο τα Καλάβρυτα όσο και το Χιονοδρομικό Κέντρο θύμιζαν περισσότερο ταινία του Αγγελόπουλου παρά χειμερινό θέρετρο. Επαγγελματίες και ξενοδόχοι της περιοχής ,ανήσυχοι έψαχναν να βρουν τι φταίει και «χάθηκαν» οι επισκέπτες χιονοδρόμοι , που στο παρελθόν έρχονταν καθημερινές στα Καλάβρυτα. Αν και τα Σ/Κ η εισροή του κόσμου ήταν φυσιολογική , τις καθημερινές το σκηνικό άλλαζε ως δια μαγείας και οι σκιέρ που χρόνια τώρα ξέφευγαν για να απολαύσουν τις χιονισμένες πλαγιές χωρίς τις ουρές των αργιών είχαν εξαφανιστεί.
Γιατί όμως οι σκιέρ γύρισαν την πλάτη στο Χ.Κ.Καλαβρύτων , «τραβώντας» για άλλα βουνά;
Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει αρχικά να εξηγήσουμε ότι ο Έλληνας χιονοδρόμος σήμερα , δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τον χιονοδρόμο που γνωρίζαμε πριν από 10 ή 15 περίπου χρόνια.
Ο χιονοδρόμος πλέον ταξιδεύει συχνά σε χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού κάνοντας αναπόφευκτα συγκρίσεις . Ακόμα κι αν δεν έχει την οικονομική άνεση να κάνει πολλά ταξίδια ,το internet του δίνει την δυνατότητα να ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της χιονοδρομίας.. «Σερφάροντας» ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες ξένων και Ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων ενημερώνεται για τις τιμές και τις εκάστοτε υπηρεσίες . Ο προσωπικός του υπολογιστής ,του δίνει την άνεση να βλέπει τόσο φωτογραφίες όσο και ζωντανά στιγμιότυπα από web cameras καθώς και πλούσιο υλικό για την κάθε περιοχή. Σε διαδικτυακούς χώρους συνομιλιών και ανταλλαγής απόψεων (Forums , Chat Rooms , Blogs) έρχεται σε επαφή με σκιέρ από όλη την Ελλάδα αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο . Εκεί έχει τη δυνατότητα να ανταλλάσσει εμπειρίες ,να καταγράφει τις εντυπώσεις του , και να ενημερώνετε από άλλους φίλους των χειμερινών σπορ για Χιονοδρομικά κέντρα που ίσως δεν έχει ακόμα επισκεφθεί.
Με λίγα λόγια ο σύγχρονος χιονοδρόμος είναι ενημερωμένος και έχει απαιτήσεις. Σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική δυσχέρεια , συγκρίνει και μετράει προσεκτικά το που θα δώσει ακόμα και το τελευταίο του ευρώ.
Αυτός ο Έλληνας χιονοδρόμος είναι ο ίδιος που πέρυσι γύρισε προειδοποιητικά την πλάτη στο Χ.Κ.Καλαβρύτων «τιμωρώντας» έτσι με τον τρόπο του , την ομολογουμένως παράλογα ακριβή τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόσθηκε τις καθημερινές.
Η τιμολογιακή πολιτική του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων τα δυο τελευταία χρόνια , βασίσθηκε σε ένα μοντέλο τιμών μεγάλων χιονοδρομικών κέντρων της Ευρώπης , καθώς και λαών με εντελώς διαφορετική χιονοδρομική κουλτούρα αναφορικά με τον νεογενή Έλληνα χιονοδρόμο. Κύριος σκοπός του ήταν η αλλαγή νοοτροπίας των σκιέρ στην χώρα μας και ένα επιπλέον κίνητρο για να κρατήσει τον χιονοδρόμο περισσότερες ημέρες στα Καλάβρυτα ή ακόμα και για μια ολόκληρη εβδομάδα. Για να το πετύχει αυτό έχοντας ως αφετηρία την τιμή των 22 τόσο τις αργίες ,όσο και τις καθημερινές προσέφερε μια έκπτωση ως κίνητρο για κάθε παραπάνω συνεχόμενη μέρα παραμονής στο Χιονοδρομικό Κέντρο.
Αν και αυτό κατ αρχήν ακούγεται καλό , όχι μόνο δεν έπεισε τον Έλληνα Χιονοδρόμο να αποκτήσει «Ευρωπαϊκή» νοοτροπία αλλά κατέληξε σε μεγάλο φιάσκο μιας και τα υπόλοιπα Χιονοδρομικά της χώρας μας, διαμόρφωσαν «ελληνικούς» τιμοκαταλόγους με πολύ πιο προσιτές τιμές για τους χιονοδρόμους ,δίνοντάς τους πραγματικά κίνητρα για εβδομαδιαίες διακοπές στις περιοχές τους.
Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα το μέγεθος της διαφοράς τιμών σε σχέση με άλλα γνωστά και αναλόγου δυναμικότητας Χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας , καθώς και τους λόγους που ευθύνονται για την φήμη των Καλαβρύτων ως «ακριβών» ,παραθέτουμε συγκριτικό πίνακα τιμών στις παρακάτω κύριες κατηγορίες: Ημερήσια κάρτα Αργιών , Ημερήσια Κάρτα Καθημερινών , Εβδομαδιαία καθώς και Ετήσια Κάρτα .


Από τις παραπάνω συγκρίσεις διαπιστώνουμε πως σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι και το ακριβότερο στην Ελλάδα !!!
Μοναδική ίσως εξαίρεση αποτελεί η ημερήσια κάρτα αργιών στα Κελάρια του Παρνασσού που τιμάται 25 euro έναντι 22 euro των Καλαβρύτων. Φυσικά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι σκιέρ στον Παρνασσό τα Σαββατοκύριακα έχουν στην διάθεσή τους 13 αναβατήρες και στα Καλάβρυτα μόλις 7 , κάνοντας έτσι την διαφορά αυτή των 3 ευρώ να μην φαντάζει ιδιαίτερα μεγάλη μιας και πρόκειται για τις διπλάσιες σχεδόν πίστες. Και τα δυο βέβαια νότια χιονοδρομικά έχουν «τσιμπήσει» τις τιμές τα Σαβ/κα σε σχέση με τα χιονοδρομικά της Βορείου Ελλάδας που τιμολογούν κατά μέσω όρο γύρο στα 15 euro .
Το κυριότερο όμως πρόβλημα διαπιστώνεται τις εργάσιμες καθημερινές που τα Καλάβρυτα έχουν σχεδόν την διπλάσια τιμή από όλα τα υπόλοιπα Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας. Εδώ ακριβώς εξηγείτε και η εξαφάνιση των χιονοδρόμων από τα Καλάβρυτα τις καθημερινές του χειμώνα. Ποιος άραγε σώφρον άνθρωπος θα προτιμούσε να πληρώσει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων 22 euro ,ενώ την ίδια μέρα στον «διασημότερο» ομολογουμένως Παρνασσό μόλις 12 euro;

Ας δούμε δυο παραδείγματα που αποδεικνύουν πόσο μεγάλο είναι το εύρος της διαφοράς τιμών τις καθημερινές .

Για μια εβδομάδα στα Καλάβρυτα ο σκιέρ σύμφωνα με τον επίσημο τιμοκατάλογο των Καλαβρύτων θα δαπανήσει 125 euro. Στο απέναντι και μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού για μια εβδομάδα θα δαπανήσει μόνο 60 euro ! Είναι δυνατόν ο πελάτης να επιλέξει ποτέ για εβδομαδιαίες διακοπές τα Καλάβρυτα που έχουν την διπλάσια και κάτι τιμή;

Αν υποθέσουμε ότι ένας Χιονοδρόμος παίρνει άδεια από την δουλειά του ώστε να κάνει 3 καθημερινές σκι χωρίς τις ουρές των lift , τότε σίγουρα τα Καλάβρυτα θα ήταν η τελευταία του επιλογή. Ο λόγος είναι πώς εκεί θα δαπανούσε για 3 μέρες 59 euro , ενώ στον Παρνασσό και Καιμακ Τσαλάν 36 euro , και στην Νάουσα και το Σέλι μόλις 30 euro. Και στο κάτω κάτω αν είναι να δώσει 59euro για 3 καθημερινές στα Καλάβρυτα , δεν δίνει 60 euro στον Παρνασσό ή 50 euro στο Σέλι και να κάνει σκι μια ολόκληρη εβδομάδα;

Ακόμα και στην ετήσια κάρτα τα Καλάβρυτα αποδεικνύονται ακριβότερα από όλα τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει την διπλή ακριβώς τιμή.(Σέλι , Καϊμάκ Τσαλαν)

Αν και οι αδυναμίες αυτές του τιμοκαταλόγου επισημάνθηκαν νωρίς από τους τοπικούς καταστηματάρχες ενοικιάσεων σκι , δεν υπήρξε καμία αλλαγή πορείας από την διεύθυνση του Χιονοδρομικού Κέντρου που επέμεινε στο μεγάλο στοίχημα του «ευρωπαϊκού» τιμοκαταλόγου με τα γνωστά αποτελέσματα της απαξίωσης από τους σκιέρ. Ακόμα και τα πρώτα δείγματα διαμαρτυρίας μέσω internet καθώς και η πρωτοφανής απουσία χιονοδρόμων τις καθημερινές δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν τα πράγματα. Το αυτί των «υπευθύνων» δεν φάνηκε να ιδρώνει μέχρι και την πρωταπριλιά , που έπειτα από πιέσεις αποφασίστηκε να χαμηλώσουν οι τιμές για τις δέκα τελευταίες μέρες της σεζόν. Το παράδοξο όμως ήταν πως ακόμα και με αυτή την κίνηση το Χ.Κ.Καλαβρύτων βρέθηκε πάλι ακριβότερο, μιας και τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα είχαν φροντίσει νωρίτερα να μειώσουν κι αυτά τις είδη χαμηλές τους τιμές με αποτέλεσμα να είναι φθηνότερα των Καλαβρύτων!
Το πάθημα αυτό των Καλαβρύτων απέδειξε πως μια τιμολογιακή στρατηγική ,όσο σωστή κι αν φαίνεται κατά την σχεδίασή της , τελικά κρίνεται στην πράξη , τόσο από την ανταπόκριση των πελατών όσο και από τις κινήσεις των ανταγωνιστών. Αν και η χάραξη στρατηγικής είναι απαραίτητη , στις επιτυχημένες επιχειρήσεις οι τακτικές είναι αυτές που προωθούν τη στρατηγική και όχι το αντίθετο. Η τακτική κινείτε συνεχώς , αφουγκράζεται την αγορά και κάνει τις ανάλογες διορθωτικές κινήσεις.
Όπως παρατήρησε ο Tom Cooper , πρώην διευθύνον σύμβουλος της Access Management : «Μερικές φορές , η πρώτη από τις τακτικές που εφαρμόζεις, αλλάζει ολόκληρο το σχέδιο» Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Μινεσότα Harry Beckwith προσθέτει σε αυτόν το συλλογισμό: « Απ’ ότι φαίνεται όμως , οι εταιρίες είναι σαν τους καρχαρίες. Αν ένας καρχαρίας δεν κινηθεί δεν μπορεί να αναπνεύσει και θα πεθάνει. Οι ζωντανές επιχειρήσεις έχουν την τάση να κινούνται. Αυτές που κοιμούνται συνήθως ασφυκτιούν?.»
Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα από το σύγχρονο management που αποδεικνύουν το αυτονόητο: Η εμμονή σε μια τιμολογιακή στρατηγική που δεν «περπατάει» γιατί χτυπήθηκε από τον ανταγωνισμό και περιφρονήθηκε από τους πελάτες, είναι θανάσιμη για την επιχείρηση. Η στασιμότητα σε αυτή την περίπτωση είναι η χειρότερη συνταγή για αναστροφή του κλίματος. Πόσο σημαντικό είναι δε αυτό , όταν όλοι γνωρίζουμε ότι από την βιωσιμότητα και την πρόοδο της συγκεκριμένης δημοτικής επιχείρησης Χ.Κ.Καλαβρύτων ζει και επενδύει μια ολόκληρη πόλη.
Αναλογιζόμενοι αυτό οι υπεύθυνοι τόσο για την στρατηγική (Δ.Σ.) όσο και για την λειτουργία (Διεύθυνση ) επιβάλετε να χαράξουν μια νέα επιθετική τιμολογιακή τακτική . Με έναν νέου τύπου , προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα τιμοκατάλογο , που θα εκθέτει τον ανταγωνισμό και θα δώσει πραγματικά κίνητρα στους πελάτες χιονοδρόμους να επισκέπτονται τα Καλάβρυτα εκτός από τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές. Στην χάραξη μιας νέας επιθετικής πολιτικής δηλώνουν έτοιμοι να συνδράμουν τόσο οι ξενοδόχοι όσο και όλοι οι επαγγελματίες ενοικιάσεων σκι της περιοχής , με ελκυστικές προσφορές για τις καθημερινές του χειμώνα , δίνοντας στην κίνηση αυτή μια ακόμα μεγαλύτερη δυναμική.
Στις πονηρές σε οικονομικό επίπεδο μέρες τις οποίες διανύουμε , μια τέτοια συλλογική τακτική θα απέφερε σίγουρα καρπούς και θα έδινε καινούριο ενδιαφέρον και νέα πνοή στην περιοχή που τόσο πολύ το χρειάζεται μετά τον περσινό άγονο χειμώνα.
Η στήλη αυτή θα στηρίξει κάθε καλή προσπάθεια στον τομέα αυτό τον οποίο και θεωρεί καθοριστικό για την επιβίωση του Χ.Κ.Καλαβρύτων καθώς και ολόκληρης της περιοχής που έχει επενδύσει πάνω στην ανάπτυξη και την ευημερία του.

(Δημοσιεύθηκε στην «Εβδομάδα των Καλαβρύτων» Αρ.φυλ.262 την Τετάρτη 31/8/2005)


-------------------------------------------

Γράψτε τα δικά σας σχόλια πάνω στο άρθρο που μόλις διαβάσατε ή απλώς δείτε τα σχόλια άλλων αναγνωστών.