Κυριακή, Ιουνίου 06, 2010

Oι πρώτες Ελληνο-Βουλγαρικές συμφωνίες για τον τουρισμό

  Με μια πρώτη «συγκομιδή» που περιλαμβάνει 30 συμφωνίες μεταξύ τουριστικών πρακτόρων για την προώθηση κοινών πακέτων τουρισμού δύο και τριών εβδομάδων, σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία, ολοκληρώθηκε το 1ο Ελληνο-Βουλγαρο-Τουρκικό Φόρουμ για τον τουρισμό που φιλοξενήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Porto Carras στη Χαλκιδική. Το διοργάνωσαν τα δύο Επιμελητήρια: Ελληνοβουλγαρικό και Ελληνοτουρκικό, πρόεδρος των οποίων είναι ο Παναγιώτης Κουτσίκος.

Όπως προέκυψε, η Χαλκιδική βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ειδικών πακέτων της καλοκαιρινής περιόδου που επεξεργάζονται τουριστικοί πράκτορες από τις τρεις χώρες.
Η Βουλγαρία αντίστοιχα "κερδίζει" έδαφος στις προτιμήσεις των πακέτων της χειμερινής περιόδου με "κράχτες" τα χιονοδρομικά της κέντρα αλλά και τον ιαματικό τουρισμό.
Τα "πακέτα" για Τουρκία επιστρατεύουν, πάλι, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία και προορισμούς όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη κ.α.
Αυτό που επισημάνθηκε στη διάρκεια των εργασιών του φόρουμ είναι ότι με βάση τα πλεονεκτήματα των τριών χωρών (φυσικός πλούτος, πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, εναλλακτικές μορφές τουρισμού) μπορεί να δημιουργηθεί μια κοινή "πλατφόρμα" ανάπτυξης του τουρισμού σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία.
"Η γεωγραφική και η πολιτιστική εγγύτητα των τριών χωρών μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την προώθηση κοινών τουριστικών πακέτων", συμφώνησε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Χουσεϊν Οζντεμίρ.
Στο πλεόνασμα ιαματικών πηγών, που διαθέτει η χώρα του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ένωσης φορέων τουρισμού-ευεξίας της Βουλγαρίας, Στάνιμιρ Στάνκοφ τονίζοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον 600 ιαματικές πηγές και πως ο ιαματικός τουρισμός "παράγει" περίπου το 8% του ΑΕΠ της Βουλγαρίας.
Στο μεταξύ ο πρώην υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας και πρόεδρος της εταιρίας "Nadejda", Βαλέρι Τζέκοφ, ζήτησε από τους τουριστικούς πράκτορες να εξετάσουν την προοπτική ένταξης στα πακέτα του και του ιατρικού τουρισμού. Τους παρότρυνε δε, να προσεγγίσουν ταμεία ασφάλισης από χώρες της Ευρώπης υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Πηγή: Enet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα