Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2005

Reportaz του Χιονοδρόμου στα "ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ"


«ΑΘΛΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ»

Εγκατάλειψη και μόνο εγκατάλειψη μπορεί να διακρίνει κανείς αντικρίζοντας το καλοκαίρι τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.
Δύο μάλιστα από τις πιο δημοφιλείς του πίστες η «Αχιλλέας 1» και «Στύγα 2» μόνο χιονοδρομικές πίστες δεν θυμίζουν καθώς παραμένουν εντελώς παραμελημένες στο έλεος των φυσικών φαινομένων.
Στην Αχιλλέας 1 μεγάλα νεροφαγώματα βάθους ενός μέτρου και ακόμα παραπάνω σε μερικά σημεία, γεμάτα με τεράστια βράχια και πέτρες, βρίσκονται ακριβώς στη μέση της πίστας Η απουσία χωματουργικών εργασιών εδώ και πολύ καιρό είναι προφανής .
Αυτό σημαίνει πως για να λειτουργήσει αυτή η πίστα στην κατάσταση που βρίσκετε χρειάζονται πολύ μεγάλες ποσότητες χιονιού για να την καλύψουν επαρκώς. Και συνήθως τέτοιες ποσότητες χιονιού πλέον σπανίζουν , ιδιαίτερα στην αρχή της σεζόν και περίοδο αιχμής ( Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά Φώτα) .Έτσι χάνονται έσοδα τόσο για την επιχείρηση όσο και για την περιοχή καθώς η πίστα παραμένει κλειστή λόγο «έλλειψης χιονιού» ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί άνετα αν είχαν γίνει οι κατάλληλες εργασίες επίστρωσης το καλοκαίρι
Σε πολύ κακή κατάσταση βρίσκεται και η πιο διάσημη πίστα του χιονοδρομικού κέντρου η γνωστή σε όλους Στύγα, η οποία είναι και αυτή γεμάτη τεράστιους βράχους και στην υπάρχουσα κατάσταση χρειάζεται μέτρα χιόνι για να λειτουργήσει σωστά. Εκτός από ελάχιστα σημεία είναι προφανής η έλλειψη εργασιών εξομάλυνσης του εδάφους. Να τονίσουμε μάλιστα πως όταν μιλάμε για την Στύγα μιλάμε για μια από τις καλύτερες πίστες στην Ελλάδα και έναν από τους σημαντικότερους λόγους για να προσελκύουν χιονοδρόμους τα Καλάβρυτα. Μια πίστα που με κατάλληλες χωματουργικές εργασίες θα μπορούσε να λειτουργεί πρώτη και να κλείνει τελευταία λόγο του μεγάλου υψομέτρου της καθώς και της πλεονεκτικής της θέσης. Κι όμως αυτή την στιγμή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι η πίστα με τις λιγότερες μέρες λειτουργίας στο Χ.Κ.,Καλαβρύτων.
Το παράδοξο είναι πως την ίδια ακριβώς στιγμή σε απόσταση αναπνοής από την «Στύγα» γίνονται έργα διάνοιξης δρόμου για το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» με υπερσύγχρονα σκαπτικά μηχανήματα...
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη καθώς και την πολύ κακή κατάσταση που βρίσκονται οι πίστες προκύπτει εύλογα το ερώτημα:
Γιατί δεν γίνονται ενέργειες να χρησιμοποιηθούν τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που κατασκευάζουν τον δρόμο για το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» προς όφελος και του χιονοδρομικού και κυρίως της πίστας Στύγα;

Τα μηχανήματα του «Αρίσταρχου» δεν θα είναι για πάντα στο βουνό . Χρειάζονται άμεσες κινήσεις και συνεννόηση με τους φορείς που εμπλέκονται ώστε να μην πάει χαμένη αυτή η μοναδική ευκαιρία που δίνετε στο Χ.Κ.Καλαβρύτων να διανοίξει και να βελτιώσει τις πίστες του που δεν μπορούν και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση μέχρι και τα πρώτα χιόνια.


Το Ρεπορτάζ της στήλης «Χιονοδρόμος» δημοσιεύθηκε στα «Γεγονότα της Αχαΐας» την Τετάρτη 14 Σεπτ 2005 Αρ.Φύλλου 4596
Αναλυτικότερο Ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εβδομάδα των Καλαβρύτων Αρ.φύλλου 263 με ημερομηνία Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2005 στην σελίδα 5 (Δείτε ολόκληρο το αρθρο...)

1 σχόλια:

Τη 3:11 μ.μ., Σεπτεμβρίου 15, 2005 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Well done Bill?thanks for sharing!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα