Πέμπτη, Μαρτίου 02, 2006

ΣΕΒΑΣΟΥ ΤΟ ΒΟΥΝΟ

Ένα από τα συνηθισμένα ελαττώματα που έχουμε εμείς οι άνθρωποι , είναι ευκολία να διακρίνουμε όλα τα «στραβά» ή κακώς κείμενα των "άλλων" , αγνοώντας όμως πεισματικά τις επιπτώσεις της δικής μας συμπεριφοράς απέναντι στους συνανθρώπους μας ή ακόμα περισσότερο στο φυσικό περιβάλλον το οποίο και μας φιλοξενεί όλους..
Ας γυρίσουμε λοιπόν για λίγο τον φακό επάνω μας και ας κάνουμε μια αυτοκριτική σχετικά με το πόσο περιβαντολογικά υπεύθυνοι είμαστε ως χιονοδρόμοι ή επισκέπτες στα όμορφα βουνά μας. .
Ζητήσαμε από έναν ιδικό , τον πτυχιούχο εκπαιδευτή σκι και περιβαντολόγο κύριο Κ.Γκορτζή να μας δώσει σε 10 σημεία τις αρχές οι οποίες πρέπει να διέπουν έναν συνειδητοποιημένο προς τους γύρο του αλλά και ευαισθητοποιημένο οικολογικά επισκέπτη και χιονοδρόμο .

Ας γίνουμε όλοι Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά Υπεύθυνοι Χιονοδρόμοι

του Κ.Γκορτζή

1. Σεβασμός στο βουνό σημαίνει να σκεφτόμαστε διπλά τις επιπτώσεις κάθε πράξης μας.

2. Αν πετάξουμε ένα χαρτί στο Χιονοδρομικό Κέντρο, δε θα συμβεί κάτι το καταστροφικό. Ας αναλογιστούμε όμως το αποτέλεσμα αν το κάνουν αυτό όλοι οι χιονοδρόμοι γύρω μας.

3. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο πρέπει να έχουμε πάντα δεμένο με λουρί το κατοικίδιο μας. Ακόμα και το πιο χαριτωμένο σκυλάκι μπορεί να τρελάνει τα γηγενή ζώα αν αρχίσει να τρέχει γύρω τους για να παίξει ή να προκαλέσει ατύχημα στους περαστικούς χιονοδρόμους.

4. Απέραντη η ευχαρίστηση να απολαμβάνουμε τον καθαρό αέρα ή να μυρίζουμε το άρωμα των λουλουδιών. Για να διατηρηθεί λοιπόν αυτή η ποικιλία αισθήσεων, αποφεύγουμε να μαρσάρουμε ή γκαζώνουμε άσκοπα ανεβαίνοντας στο Χιονοδρομικό Κέντρο, ας κρατήσουμε τη ρύπανση στις πόλεις μας.

5. Στο βουνό είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε την ‘άγρια ζωή’. Αξίζει να θυμηθούμε ότι εμείς είμαστε η άγρια ζωή και αυτά ο τοπικός πληθυσμός και αξίζουν το σεβασμό της περιοχής που μας δανείζουν για να απολαύσουμε το σπορ των χιονοδρομιών.

6. Το βουνό στο οποίο βρισκόμαστε, πέρα απ΄τη φυσική του κληρονομιά, ίσως να προστατεύεται κι από Ειδικούς Θεσπισμένους Νόμους (Εθνικός Δρυμός κτλ). Ας ρυθμίσουμε λοιπόν τις δραστηριότητες μας, ώστε να διαφυλαχθεί το σύνολο της χλωρίδας και πανίδας.

7 . Αν κατά την διάρκεια της επίσκεψης μας στο ορεινό περιβάλλον, παρατηρήσουμε κάτι ασυνήθιστο σε κάποιο ζώο του βουνού που θα συναντήσουμε (τραυματισμός κτλ), ενημερώνουμε άμεσα είτε το τοπικό Δασαρχείο, είτε περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές και ζητάμε πληροφορίες.

8. Αποφεύγουμε να ταράζουμε την ηρεμία της χλωρίδας και πανίδας με έντονες φωνές, κόρνες αυτοκίνητων ή μαζεύοντας λουλούδια και πετρώματα. Φανταστείτε οι καλεσμένοι σπίτι σας να ουρλιάζουν και αποχωρώντας να πάρουν και κάτι απ΄το σπίτι.

9. Προφυλασσόμαστε από τις ορεινές καιρικές συνθήκες κατάλληλα:
· Σωστός ρουχισμός για να παραμένει το σώμα μας ζεστό και στεγνό,
· Προστασία απ΄την ηλιακή ακτινοβολία του βουνού. Δέκα λεπτά έκθεσης στον ήλιο σε υψόμετρο 2500-3000μ ισοδυναμεί με μια ώρα στην επιφάνεια της θάλασσας.

10. Αν εφαρμόζοντας τα παραπάνω, προστατεύουμε κατ’ ελάχιστο το ορεινό περιβάλλον που σε κάθε μας επίσκεψη’ θαυμάζουμε. Με την καλή όμως γνώση του ΔΕΚΑΛΟΓΟΥ ΚΑΛΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΟΥ, θα απολαμβάνουμε και εμείς με ασφάλεια τα σπορ μας.


Στο βουνό δεν είμαστε παρείσακτοι, αντιθέτως δε...
...Ας μην το προκαλούμε όμως!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα