Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2006

Η «ΝΕΦΕΛΗ» ΦΟΡΑΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ...

Ήταν τέλος Μαρτίου όταν βρέθηκα -όπως συνηθίζω κάθε τέτοια εποχή - σε ένα γνωστό χιονοδρομικό κέντρο των Αυστριακών Άλπεων να πίνω μετά το σκι παρέα με δυο φίλους σε ένα bar της περιοχής. Ο έντονος τρόπος που συζητάμε έστω και φιλικά εμείς οι έλληνες, κέντρισε το ενδιαφέρων ενός αυστριακού (διευθυντικού στελέχους του τοπικού χιονοδρομικού κέντρου όπως αποδείχθηκε αργότερα) Στο βλέμμα του διακρίναμε ένα μείγμα ενθουσιασμού και έκπληξης μόλις αρχίσαμε να του μιλάμε για τα δικά μας χιονοδρομικά κέντρα στην μόνο "ηλιόλουστη" όπως φανταζόταν ως τότε Ελλάδα και δεν αρνήθηκε να απαντήσει στις τόσες ερωτήσεις μας σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων. Μάθαμε πάρα πολλά πράγματα εκείνη την βραδιά . Από όλες όμως τις κουβέντες του μία μου έμεινε για μέρες καρφωμένη στο μυαλό .Ρωτώντας τον σχετικά με την σημασία της προετοιμασίας που γίνετε κάθε χρόνο στο χιονοδρομικό του κέντρο μας απάντησε :

" Η επιτυχία μιας σεζόν για κάθε χιονοδρομικό κέντρο του κόσμου , δεν έγκειται στον χειμώνα που θα ρθει αλλά στο καλοκαίρι που πέρασε..."

Η σκέψη αυτή ήρθε ξανά στο μυαλό μου λίγες μέρες πριν όταν με μια παρέα φίλων και συμπατριωτών επαγγελματιών ανηφορίζαμε στις πίστες του Χ.Κ.Καλαβρύτων ώστε να δούμε την πρόοδο των πολύ σημαντικών έργων που ξεκίνησαν εκεί φέτος το καλοκαίρι.
Η εικόνα που αντικρίσαμε στο βουνό ήταν κάτι παραπάνω από ευχάριστη. Το βουνό στην κυριολεξία ήταν ένα τεράστιο εργοτάξιο .Μηχανήματα και άνθρωποι δουλεύουν ασταμάτητα μήνες τώρα στην προσπάθεια να ομαλοποιήσουν και να διαπλατύνουν πίστες που μέχρι πρότινος δεν έπρεπε καν να ονομάζονται έτσι.


Παράλληλα μια μικρή φαινομενικά προσθήκη ενός επιπλέον πυλώνα στον αναβατήρα Άρτεμις (άγκυρα) ανοίγει νέα δεδομένα στις πίστες τόσο για φέτος όσο και για το μέλλον μιας και η συγκεκριμένη πλευρά του βουνού έχει πολλά ακόμα να προσφέρει. Με την προσθήκη αυτή οι χιονοδρόμοι θα εγκαταλείπουν πλέον την Άγκυρα λίγα μέτρα πιο πάνω έχοντας 3 επιλογές .Οι 2 πρώτες δεν αλλάζουν ιδιαίτερα από το παρελθόν. Φεύγοντας αριστερά επιλέγουν μια από τις πίστες Ηλέκτρα (Άρτεμις 1) ή Αντιγόνη (Αρτεμις2) ανάλογα με το επίπεδο τους. Στην τρίτη επιλογή όμως αλλάζουν πολλά. Θυμάστε αλήθεια το στενό δρομάκι δεξιά από την Άρτεμις; Πόσους και πόσους δεν είχε παιδέψει ! Από φέτος αποτελεί παρελθόν.Στην θέση του στο νέο σημείο που θα αφήνουμε την άγκυρα έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πλάτωμα που οδηγεί με άνεση στην νέα πίστα Ειρήνη (Άρτεμις 3). Γιατί νέα; Για τρεις βασικούς λόγους :
Πρώτον ξεκινάει από πολύ ψηλότερα κερδίζοντας πάνω από εκατό επιπλέον μέτρα. Δεύτερον δεν είναι πια στενή αλλά έχει πλάτος πάνω από 45 μέτρα !
Τρίτον είναι εντελώς καθαρισμένη από βράχια και εξογκώματα ώστε να λειτουργεί με πολύ λίγο χιόνι.

Η επιβεβαίωση για την ποιότητα αυτής της ανανεωμένης πίστας ήρθε από Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας F.I.S. η οποία μέσω του επιθεωρητή της στην Ελλάδα κου Αχιλλέα Μητούδη, επιθεώρησε όλες τις εργασίες, που ολοκλήρωσε το Χ.Κ.Κ. στην πίστα "ΕΙΡΗΝΗ", έτσι ώστε να εκδώσει Έγκριση Πιστοποίησης Αγωνιστικών Στίβων για διεθνείς αγώνες (Γιγαντιαία Τεχνική Κατάβαση και Τεχνική Κατάβαση). Είναι η πρώτη πίστα του Χ.Κ.Κ. που θα έχει τέτοια έγκριση.





Στην άλλη πλευρά του βουνού στην πίστα Νεφέλη (Στύγα 2) επιτελούνται ακόμη μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα. Η Στύγα είναι γνωστή σε όλους ως η αγαπημένη πίστα των χιονοδρόμων και δεν έχουν άδικο. Πρόκειται για μια πίστα που σε φτάνει στην κορυφή του Χελμού δίνοντάς σου πολλές επιλογές και αρκετά χλμ κατάβασης .Ίσως η μοναδική στην Ελλάδα με τόσες δυνατότητες. Μέχρι τώρα όμως για δυο βασικούς λόγους λειτουργούσε ελάχιστα σε σχέση με τις υπόλοιπες πίστες , με εξαίρεση μόνο την περσινή σεζόν.
Ο πρώτος λόγος είναι ο μικρών δυνατοτήτων γερασμένος διθέσιος αναβατήρας που ουκ ολίγες φορές έχει χαλάσει , ταλαιπωρώντας χιονοδρόμους και προσωπικό. Η αλλαγή του θεωρείτε κάτι παραπάνω από επιτακτική. Με την αντικατάστασή του από ένα νέο αποσυμπλεκόμενο τετραθέσιο αναβατήρα το Χ.Κ.Καλαβρύτων θα μπορεί πλέον να διαθέτει την καλύτερη πίστα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας πολλαπλάσιους χιονοδρόμους , αποσυμφορίζοντας όλες τις υπόλοιπες πίστες ,με αποτέλεσμα να ανοίγονται εντελώς νέους ορίζοντες για το κέντρο και την περιοχή .
Ο δεύτερος λόγος και εξίσου σημαντικός ήταν η κατάσταση που βρισκόταν η πίστα Στύγα 2 . Αν την έβλεπε κανείς καλοκαίρι θα τρόμαζε. Τεράστια βράχια και νεροφαγώματα βρίσκονταν σε όλο το μήκος της πίστας . Υπήρχαν σημεία που ήθελαν πάνω από δέκα (!!!) μέτρα χιόνι για να καλυφθούν. Δυσκολία επίσης αντιμετώπιζαν πολλοί σκιέρ λόγο του πολύ στενού πλάτους της , καθώς τα Σ/Κ παρατηρούταν σε κάποια σημεία μεγάλη συμφόρηση.
Ο λόγος που χρησιμοποιώ παρελθοντικό χρόνο είναι προφανής. Η πίστα Στύγα 2 εκτός από την καινούρια ονομασία της σε Νεφέλη άλλαξε εντελώς και την εμφάνισή της. Το φετινό φθινόπωρο ξεκίνησε ένα πολύ μεγάλο έργο ομαλοποίησης και διαπλάτυνσης της εν λόγο πίστας. Το έργο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες του συγκεκριμένου εδάφους .Αυτή της στιγμή βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση των έργων για την φετινή σεζόν.





Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως η Νεφέλη πλέον θα είναι η πρώτη πίστα που θα ανοίγει και η τελευταία που θα κλίνει μιας και το υψόμετρο αλλά και η θέση της (λούκι) βοηθούν σε αυτό. Η ομαλοποίησή της, μπορεί να δώσει επιπλέον μέρες λειτουργίας στο χιονοδρομικό κέντρο μιας και θα χρειάζεται πια μόλις μισό μέτρο χιόνι για να μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί ομαλά. Η διαπλάτυνση που έγινε και φτάνει στα πιο πολλά σημεία τα 50 μ πλάτος θα διευκολύνει αφάνταστα τους χιονοδρόμους κάνοντάς την ακόμα πιο ευχάριστη και ασφαλή.
Η Νεφέλη λοιπόν πέταξε το "μικρό κουρέλι..." και φόρεσε τα καλά της περιμένοντας με τα πρώτα χιόνια να μας δείξει το νέο της πρόσωπο!

Στο βουνό συναντήσαμε το προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου και τον διευθυντή του που μας ξενάγησε στα νέα έργα .Καθώς περπατούσαμε στην "Νεφέλη" ανταλλάξαμε σκέψεις και ιδέες για την πορεία και το μέλλον του Χ/Κ και της περιοχής. Παρά το κλίμα ενθουσιασμού για τα νέα έργα και την σημασία τους δεν έλειψε ο προβληματισμός για θέματα όπως η μελλοντική νομική μορφή του Χ.Κ.Καλαβρύτων , η ανάπτυξή του, η ανάγκη για νέους αναβατήρες ,νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών . Κοινή διαπίστωση όλων ήταν η ανάγκη συσπείρωσης όλων μας γύρω από την ανάπτυξη του Χ.Κ.Καλαβρύτων αλλά και την γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Είτε το θέλουμε είτε όχι ο εικοσαετής κύκλος του Χ/Κ αλλά και του τρόπου με τον οποίο τον αντιλαμβανόμασταν έχει κλείσει ανεπιστρεπτί. Πολύ σύντομα δρομολογούνται εξελίξεις που θα ταράξουν τα νερά και θα μας ξεβολέψουν από την ηρεμία μας. Είναι καιρός να ξυπνήσουμε! Καιρός να συσπειρωθούμε ως κοινωνία , ως επαγγελματίες ,ως πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες αντικρίζοντας με τόλμη και ευθύνη το μέλλον του Χ/Κ και της περιοχής. Αν παραμείνουμε "σκόρπιοι" , αδιάφοροι και επαναπαυμένοι , δεν θα αργήσει ο καιρός που θα τρέχουμε πανικόβλητοι πίσω από τις εξελίξεις ψάχνοντας τι μας φταίει ...


"Η τύχη" έλεγε ο Σοφοκλής και από αυτήν είχαμέ πολύ ως τόπος "δεν βοηθάει ποτέ αυτούς που δεν βοηθούν τους εαυτούς τους"...

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Φωνή των Καλαβρύτων» Δεκεμβριος 2006

Πέμπτη, Νοεμβρίου 23, 2006

"ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ"

"ΤΡΕΙΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ"
Καθώς ο χειμώνας βρίσκετε μόλις μια ανάσα μακριά και τα πρώτα έστω παροδικά χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους η πόλη των Καλαβρύτων και το Χ.Κ ετοιμάζονται πυρετωδώς για την νέα χιονοδρομική περίοδο.
Οι εργασίες για την συντήρηση του χιονοδρομικού κέντρου σύντομα θα ολοκληρωθούν μαζί με τις χωματουργικές εργασίες που επιτελούνται όλο το φθινόπωρο για την διάνοιξη και την βελτίωση των πιστών. Είδη οι εργασίες αυτές καθώς και η επέκταση του αναβατήρα Άρτεμης έχουν ενθουσιάσει τους χιονοδρόμους αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια στα forum του διαδικτύου.
Η αισιοδοξία είναι φανερή και στις τάξεις των επαγγελματιών των Καλαβρύτων καθώς βλέπουν ιδιαίτερα θετικές ενέργειες από την πλευρά της επιχείρησης Χ.Κ.Καλαβρύτων αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον για κρατήσεις την σεζόν του χειμώνα που έρχεται.
Αξιοσημείωτη ανάκαμψη παρουσιάζουν και τα τελευταία Σ/Κ του Νοεμβρίου καθώς παρατηρείτε ιδιαίτερα ικανοποιητική για την εποχή κάλυψη των κλινών αλλά και αυθημερόν επισκεψιμότητα.
Θα μπορούσε όμως κανείς εύλογα να αναρωτηθεί : Πρόκειται πράγματι για ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης στα Καλάβρυτα ή απλώς για μια αναλαμπή στις δύσκολες περιόδους που βρισκόμαστε;
Δεν μπορούμε να δώσουμε ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αυτό μιας και οι παράγοντες είναι πολλοί και αρκετές φορές αστάθμητοι. Π.χ υπάρχουν παράγοντες όπως ο καιρός , η οικονομική κατάσταση ή κάποια παγκόσμια γεγονότα που δεν είναι στις δυνατότητες του ανθρώπου να τα καθορίσει ή να τα επηρεάσει.
Υπάρχουν όμως πράγματα που περνούν απ το χέρι μας και αν τα αξιοποιούμε κατάλληλα θα επιτύχουμε την ικανοποίηση των επισκεπτών και κατ επέκταση την άνοδο της επισκεψιμότιτας στην περιοχή.
Εμείς σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε θα σταθούμε στις παρακάτω γραμμές ,εστιάζοντας σε τρεις καθοριστικούς παράγοντες από τους οποίους εξαρτάτε η επιτυχία ή η αποτυχία της περιοχής την φετινή χιονοδρομική περίοδο:

1) Λειτουργία Χ.Κ.Καλαβρύτων

Είναι ο πόλος έλξης των περισσότερων επισκεπτών .Από την λειτουργία του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό η ικανοποίηση των χιονοδρόμων επισκεπτών.
Τα συν + Η καλή προετοιμασία την φετινή χρονιά, η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των χιονοδρόμων λόγο των σημαντικών έργων που έλαβαν χώρα ,η διατήρηση μιας ελκυστικής τιμολογιακής πολιτικής καθώς και η συνέχιση της ομολογουμένως καλής λειτουργίας του κέντρου την χρονιά που πέρασε είναι λόγοι αρκετοί για να αισιοδοξούμε.

Τα πλην - Ο γερασμένος εξοπλισμός της επιχείρησης είναι το αδύνατο πλέον σημείο του Χ.Κ.Καλαβρύτων. Την περσινή χρονιά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού πολλά μηχανήματα δημιούργησαν προβλήματα ιδιαίτερα σε περιόδους υπερφόρτωσης. Από πλευράς αναβατήρων πρώτη προτεραιότητα είναι η αντικατάσταση του διθέσιου αναβατήρα Στύγα με ένα πιο γρήγορο αποσιμπλεκόμενο τετραθέσιο. Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει και με τα ρατράκ τα οποία πλέον δυσκολεύονται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του Χ/Κ και απαιτείτε η αγορά ενός τουλάχιστον νέου χιονοστρωτήρα. Επειδή όμως όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να συμβούν την φετινή τουλάχιστον σεζόν ελπίζουμε απλά στην καλή συντήρηση και "ο Θεός να βάλει το χέρι του"...

2. Ο Δρόμος
Η πρόσβαση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για κάθε τουριστική περιοχή στον κόσμο.

Τα συν + Η αισθητή βελτίωση του δρόμου Πούντας ? Μ. Σπηλαίου καθώς και η πολύ καλή συντήρηση του δρόμου από την νομαρχία κατά την περσινή περίοδο αν συνεχιστούν θεωρείτε ένα πολύ θετικό ατού για την περιοχή. Η περσινή περίοδος επίσης έχει να επιδείξει τον πολύ καλό και άμεσο εκχιονισμό του δρόμου Καλαβρύτων-Χιονοδρομικού Κέντρου .Κάτι που έγινε αντιληπτό από την πλειονότητα των χιονοδρόμων και όλοι φυσικά ευχόμαστε να συνεχιστεί και γι αυτή την σεζόν με την ίδια ένταση.

Τα πλην - Τα πλην ξεκινάνε από πολύ πίσω δηλαδή από τον εθνικό δρόμο Κορίνθου-Πατρών που δυσκολεύει εξ αρχής την άνετη πρόσβαση των επισκεπτών. Στην συνέχεια ο δρόμος Πούντας-Καλαβρύτων αν και αισθητά βελτιωμένος δεν είναι και ο πιο ευχάριστος δρόμος για τους οδηγούς .Κρύβει πολλές παγίδες και χρειάζεται συνεχή συντήρηση και βελτίωση σε ακόμη περισσότερα κομμάτια. Τέλος ο δρόμος Καλαβρύτων-Χ/Κ επίσης χρειάζεται άμεση και συνεχή φροντίδα μιας και σε πολλά σημεία παρατηρούνται κάθε χρόνο τα ίδια προβλήματα.

Εν κατακλείδι αν και βελτιωμένοι σε σχέση με το παρελθόν έχουμε ακόμα «ΔΡΟΜΟ» μπροστά μας...

3. Παροχές της πόλης και των επιχειρήσεων

Ένας κύριος παράγοντας για να επιστρέψει ή να προτείνει ένας επισκέπτης τα Καλάβρυτα και σε άλλους είναι οι παροχές της πόλης .
Τα συν + Η ανάπτυξη σε ενοικιαζόμενα δωμάτια , ξενοδοχεία , ταβέρνες και καταστήματα είναι φανερή σε κάθε επισκέπτη. Από το ένα καλοκαίρι στο άλλο ξεφυτρώνουν συνεχώς νέα χτίρια και δημιουργούνται καινούριες επιχειρήσεις. Οι νέες πολυτελείς μονάδες , οι καλύτερες παροχές που προσφέρουν και η στροφή των εστιατορίων και των καταστημάτων σε πιο παραδοσιακό ύφος είναι ιδιαίτερα θετικά στοιχεία.

Τα πλην - Ωστόσο αυτό που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ικανοποίηση των επισκεπτών είναι η ποιότητα των υπηρεσιών να συνδυάζεται με τις ανάλογες τιμές. Εδώ ίσως θα πρέπει λίγο να προσέξουμε. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επισκεπτών που παραπονούνται για υψηλές τιμές στην περιοχή μας. Αν και αυτό δεν είναι μόνο τοπικό φαινόμενο δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει. Αντιθέτως στρεφόμενοι σε λογικές απαιτήσεις πρέπει να βλέπουμε λίγο πιο μεσοπρόθεσμα τις επενδύσεις που κάνουμε ώστε να έχουμε μέλλον. Έχει αποδειχθεί πέρα για πέρα πως η μέθοδος της αρπαχτής έχει αποτύχει μιας και δεν αντέχει στον χρόνο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ευχαριστημένος πελάτης είναι η καλύτερη διαφήμιση για την επιχείρησή μας και για τον τόπο. Τέλος αν κάτι πρέπει συνεχώς να αυξάνουμε αυτό δεν είναι οι τιμές αλλά η ποιότητα ,γιατί μόνο αυτή μπορεί και κάνει την διαφορά.


Κλείνοντας το άρθρο αυτό θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους μια καλή χιονοδρομική περίοδο καθώς όλοι θα κάνουμε το μέρος μας για την διαφήμιση της περιοχής και την προσέλκυση νέων επισκεπτών

(Δημοσιεύθηκε στην «Εβδομάδα των Καλαβρύτων» Αρ.φυλ.302 την Τετάρτη 22/11/2006)

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2006

Μια έντιμη ματιά στον καθρέφτη...Αντί προλόγου

Θυμάστε τα Καλάβρυτα πριν από το Χιονοδρομικό Κέντρο;

Οι παλαιότεροι σίγουρα τα θυμούνται. Αλήθεια πόσα και πόσα δεν έχουν αλλάξει στην μικρή μας πόλη από τότε!
Δεν είναι σκοπός του άρθρου αυτού να κρίνει αν τα πράγματα είναι καλύτερα ή χειρότερα μιας και έννοιες όπως το καλό και το κακό είναι συχνά υποκειμενικές. Άλλωστε υπάρχει μια βασική αρχή στη ζωή που απαιτεί να παραχωρούμε πάντοτε κάτι ώστε να αποχτήσουμε κάτι άλλο.
Και εμείς θαρρώ αποχτήσαμε ότι θα ονειρευόταν κάθε μικρή ορεινή επαρχιακή πόλη αυτής της χώρας.
Έναν πόλο έλξης , έναν μοχλό ανάπτυξης ,έναν λόγο να μην ερημώσει ο τόπος , να μην φύγουν οι νέοι για τις πόλεις , ένα καλύτερο βοιωτικό επίπεδο για εμάς και για τις οικογένειές μας.
Το τι παραχωρήσαμε ως αντάλλαγμα για όλα αυτά, είναι κάτι πολύ σοβαρό για να το αναλύσουμε σε ένα τόσο μικρό εναρκτήριο άρθρο .Είναι όμως ένα πολύ καλό θέμα για αυτοεξέταση...
Για να φτάσει όμως ένας άνθρωπος ή ακόμα περισσότερο μια κοινωνία να κοιτάξει κατάματα τον εαυτό της στον καθρέφτη , να δει τα λάθη της, να τα αποδεχθεί και αν μπορεί να τα «αγαπήσει» διορθώνοντας τα, χρειάζεται πάνω από όλα έντιμη στάση και βαθιά ωριμότητα.
Παράλληλα απαιτείται ενόραση από την κοινωνία αυτή ώστε να διαχειρισθεί σοφά και όχι λαίμαργα την οικονομική ανάπτυξη του τόπου , καθώς και τα επακόλουθά της, χωρίς να αλλοιώνεται ή να γίνεται έρμαιο των σειρήνων του νεοπλουτισμού.
Πάνω απ’όλα χρειάζεται οξυδερκή ματιά , ώστε να αντιλαμβάνεται τι κρύβεται πίσω από τα φαινόμενα και χωρίς να επαναπαύεται στις δάφνες της χαριεντιζόμενη , να προετοιμάζεται για την επόμενη και την μεθεπόμενη μέρα έστω και αν τα οφέλη δεν θα τα καρπωθεί η ίδια αλλά μια επόμενη γενιά.
Είναι γεγονός πως με την δημιουργία του Χιονοδρομικού κέντρου τα Καλάβρυτα γύρισαν για πάντα σελίδα. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της περιοχής έχουν πια άμεση ή έστω έμμεση σχέση με την πορεία του κέντρου λόγο του πλήθους των επισκεπτών που προσελκύει αυτό κάθε χρόνο. Η οικονομική εξάρτηση της περιοχής από την χιονοδρομία είναι πλέον κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Το Χ/Κ Καλαβρύτων αποτέλεσε την τελευταία 20ετία το έναυσμα για πολλές και μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στα Καλάβρυτα και την γύρω περιοχή. Ο τόπος εξελίχθηκε σε δημοφιλή χειμερινό τουριστικό προορισμό (για τα ελληνικά πάντοτε δεδομένα) αποσπώντας μεγάλο μερίδιο από την χιονοδρομική αγορά της χώρας.
Ωστόσο όλα αυτά τα γεγονότα δε είναι απαραίτητα αποδείξεις χιονοδρομικής παιδείας ή χειμερινής τουριστικής κουλτούρας για την περιοχή μας. Βρισκόμαστε δυστυχώς ακόμη μακριά από τέτοιες έννοιες και αν θέλουμε να έχουμε μέλλον σαν πόλη στο συγκεκριμένο τουριστικό κομμάτι θα πρέπει πάση θυσία να αφυπνιστούμε και να κοιτάξουμε με τόλμη μπροστά. Πριν απ αυτό όμως πρέπει να αντιληφθούμε την κατάσταση που επικρατεί γύρω μας και να προσαρμοστούμε ανάλογα στις νέες ανάγκες της εποχής.
Είτε το θέλουμε ,είτε όχι οφείλουμε να κατανοήσουμε πως χρόνο με το χρόνο οι συνθήκες στο Χ/Κ αλλάζουν, οι πίστες αλλοιώνονται, τα μηχανήματα γερνούν , οι άνθρωποι κουράζονται με τα ίδια και τα ίδια, μπουχτίζουν, ταξιδεύουν , κοιτούν παραπέρα ,μπορούν πια να συγκρίνουν, να δέχονται ή να απορρίπτουν .
Από την άλλη μεριά ένας μεγάλος κίνδυνος : το κλίμα, ελλοχεύει δίνοντας συνεχώς σημάδια των αλλαγών του. Πρόσφατες μελέτες μιλούν για την ανάγκη προσαρμογής πολλών ευρωπαϊκών χιονοδρομικών κέντρων σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Eχουμε αναρωτηθεί ποτέ : στ'αλήθεια πού βαδίζουμε; Ποιες προσαρμογές πρέπει να κάνουμε ; Βάση ποιου σχεδίου προχωράμε; Ή μήπως δεν υπάρχει σαφές σχέδιο;
Οι καλές προθέσεις από μόνες τους δεν αρκούν!

Η υπόθεση Χ.Κ.Καλαβρύτων και η ανάπτυξη της χιονοδρομίας στην περιοχή δεν είναι υπόθεση ούτε ενός , ούτε δυο ,ούτε πέντε ανθρώπων στα Καλάβρυτα. Είναι υπόθεση που αφορά όλους μας .Για να το τοποθετήσω καλύτερα , είναι ένα χρέος απέναντι στους οραματιστές που το δημιούργησαν ,θυσιάζοντας άλλα ουσιαστικά οφέλη για την πόλη αλλά και σοβαρή ευθύνη προς τις επόμενες γενιές που θα μας διαδεχθούν. Ο καιρός και τα περιθώρια για ολιγωρία στενεύουν δραματικά. Με το να προχωρούμε σκόρπιοι, ασύντακτοι, χωρίς πυξίδα ή επαναπαυμένοι σε αυτόματους πιλότους το μόνο που μπορούμε να αναμένουμε είναι η συντριβή.
Ας κοιταχτούμε λοιπόν πιο έντιμα απέναντι στον καθρέφτη . Όλο και κάτι θα βρούμε που μπορούμε να κάνουμε...Είναι καιρός να αφυπνιστούμε , να συσπειρωθούμε να προοδεύσουμε!



«Οκνηρός δεν είναι μόνο εκείνος που δεν κάνει τίποτε , μα κι εκείνος που μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο και δεν το κάνει»
ΣΩΚΡΑΤΗΣ

(Δημοσιεύθηκε στην «Εβδομάδα των Καλαβρύτων» Αρ.φυλ.301 την Τετάρτη 8/11/2006)