Καιμακτσαλαν: Παίρνουν τα βουνά οι επιχειρηματίες!
Των Μ. Χριστοδούλου, Ν. Φιλιππίδη
Ανοίγει ο δρόμος για τη δραστηριοποίηση σημαντικών επιχειρηματικών σχημάτων στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.
Ήδη η κυβέρνηση μέσω της ΚΕΔ προχωρεί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ι», στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού αναζητώντας ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει να αξιοποιήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρα - Καϊμακτσαλάν στο νομό Πέλλας.
Η ΕΤΑ
Παράλληλα, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης προκήρυξε διαγωνισμό προϋπολογισμού 24 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αναβατήρων του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου της χώρας στον Παρνασσό, το οποίο σε μεγάλο βαθμό διαχειρίζεται θυγατρική της Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα.
Όσες εταιρείες επιθυμούν, μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέχρι τις 21 Οκτωβρίου. Σε διαδικασίες εκσυγχρονισμού βρίσκονται δύο ακόμα χιονοδρομικά κέντρα, στη Βασιλίτσα Γρεβενών και στη Λαϊλιά Σερρών.
Και ξένοι
Ως προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρα - Καϊμακτσαλάν ο διαγωνισμός αναμένεται να «βγει στον αέρα» το αμέσως προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλα ευρωπαϊκά ονόματα της τουριστικής βιομηχανίας.
Πρόκειται για το πρώτο από τα δέκα κρατικά ακίνητα-φιλέτα που έχει επιλέξει προς τουριστική αξιοποίηση η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) με την διαδικασία της μακροχρόνιας μίσθωσης.
Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών· οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αραβικά κεφάλαια τα οποία έχουν καταστρώσει συγκεκριμένα business plan για την εκμετάλλευσή του.
Οι όροι του διαγωνισμού προβλέπουν μακροχρόνια μίσθωση του Χιονοδρομικού Κέντρου αλλά και τμημάτων παραλίμνιων εκτάσεων στη Λίμνη Βεγορίτιδα για την κατασκευή ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής.
Επίσης, την κατασκευή πίστας 1.000 μέτρων στην οποία θα μπορούν να προσγειώνονται ελαφρά αεροσκάφη, μεταφέροντας τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, θα προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου με βασικό στόχο να λειτουργούν όλο το χρόνο. Με τον τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί η ανάδειξη του ειδικού τουριστικού προϊόντος της περιοχής.
Έτσι, μέσω της μακροχρόνιας μίσθωσης (σ.σ. από 25 έως 40 χρόνια) θα εξασφαλιστούν σταθερά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, τα οποία σταδιακά μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, εφόσον «τρέξουν» οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση και των υπολοίπων ακινήτων του Δημοσίου.
Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα ετήσια μισθώματα που θα εισπράττονται από τους ιδιώτες επενδυτές θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσίου χρέους.
Ανάπτυξη
Μία τέτοιου βεληνεκούς επένδυση στο Χιονοδρομικό Κέντρο του νομού Πέλλας, εκτός από τα έσοδα που θα φέρει στο Δημόσιο, θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας αλλά και του παραγωγικού ιστού στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο Διεθνής Ανοιχτός Διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου, και λόγω της επιτακτικής ανάγκης να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, τη διαχείρισή του διατηρεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας.
Πηγή isotimia.gr http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=13&ct=6
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα