Τετάρτη, Μαρτίου 08, 2006

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ «ΑΔΕΣΠΟΤΑ» ΣΑΝΙΔΙΑ ...

Σχετικά ομαλά κύλησε το τριήμερο της Καθ.Δευτέρας στο Χ.Κ.Καλαβρύτων καθώς πολλοί επισκέπτες και χιονοδρόμοι βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του για να χαρούν τα χειμερινά σπορ της προτίμησής τους. Ο καιρός δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα το Σ/Κ παρά αντιθέτως την καθ.Δευτέρα οι ισχυροί άνεμοι δεν επέτρεψαν την λειτουργία του κέντρου.
Το συγκεκριμένο τριήμερο έφερε στην επιφάνια όμως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα ασφάλειας για το οποίο δεν φέρει ευθύνη το Χ/Κ αλλά οι ίδιοι οι χιονοδρόμοι καθώς και τα κατά τόπους καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμών.

Πρόκειται για τις σανίδες snowboard οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεφεύγουν από την προσοχή των κατόχων τους και εντελώς αδέσποτες αναπτύσσουν απίστευτα υψηλές ταχύτητες μέχρι το πρώτο εμπόδιο το οποίο θα συναντήσουν. Μάλιστα την Κυριακή μια από αυτές ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και χτύπησε το όχημα του Χ/Κ (Snowmobile) με οδηγό τον υπεύθυνο λειτουργίας του κέντρου κο Κ.Σπανό στην πίστα Στύγα 2.
Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο μιας και οι λάμες των χιονοσανίδων αυτών κόβουν κυριολεκτικά σαν μαχαίρια. Σε περίπτωση που στον δρόμο τους βρεθεί κάποιο παιδί ή ακόμα και ενήλικας χιονοδρόμος μπορούν να του προξενήσουν πολύ σοβαρό τραυματισμό.
Για τον λόγο αυτό οι κατασκευάστριες εταιρίες στις δέστρες του snowboard έχουν κάποιους ιμάντες οι οποίοι δένουν το σανίδι με το πόδι του χιονοδρόμου ώστε να μην μπορεί αυτό να φύγει ανεξέλενκτο δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. Ωστόσο ίσως λόγο της ελληνικής «άρνησης» στα μέτρα ασφαλείας (βλέπε ζώνες ασφαλείας στο αυτοκίνητο ή κράνος στη μηχανή) οι περισσότεροι χιονοδρόμοι δεν χρησιμοποιούν αυτούς τους ιμάντες. Παράλληλα η άρνηση αυτή είχε σε μεγάλο βαθμό χαλαρώσει την προσοχή και σε πολλά καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμών snowboard (με καλύτερο παράδειγμα τον υπογράφοντα το συγκεκριμένο άρθρο) έτσι ώστε να μην δίνουν υποχρεωτικά τον συγκεκριμένο ιμάντα στους ενοικιαστές των εξοπλισμών και να επαφύονται στην προσοχή του εκάστοτε χιονοδρόμου. Αυτή η αμέλεια όμως είναι πέρα για πέρα λανθασμένη για εμάς τους επαγγελματίες καθώς σε περίπτωση ατυχήματος , φέρουμε και εμείς με την σειρά μας έμμεση ευθύνη .
Ο νόμος (Αριθμ. Τ/10.004 Υπ.Απόφασης παράρτημα Β, αρθρο 21-Φ.Ε.Κ. 1339-16/10/2002) προβλέπει και επιβάλει στους χιονοδρόμους - snowboarder την χρήση του ιμάντα μα πάνω από τον νόμο και τις συνέπειες του ας σκεφθούμε και τον νόμο της συνείδησης μας για κάτι που ίσως αμελήσαμε αλλά προξένησε ατύχημα σε κάποιον συνάνθρωπό μας.
Το Χ.Κ.Καλαβρύτων με έγγραφο του στις 7/1/2000 προς όλους τους ενδιαφερόμενους είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το ζήτημα αυτό. Το ίδιο ακριβώς , ορθά κατά τη γνώμη μας, έπραξε και τώρα ενημερώνοντας και υπενθυμίζοντας στους χιονοδρόμους και τα καταστήματα ενοικιάσεων εξοπλισμών την σημασία των ιμάντων ασφαλείας.
Έτσι λοιπόν επειδή τα παθήματα πρέπει να γίνονται μαθήματα πριν γίνει κάτι ανεπανόρθωτο Χιονοδρόμοι και Επαγγελματίες ας δείχνουμε προσοχή στους παρακάτω 5 τομείς ασφαλείας :

1. Τα καταστήματα που πουλάνε ή ενοικιάζουν τέτοιους εξοπλισμούς οφείλουν να δίνουν μαζί και τον ιμάντα ασφαλείας στους πελάτες τους καθώς και να παροτρύνουν την χρήση τους.
2. Οι χιονοδρόμοι - Snowboarder επιβάλετε να χρησιμοποιούν αυτούς τους ιμάντες ασφαλείας σε κάθε περίπτωση και να προσέχουν ιδιαίτερα ώστε να μην αφήνουν απ τα χέρια τους τον εξοπλισμό τους όταν υπάρχει κατηφορική κλίση.
3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι αρχάριοι snowboarder όταν ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν από τους εναέριους αναβατήρες με τα σανίδια στα χέρια. (Οι πιο έμπειροι διατηρούν πάντοτε το ένα πόδι τους δεμένο στην σανίδα που είναι και ο σωστότερος τρόπος.)
4. Πριν δοκιμάσετε να ανεβείτε για πρώτη φορά σε κάποια πίστα καλό είναι αυτό να γίνει με την βοήθεια κάποιου πιο έμπειρου στους κανόνες ασφαλείας ή ακόμα καλύτερο με την βοήθεια κάποιου εκπαιδευτή.
5. Τέλος ας μην ξεχνάμε τον χρυσό κανόνα για όλα τα πράγματα. Να κάνουμε στους άλλους αυτό που θέλουμε να κάνουν οι άλλοι σε εμάς. Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση να προσέχουμε την ασφάλειά τους όπως θέλουμε οι άλλοι να προσέχουν την δική μας ασφάλεια ή την ασφάλεια των παιδιών μας.


Τα χειμερινά σπορ είναι πηγή χαράς και αναζωογόνησης για όλους τους Χιονοδρόμους .
Ας τηρούμε λοιπόν ο καθένας απ την πλευρά του, τους κανόνες ασφαλείας ώστε να μην υπάρξουν ξανά δυσάρεστες καταστάσεις που θα αναιρούσαν την προηγούμενη πρόταση.

Πέμπτη, Μαρτίου 02, 2006

ΣΕΒΑΣΟΥ ΤΟ ΒΟΥΝΟ

Ένα από τα συνηθισμένα ελαττώματα που έχουμε εμείς οι άνθρωποι , είναι ευκολία να διακρίνουμε όλα τα «στραβά» ή κακώς κείμενα των "άλλων" , αγνοώντας όμως πεισματικά τις επιπτώσεις της δικής μας συμπεριφοράς απέναντι στους συνανθρώπους μας ή ακόμα περισσότερο στο φυσικό περιβάλλον το οποίο και μας φιλοξενεί όλους..
Ας γυρίσουμε λοιπόν για λίγο τον φακό επάνω μας και ας κάνουμε μια αυτοκριτική σχετικά με το πόσο περιβαντολογικά υπεύθυνοι είμαστε ως χιονοδρόμοι ή επισκέπτες στα όμορφα βουνά μας. .
Ζητήσαμε από έναν ιδικό , τον πτυχιούχο εκπαιδευτή σκι και περιβαντολόγο κύριο Κ.Γκορτζή να μας δώσει σε 10 σημεία τις αρχές οι οποίες πρέπει να διέπουν έναν συνειδητοποιημένο προς τους γύρο του αλλά και ευαισθητοποιημένο οικολογικά επισκέπτη και χιονοδρόμο .

Ας γίνουμε όλοι Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά Υπεύθυνοι Χιονοδρόμοι

του Κ.Γκορτζή

1. Σεβασμός στο βουνό σημαίνει να σκεφτόμαστε διπλά τις επιπτώσεις κάθε πράξης μας.

2. Αν πετάξουμε ένα χαρτί στο Χιονοδρομικό Κέντρο, δε θα συμβεί κάτι το καταστροφικό. Ας αναλογιστούμε όμως το αποτέλεσμα αν το κάνουν αυτό όλοι οι χιονοδρόμοι γύρω μας.

3. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο πρέπει να έχουμε πάντα δεμένο με λουρί το κατοικίδιο μας. Ακόμα και το πιο χαριτωμένο σκυλάκι μπορεί να τρελάνει τα γηγενή ζώα αν αρχίσει να τρέχει γύρω τους για να παίξει ή να προκαλέσει ατύχημα στους περαστικούς χιονοδρόμους.

4. Απέραντη η ευχαρίστηση να απολαμβάνουμε τον καθαρό αέρα ή να μυρίζουμε το άρωμα των λουλουδιών. Για να διατηρηθεί λοιπόν αυτή η ποικιλία αισθήσεων, αποφεύγουμε να μαρσάρουμε ή γκαζώνουμε άσκοπα ανεβαίνοντας στο Χιονοδρομικό Κέντρο, ας κρατήσουμε τη ρύπανση στις πόλεις μας.

5. Στο βουνό είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε την ‘άγρια ζωή’. Αξίζει να θυμηθούμε ότι εμείς είμαστε η άγρια ζωή και αυτά ο τοπικός πληθυσμός και αξίζουν το σεβασμό της περιοχής που μας δανείζουν για να απολαύσουμε το σπορ των χιονοδρομιών.

6. Το βουνό στο οποίο βρισκόμαστε, πέρα απ΄τη φυσική του κληρονομιά, ίσως να προστατεύεται κι από Ειδικούς Θεσπισμένους Νόμους (Εθνικός Δρυμός κτλ). Ας ρυθμίσουμε λοιπόν τις δραστηριότητες μας, ώστε να διαφυλαχθεί το σύνολο της χλωρίδας και πανίδας.

7 . Αν κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας στο ορεινό περιβάλλον, παρατηρήσουμε κάτι ασυνήθιστο σε κάποιο ζώο του βουνού που θα συναντήσουμε (τραυματισμός κτλ), ενημερώνουμε άμεσα είτε το τοπικό Δασαρχείο, είτε περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές και ζητάμε πληροφορίες.

8. Αποφεύγουμε να ταράζουμε την ηρεμία της χλωρίδας και πανίδας με έντονες φωνές, κόρνες αυτοκίνητων ή μαζεύοντας λουλούδια και πετρώματα. Φανταστείτε οι καλεσμένοι σπίτι σας να ουρλιάζουν και αποχωρώντας να πάρουν και κάτι απ΄το σπίτι.

9. Προφυλασσόμαστε από τις ορεινές καιρικές συνθήκες κατάλληλα:
· Σωστός ρουχισμός για να παραμένει το σώμα μας ζεστό και στεγνό,
· Προστασία απ΄την ηλιακή ακτινοβολία του βουνού. Δέκα λεπτά έκθεσης στον ήλιο σε υψόμετρο 2500-3000μ ισοδυναμεί με μια ώρα στην επιφάνεια της θάλασσας.

10. Αν εφαρμόζοντας τα παραπάνω, προστατεύουμε κατ’ ελάχιστο το ορεινό περιβάλλον που σε κάθε μας επίσκεψη’ θαυμάζουμε. Με την καλή όμως γνώση του ΔΕΚΑΛΟΓΟΥ ΚΑΛΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΟΥ, θα απολαμβάνουμε και εμείς με ασφάλεια τα σπορ μας.


Στο βουνό δεν είμαστε παρείσακτοι, αντιθέτως δε...
...Ας μην το προκαλούμε όμως!