Κυριακή, Ιουνίου 27, 2010

Με ιδιωτικούς όρους η ανάπτυξη χιονοδρομικών κέντρων

ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Με ιδιωτικούς όρους θα επιδιωχθεί η αναβάθμιση των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, προκειμένου να ενισχυθεί ο χειμερινός τουρισμός. Το παραδοσιακό τουριστικό μοντέλο «ήλιος, θάλασσα» θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του, διέξοδος όμως στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος θα επιδιωχθεί μέσα από τα χιονοδρομικά κέντρα που θα κληθούν να λειτουργήσουν υπό καλύτερους όρους, με ενισχυμένες υποδομές και παράλληλες δραστηριότητες που θα τους εξασφαλίζουν επισκεψιμότητα υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.


Το πλαίσιο ανάπτυξης των χιονοδρομικών κέντρων, έθεσε ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Νίκος Κανελλόπουλος, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδος, που φιλοξενήθηκε στο Βόλο και συγκεκριμένα, στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου Μαγνησίας. Προηγουμένως, ο κ. Κανελλόπουλος, αφουγκράστηκε τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους, τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, ενώ έδειξε ευήκοον ους στις διεκδικήσεις των διοικήσεών τους.

Κοινά εμφανίζονται τα προβλήματα στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, όπως τουλάχιστον επισημάνθηκε, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Ένωσης. Σύμφωνα με τους κ.κ. Χρ. Παππά- Πρόεδρο του Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια και Ευθ. Βαζαίο- Διευθύνων Σύμβουλο του Χ.Κ. Καλαβρύτων, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός των χιονοδρομικών κέντρων που χρήζει άμεσης ανανέωσης αλλά και η έλλειψη επισκεψιμότητας τις καθημερινές, είναι τα κυρίαρχα προβλήματα στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα. Την ίδια ώρα που τα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού είναι ανταγωνιστικά και έχουν πλήξει καίρια κυρίως τα αντίστοιχα της Βορείου Ελλάδος, που εμφανίζουν παθητικό στα ταμεία τους, η συγκεκριμένη τουριστική υποδομή στη χώρα αναζητά ακόμη διεξόδους για να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική.

Ούτε καν το σήμα λειτουργίας δεν έχει χορηγηθεί σε κανένα από τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, ενώ η ίδια τους η νομική μορφή, είτε είναι κρατικά είτε υπάγονται στις Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, τα αφήνει εκτός χρηματοδοτικών προγραμμάτων τόσο του Αναπτυξιακού Νόμου όσο και του ΕΣΠΑ. «Τα Χιονοδρομικά Κέντρα στη χώρα άρχισαν να δημιουργούνται αποσπασματικά από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα. Ως εκ τούτου οι υποδομές τους δεν βασίζονται σε ένα σχέδιο. Αποτέλεσμα είναι από το 2002 που βγήκε ο νόμος για το σήμα λειτουργίας να μην μπορούμε να ξεπεράσουμε προβλήματα με περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και οικοδομικές άδειες. Είναι δύσκολο να προσαρμοστούμε», παραδέχθηκε ο κ. Παππάς και άφησε αιχμές κατά του νομοθετικού πλαισίου για τα επαγγέλματα του βουνού που είναι ασαφές.

Στη συνέλευση τονίστηκε η ανάγκη επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό των χιονοδρομικών κέντρων για δύο μήνες, όπως αντίστοιχα συμβαίνει μέσω του ΟΑΕΔ για τους εργαζόμενους στους υπόλοιπους τουριστικούς κλάδους. Ζητήθηκε η επαναφορά των «Λευκών Εβδομάδων» που συνιστά επισκέψεις μαθητών από σχολεία της χώρας στα χιονοδρομικά, η στήριξη των κέντρων σε θέματα υποδομής και η επίλυση του προβλήματος που συνιστά η νομική μορφή τους, προκειμένου οι διοικήσεις να μπορέσουν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα για την ανανέωση του εξοπλισμού τους και τη δημιουργία υποδομών.

Στο ίδιο πνεύμα εξάλλου, ο Νομάρχης Μαγνησίας, χαιρετίζοντας την απογευματινή συνεδρία, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, ενώ διέγνωσε ότι το μοντέλο που κυριάρχησε ως σήμερα όπου Δήμοι και Νομαρχίες ουσιαστικά επωμίζονται τις επενδύσεις και ιδιαίτερα τη λειτουργία των Κέντρων δεν φαίνεται να είναι βιώσιμο.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Νίκος Κανελλόπουλος εξέφρασε την έμπρακτη βούληση για την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού μέσω των χιονοδρομικών κέντρων, που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης ολόκληρων περιοχών.

Ανακοίνωσε ότι ήδη έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή που θα συνεδριάσει στις 2 Ιουλίου, για να διαμορφώσει τους όρους του σχεδίου δράσης που θα ακολουθηθεί για την ανάπτυξη των χιονοδρομικών κέντρων. Αναφέρθηκε στην παράταση που θα δοθεί για την προμήθεια του σήματος λειτουργίας, υπογράμμισε ωστόσο, ότι κυρίαρχος στόχος είναι η διαμόρφωση επενδυτικών κανόνων που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη των χιονοδρομικών κέντρων αλλά και ενός νομικού πλαισίου που θα διέπει τη σωστή δράση τους.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη «φιλοξενίας» παράλληλων αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων στα Χιονοδρομικά, παράμετρος που θα τους εξασφαλίσει επισκεψιμότητα σε καθημερινή βάση και υπό οποιεσδήποτες καιρικές συνθήκες, χαρακτηρίζοντας μάλιστα καθοριστική σε αυτό το επίπεδο, τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Τέλος, παραδέχθηκε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα μπορεί να μην αποτελούν προς το παρόν κερδοφόρες επιχειρήσεις, σε κάθε όμως περίπτωση ενισχύουν την περιφερειακή οικονομία που είναι πολύ σημαντικό.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πηγή: http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=20087&pid=12&CategoryID=

1 σχόλια:

Τη 11:46 μ.μ., Ιουνίου 27, 2010 , Ο χρήστης Blogger καθήμενος εν τη ερήμω και ησυχάζων είπε...

η κ. Χάνου της Θεσσαλικής εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, που έγραψε το άρθρο, να κλίνει 100 φορές τη φράση:

"ο διευθύνων σύμβουλος - του διευθύνοντος συμβούλου - τον διευθύνοντα σύμβουλο - ω διευθύνοντα σύμβουλε" ....

μετά .....
αφού μάθει ελληνικά, ώστε να συνεννοούμαστε και να μη μας πετάει τα μάτια όξω, μπορούμε άνετα να συζητήσουμε με ποιους όρους θα γίνει η ανάπτυξη των χονοδρομικών στην Ελλάδα ....

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα