Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2006

ΧΕΛΜΟΣ 29/6/2006 (part 1)



Η ζέστη του καλοκαιριού δίνει μιας πρώτης τάξη ευκαιρία για μια βόλτα στα όμορφα βουνά μας που παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εικόνα άγριας ομορφιάς.
Μαζί με τους φίλους Νίκο και Ανδρέα (φανατικούς snowboarder του Χ.Κ.Καλαβρύτων)αποφασίσαμε να κάνουμε μια κυκλική διαδρομή από Ακράτα - Περιστέρα-Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων - Νεραιδοράχη 2341 - Αστεροσκοπείο «Αρίσταρχος» με κατάληξη τα Καλάβρυτα.
Φτάνοντας στην βορινή πλευρά του Χελμού διαπιστώσαμε αρκετά προβλήματα στον ολοκαίνουριο ασφαλτοστρωμένο δρόμο Περιστέρα - Χ.Κ.Καλαβρύτων ο οποίος όμως ούτος ή άλλος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο δρόμος σε αρκετά σημεία δεν άντεξε στη μανία των φαινομένων του χειμώνα όπως άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα και στη φωτογραφία .Σίγουρα οι υπεύθυνοι για το συγκεκριμένο έργο θα έχουν προβληματιστεί ιδιαιτέρως τώρα που δημοπρατείτε το τελευταίο κομμάτι του δρόμου.
Ο Χελμός παρουσιάζει μια συναρπαστική ,τραχιά εικόνα το καλοκαίρι που καθηλώνει τον επισκέπτη σε μια οξύμωρη σιωπηρή κραυγή θαυμασμού καθώς τα μάτια λαίμαργα γεμίζουν εικόνες και οι καρδιές υποτάσσονται με σεβασμό στο επιβλητικό τοπίο.
Από την κορυφή της «Στύγας» η θέα είναι μαγική , αλλά αυτό μάλλον όλοι οι χιονοδρόμοι το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι.

6 σχόλια:

Τη 6:41 μ.μ., Ιουνίου 29, 2006 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικά νέα και εξαιρετική ενημέρωση-φωτογραφίες από το Βασίλη.Thanx,διότι πάντα είναι ωραίο να βλέπεις διαφορετικές θέες του Χελμού,ειδικά μέσα στο κατακαλόκαιρο που βράζουμε στα τσιμέντα.

Τα έργα στο Χελμό ξεκίνησαν και σίγουρα θα πιάσουν τόπο.[b]Μπράβο[/b],λοιπόν,στη διεύθυνση του χ/κ που αποδικνύει την θέλησή της για αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών με έργα ουσίας για το χιονοδρόμο.Καλή συνέχεια εύχομαι... και είμαι σίγουρος ότι με σωστή προβολή αυτών των έργων ο Χελμός θα προσελκύσει περισσότερους ικανοποιημένους πελάτες :)

Και για ότι νεότερο ενημέρωνέ μας Βασίλη,διότι αυτό το καλοκαίρι,ίσως επειδή είναι και πορεκλογικό,θα έχει πολλές καλές εξελίξεις !!!!!

,zox

 
Τη 10:06 π.μ., Ιουνίου 30, 2006 , Ο χρήστης Blogger Βασίλης Κοκκότης είπε...

Ευχαριστώ zox
Παρακολουθώ τις εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα ενημερώνω το Blog για κάθε νέα εξέλιξη . Ελπίζω ειλικρινά όλες αυτές οι θετικές ενέργειες να συνεχιστούν βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την εικόνα και την λειτουργία του Χ/Κ από το οποίο εξαρτάτε σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη της ορεινής μας περιοχής.

 
Τη 4:54 μ.μ., Ιουνίου 30, 2006 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Εεεεεμμμ και κάτι άσχετο με τα έργα,αλλά πολύ σχετικό με το Χελμό.

Στη φωτογραφία με τις χιονούρες...αυτή αμέσως μετά το σπασμένο δρόμο....διακρίνω την Ψηλή Κορυφή στο βάθος,δεξιά αν δεν κάνω λάθος την κοτρώνα που από κάτω της είναι τα μαντριά σε άλλη φωτο.Ο προσανατολισμός της φωτόγραφίας λογικά είναι νότιος-νοτιανατολικός.Σε μια από τις περιηγήσεις μου στο Χελμό,μου είχε κάνει εντύπωση πως αυτή η περιοχή της φωτό κρατούσε από τις μεγαλύτερες χιονούρες.Αυτό όμως που αναρωτιώμουν ήταν αν ακολουθήσω μια πορεία αριστερά και κατηφορίζοντας (όπως βλέπω τη φωτο),που καταλήγω??? και αν το χειμώνα εκείνη η διαδρομή ενδίκνυται για ορειβατικό/freeride σκι.Λογικά,χωρίς όμως να ξέρω,η πορεία πρέπει να βγάζει ανατολικά της κόψης της Νεραιδοράχης σε μια κοιλάδα με προσανατολισμό Β.Α.Όμως το ανάγλυφο τη λέει από εκεί,μήπως έχει τρελές κακοτοπιές,κόψεις,γκρεμίδια κλπ.???? Πάντως από ομορφιά πρέπει να σκίζει και αν θυμάμαι καλά,χωρίς να παίρνω κι όρκο,είχα εντυπωθεί μια μικρή λιμνούλα που είχε σχηματιστεί(Άνοιξη είχα πάει).

Τέλοσπάντων καλοκαιρινές σκέψεις από έναν ΟΠΑΔΟ του Χελμού...

,zox

 
Τη 9:48 π.μ., Ιουλίου 02, 2006 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ΖΟΧ, αναφερεσαι στο Μαυρονέρι, ενα εποχιακό αλπικο λιμνακι στα ριζα του Μεγα Καμπου του Χελμου.
Αν κατηφορίσεις, μπαινεις σε ενα τερραιν που ισως σε βαλει σε μπελάδες αν δεν το εχεις ανεβει καλοκαιρι πρωτα, να βρεις τα περασματα!
Μπαινει στη ρεματια που σχηματιζεται ο ποταμος Κράθις κ ειναι ουσιαστικα η φυσικη απορροη υδατων του αλπικου πεταλου: Στύγα, Ψηλη Κορφή, Αετοράχη, που αρχικα ρεουν τα νερα του αρχαιου ποταμου Στινξ.
Επισης, πισω ακριβως απο την Ψηλη κορφή (ΝΑ προσανατολισμός) εχει καποιο ενδιαφερον για σκι, αλλά πρεπει κ παλι να ριξεις μια ματια το φθινοπωρο ? που θα δροσισει λιγο- διοτι εχει κατεβασματα με μεγαλα verticals αλλά λιγο tricky.

 
Τη 12:35 μ.μ., Οκτωβρίου 31, 2006 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Makalu το έχεις περπατήσει !!???
Θα ήταν ωραίο να κανονίζαμε μία οργανωμένη κατάβαση. Προτείνω μία εξερεύνηση περπατώντας από Ζαρούχλα , να πάρουμε τις φωτός μας μία ανάλυση από το google και μετά μία καταβασούλα τι λέτε !!?? με ξεκίνημα την ψιλή κορφή ή την αετοράχη
metero

 
Τη 4:32 μ.μ., Οκτωβρίου 31, 2006 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Και κάτι σχετικό με τα έργα

Ωραία όλα αυτά

Αλλά για ποιόν λόγω γίνονται όλα αυτά τα έργα !!??
Τι βελτιώνουν και που θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα !!???

Η Στύγα κλείνει εάν έχει πολύ αέρα και όταν τα καρεκλάκια αρχίσουν να ακουμπάνε το χιόνι στο περιβόητο σημείο και όταν είναι σε πλήρες φορτίο εάν δεν χαλάσει θα κάνεις 45 λεπτά ανάβαση στο καρεκλάκι και 40 λεπτά στην ουρά. Με το που κλείσει η Στύγα η Άρτεμης μπλοκάρει από κόσμο και να είσαι τυχερός να μην είναι χαλασμένη και αυτή , τα τελευταία χρόνια σπάει συνέχεια κάποιο γρανάζι άμα θυμάμαι καλά και βγαίνει μέρες ή και βδομάδες εκτός. Η Δάφνη τι να σου κάνει ένας μονός απλός συρόμενος αναβατήρας που τα Σ/Κ έχει ουρά και θα κληθεί να εξυπηρετήσει τον επιπλέω κόσμο από την καινούρια πίστα της Άρτεμης , ο Αχιλλέας πάντα μποτιλιαρισμένος ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ
Εάν τα έργα αυτά γίνονται για να τραβήξουν περισσότερο κόσμο τα ΣΚ τότε τα πράγματα θα γίνουν ποιο σκούρα από τι είναι τώρα
Τις καθημερινές μπορεί να είναι καλά και να κανονίσεις άδεια καθημερινή για να πας καλή φάση αλλά στατιστικά ξέρεις ότι το χ/κ δεν θα λειτουργεί ή δεν θα λειτουργούν η Στύγα και η Άρτεμης
Και όπως κάθε χρόνο η ενημέρωση από το χ/κ για την κατάσταση που επικρατεί είναι ελλιπείς και ορισμένες (κατά λάθος πιστεύω) λανθασμένη ?παραπλανητική, κάθε χρόνο η κάμερα δουλεύει το καλοκαίρι και το χειμώνα χαλάει


Κουράστηκα μια από τα ίδια

Αλλά για ποιόν λόγω γίνονται όλα αυτά τα έργα !!??

Ίσως μία ανάλυση από κάποιους ποιο ιδικούς ή από αυτόν ή αυτούς που έκαναν την μελέτη για τα έργα που γίνονται πώς θα βοηθήσουν την αποσυμφόρηση των αναβατήρων τα Σ/Κ θα βοηθούσε να κατανοήσουμε το τι γίνεται

Επίσης θα ήθελα να επισημάνω για άλλη μία φορά το θέμα της επένδυσης των μεταλλικών κολόνων στήριξης των αναβατήρων με πέτρα, εάν και κατά πόσο είναι επικίνδυνη η ενέργεια αυτή, εάν δίνει την δυνατότητα για περιοδικό έλεγχο καταλληλότητας και φθορών , βλαβών, στα μεταλλικά και μη μέρη. Εάν υπάρξει μία βλάβη σε μια βάση ή κολόνα στήριξης πως θα εντοπιστεί έγκαιρα !!!????

Επίσης για όλα αυτά τα έργα, υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο βάση του οποίου θα πιστοποιηθούν για την καταλληλότητας τους!!!???

Υπάρχει μηχανικός κατάλληλος ο οποίο επιβλέπει τα έργα τα ποία γίνονται και παραδίδονται στο χιονοδρομικό κέντρο !!??? ο πυλώνας ο οποίος θα εγκατασταθεί και η μεταφορά του τερματικού της Άρτεμης θα παραδοθούν στο Χ/Κ μετά από έλεγχο από κάποιο εξουσιοδοτημένο άτομο με υπογραφή με όποιες έφθινες συνεπάγεται αυτό !!???
Αυτό το λέω διότι πρόπερσι εάν θυμάστε το τερματικό της Στύγας παραδόθηκε από την κατασκευάστρια εταιρία μετά από συντήρηση με μία βίδα λιγότερη και σε εμφανές σημείο , παρόλα αυτά η ανεπίσημη απάντηση από τι έμαθα που δόθηκε μετά από ερώτηση μελών του sc προς τον Δ. του χ/κ ήταν ότι έτσι το παρέδωσε η εταιρία , οπότε το ερώτημα είναι για τα έργα που γίνονται υπάρχει κάποια επίσημη ευθύνη του χ/κ !!???!!!???.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα