Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2006

Η «ΝΕΦΕΛΗ» ΦΟΡΑΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ...

Ήταν τέλος Μαρτίου όταν βρέθηκα -όπως συνηθίζω κάθε τέτοια εποχή - σε ένα γνωστό χιονοδρομικό κέντρο των Αυστριακών Άλπεων να πίνω μετά το σκι παρέα με δυο φίλους σε ένα bar της περιοχής. Ο έντονος τρόπος που συζητάμε έστω και φιλικά εμείς οι έλληνες, κέντρισε το ενδιαφέρων ενός αυστριακού (διευθυντικού στελέχους του τοπικού χιονοδρομικού κέντρου όπως αποδείχθηκε αργότερα) Στο βλέμμα του διακρίναμε ένα μείγμα ενθουσιασμού και έκπληξης μόλις αρχίσαμε να του μιλάμε για τα δικά μας χιονοδρομικά κέντρα στην μόνο "ηλιόλουστη" όπως φανταζόταν ως τότε Ελλάδα και δεν αρνήθηκε να απαντήσει στις τόσες ερωτήσεις μας σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν τα χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων. Μάθαμε πάρα πολλά πράγματα εκείνη την βραδιά . Από όλες όμως τις κουβέντες του μία μου έμεινε για μέρες καρφωμένη στο μυαλό .Ρωτώντας τον σχετικά με την σημασία της προετοιμασίας που γίνετε κάθε χρόνο στο χιονοδρομικό του κέντρο μας απάντησε :

" Η επιτυχία μιας σεζόν για κάθε χιονοδρομικό κέντρο του κόσμου , δεν έγκειται στον χειμώνα που θα ρθει αλλά στο καλοκαίρι που πέρασε..."

Η σκέψη αυτή ήρθε ξανά στο μυαλό μου λίγες μέρες πριν όταν με μια παρέα φίλων και συμπατριωτών επαγγελματιών ανηφορίζαμε στις πίστες του Χ.Κ.Καλαβρύτων ώστε να δούμε την πρόοδο των πολύ σημαντικών έργων που ξεκίνησαν εκεί φέτος το καλοκαίρι.
Η εικόνα που αντικρίσαμε στο βουνό ήταν κάτι παραπάνω από ευχάριστη. Το βουνό στην κυριολεξία ήταν ένα τεράστιο εργοτάξιο .Μηχανήματα και άνθρωποι δουλεύουν ασταμάτητα μήνες τώρα στην προσπάθεια να ομαλοποιήσουν και να διαπλατύνουν πίστες που μέχρι πρότινος δεν έπρεπε καν να ονομάζονται έτσι.


Παράλληλα μια μικρή φαινομενικά προσθήκη ενός επιπλέον πυλώνα στον αναβατήρα Άρτεμις (άγκυρα) ανοίγει νέα δεδομένα στις πίστες τόσο για φέτος όσο και για το μέλλον μιας και η συγκεκριμένη πλευρά του βουνού έχει πολλά ακόμα να προσφέρει. Με την προσθήκη αυτή οι χιονοδρόμοι θα εγκαταλείπουν πλέον την Άγκυρα λίγα μέτρα πιο πάνω έχοντας 3 επιλογές .Οι 2 πρώτες δεν αλλάζουν ιδιαίτερα από το παρελθόν. Φεύγοντας αριστερά επιλέγουν μια από τις πίστες Ηλέκτρα (Άρτεμις 1) ή Αντιγόνη (Αρτεμις2) ανάλογα με το επίπεδο τους. Στην τρίτη επιλογή όμως αλλάζουν πολλά. Θυμάστε αλήθεια το στενό δρομάκι δεξιά από την Άρτεμις; Πόσους και πόσους δεν είχε παιδέψει ! Από φέτος αποτελεί παρελθόν.Στην θέση του στο νέο σημείο που θα αφήνουμε την άγκυρα έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πλάτωμα που οδηγεί με άνεση στην νέα πίστα Ειρήνη (Άρτεμις 3). Γιατί νέα; Για τρεις βασικούς λόγους :
Πρώτον ξεκινάει από πολύ ψηλότερα κερδίζοντας πάνω από εκατό επιπλέον μέτρα. Δεύτερον δεν είναι πια στενή αλλά έχει πλάτος πάνω από 45 μέτρα !
Τρίτον είναι εντελώς καθαρισμένη από βράχια και εξογκώματα ώστε να λειτουργεί με πολύ λίγο χιόνι.

Η επιβεβαίωση για την ποιότητα αυτής της ανανεωμένης πίστας ήρθε από Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας F.I.S. η οποία μέσω του επιθεωρητή της στην Ελλάδα κου Αχιλλέα Μητούδη, επιθεώρησε όλες τις εργασίες, που ολοκλήρωσε το Χ.Κ.Κ. στην πίστα "ΕΙΡΗΝΗ", έτσι ώστε να εκδώσει Έγκριση Πιστοποίησης Αγωνιστικών Στίβων για διεθνείς αγώνες (Γιγαντιαία Τεχνική Κατάβαση και Τεχνική Κατάβαση). Είναι η πρώτη πίστα του Χ.Κ.Κ. που θα έχει τέτοια έγκριση.





Στην άλλη πλευρά του βουνού στην πίστα Νεφέλη (Στύγα 2) επιτελούνται ακόμη μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα. Η Στύγα είναι γνωστή σε όλους ως η αγαπημένη πίστα των χιονοδρόμων και δεν έχουν άδικο. Πρόκειται για μια πίστα που σε φτάνει στην κορυφή του Χελμού δίνοντάς σου πολλές επιλογές και αρκετά χλμ κατάβασης .Ίσως η μοναδική στην Ελλάδα με τόσες δυνατότητες. Μέχρι τώρα όμως για δυο βασικούς λόγους λειτουργούσε ελάχιστα σε σχέση με τις υπόλοιπες πίστες , με εξαίρεση μόνο την περσινή σεζόν.
Ο πρώτος λόγος είναι ο μικρών δυνατοτήτων γερασμένος διθέσιος αναβατήρας που ουκ ολίγες φορές έχει χαλάσει , ταλαιπωρώντας χιονοδρόμους και προσωπικό. Η αλλαγή του θεωρείτε κάτι παραπάνω από επιτακτική. Με την αντικατάστασή του από ένα νέο αποσυμπλεκόμενο τετραθέσιο αναβατήρα το Χ.Κ.Καλαβρύτων θα μπορεί πλέον να διαθέτει την καλύτερη πίστα στην Ελλάδα εξυπηρετώντας πολλαπλάσιους χιονοδρόμους , αποσυμφορίζοντας όλες τις υπόλοιπες πίστες ,με αποτέλεσμα να ανοίγονται εντελώς νέους ορίζοντες για το κέντρο και την περιοχή .
Ο δεύτερος λόγος και εξίσου σημαντικός ήταν η κατάσταση που βρισκόταν η πίστα Στύγα 2 . Αν την έβλεπε κανείς καλοκαίρι θα τρόμαζε. Τεράστια βράχια και νεροφαγώματα βρίσκονταν σε όλο το μήκος της πίστας . Υπήρχαν σημεία που ήθελαν πάνω από δέκα (!!!) μέτρα χιόνι για να καλυφθούν. Δυσκολία επίσης αντιμετώπιζαν πολλοί σκιέρ λόγο του πολύ στενού πλάτους της , καθώς τα Σ/Κ παρατηρούταν σε κάποια σημεία μεγάλη συμφόρηση.
Ο λόγος που χρησιμοποιώ παρελθοντικό χρόνο είναι προφανής. Η πίστα Στύγα 2 εκτός από την καινούρια ονομασία της σε Νεφέλη άλλαξε εντελώς και την εμφάνισή της. Το φετινό φθινόπωρο ξεκίνησε ένα πολύ μεγάλο έργο ομαλοποίησης και διαπλάτυνσης της εν λόγο πίστας. Το έργο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες του συγκεκριμένου εδάφους .Αυτή της στιγμή βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση των έργων για την φετινή σεζόν.





Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως η Νεφέλη πλέον θα είναι η πρώτη πίστα που θα ανοίγει και η τελευταία που θα κλίνει μιας και το υψόμετρο αλλά και η θέση της (λούκι) βοηθούν σε αυτό. Η ομαλοποίησή της, μπορεί να δώσει επιπλέον μέρες λειτουργίας στο χιονοδρομικό κέντρο μιας και θα χρειάζεται πια μόλις μισό μέτρο χιόνι για να μπορεί να ξεκινήσει να λειτουργεί ομαλά. Η διαπλάτυνση που έγινε και φτάνει στα πιο πολλά σημεία τα 50 μ πλάτος θα διευκολύνει αφάνταστα τους χιονοδρόμους κάνοντάς την ακόμα πιο ευχάριστη και ασφαλή.
Η Νεφέλη λοιπόν πέταξε το "μικρό κουρέλι..." και φόρεσε τα καλά της περιμένοντας με τα πρώτα χιόνια να μας δείξει το νέο της πρόσωπο!

Στο βουνό συναντήσαμε το προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου και τον διευθυντή του που μας ξενάγησε στα νέα έργα .Καθώς περπατούσαμε στην "Νεφέλη" ανταλλάξαμε σκέψεις και ιδέες για την πορεία και το μέλλον του Χ/Κ και της περιοχής. Παρά το κλίμα ενθουσιασμού για τα νέα έργα και την σημασία τους δεν έλειψε ο προβληματισμός για θέματα όπως η μελλοντική νομική μορφή του Χ.Κ.Καλαβρύτων , η ανάπτυξή του, η ανάγκη για νέους αναβατήρες ,νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών . Κοινή διαπίστωση όλων ήταν η ανάγκη συσπείρωσης όλων μας γύρω από την ανάπτυξη του Χ.Κ.Καλαβρύτων αλλά και την γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Είτε το θέλουμε είτε όχι ο εικοσαετής κύκλος του Χ/Κ αλλά και του τρόπου με τον οποίο τον αντιλαμβανόμασταν έχει κλείσει ανεπιστρεπτί. Πολύ σύντομα δρομολογούνται εξελίξεις που θα ταράξουν τα νερά και θα μας ξεβολέψουν από την ηρεμία μας. Είναι καιρός να ξυπνήσουμε! Καιρός να συσπειρωθούμε ως κοινωνία , ως επαγγελματίες ,ως πολιτικοί και τοπικοί παράγοντες αντικρίζοντας με τόλμη και ευθύνη το μέλλον του Χ/Κ και της περιοχής. Αν παραμείνουμε "σκόρπιοι" , αδιάφοροι και επαναπαυμένοι , δεν θα αργήσει ο καιρός που θα τρέχουμε πανικόβλητοι πίσω από τις εξελίξεις ψάχνοντας τι μας φταίει ...


"Η τύχη" έλεγε ο Σοφοκλής και από αυτήν είχαμέ πολύ ως τόπος "δεν βοηθάει ποτέ αυτούς που δεν βοηθούν τους εαυτούς τους"...

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Φωνή των Καλαβρύτων» Δεκεμβριος 2006

4 σχόλια:

Τη 9:18 π.μ., Νοεμβρίου 30, 2006 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Έχουν πάντα πολύ ενδιαφέρον τα άρθρα σου, Βασίλη.
Έχω όμοως μερικές απορίες πάνω στις οποίες ίσως μπορείς να με φωτίσεις.
1) Γιατί δεν γίνονται έργα διαπλάτυνσης στο πάνω κομμάτι (λούκι) της πίστας Δαναη ; Πράγματι για τους αρχάριους που δεν χρησιμοποιούν τα πιατάκια (έχω στο μυαλό μου τα παιδάκια ως 7 χρονών που ξέρουν και τσουλάνε αλλά δεν μπορούν ακόμα να ανέβουν με το λιφτ Θετης, πόσο μαλλόν με το Αρτεμις)υπάρχει πρόβλημα εκεί.
2) Είμαι από τους τυχερούς και μπορώ και έρχομαι καθημερινές στο Χελμό και ομολογώ ότι ο λίγος κόσμος το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό. Όμως, απ'ό,τι έχω ακούσει, τα ΣΚ και τις αργίες γίνεται χαμός. Το κέντρο είναι σε θέση να δέχεται περισσότερο κόσμο εκείνες τις μέρες; Γίνεται καμιά προσπάθεια ώστε να έρθουν περισσότεροι σκιέρ τις καθημερινές (είτε πείθοντάς τους να μην προτιμήσουν τα άλλα ΧΚ της Νότιας Ελλάδας είτε ενθαρρύνοντάς τους να πάρουν μια μέρα άδεια από τη δουλειά τους);
3) Εφόσον δεν προβλέπεται αλλαγή του λιφτ Στυγα, μπορούμε βάσιμα να αισιοδοξούμε ότι θα λειτουργεί καλύτερα το υπάρχον (πέρα του ότι η πίστα Ειρήνη θέλει πλέον λογότερο χιόνι για να ανοίξει);
Τέλος, ελπίζω - για σας τους ντόπιους που προσπαθείτε για το καλύτερο και για μας τους λάτρεις του χιονιού - να έχουμε μια καλή σεζόν (λογικές χιονοπτώσεις κάθε βράδυ και ηλιόλουστες μέρες).
Πάλι συγχαρητήρια για το blog και καλή συνέχεια.

 
Τη 8:43 μ.μ., Νοεμβρίου 30, 2006 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Vriskomai sto exoteriko kai diavasa to minima sou. Epistrefontas tha prospathiso na apantiso se oti gnorizo...
Euxaristo poli gia ta kala sou logis

Vasilis Kokkotis

 
Τη 10:53 π.μ., Δεκεμβρίου 03, 2006 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Σε σχέση με τον αναβατήρα της Στυγας δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε στο Πισοδέρι (κεντρικός διθέσιος αναβατήρας-όλοι μίλησαν για "λύτρωση" περισυ) για να μειωθεί ο χρόνος ανάβασης;

Εννοείται πάντα οτι ευχαριστούμε για την ενημέρωση...

 
Τη 5:29 μ.μ., Φεβρουαρίου 08, 2007 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

το θέμα ήταν να έβαζε και κανένα νυφικό πια ..... στο τέλος θα μας μείνει στο ράφι..

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα