Τρίτη, Αυγούστου 31, 2010

Αναμένοντας επενδυτή στο Καϊμακτσαλάν


Θετική, αν και με επιφυλάξεις, είναι η πρώτη αντίδραση των τοπικών αρχών της Πέλλας στην προωθούμενη παραχώρηση από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου σε ιδιώτες, του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν και της λίμνης Βεγορίτιδας, μαζί με την περιβάλλουσα περιοχή έκτασης 16.900 στρεμμάτων.
Το χιονοδρομικό κέντρο, που αντιμετωπίζει προβλήματα, τόσο από τις καταγγελίες για οικονομική κακοκαδιαχείριση, όσο και από το καθεστώς λειτουργίας του λόγω της μη έγκρισης της άδειας από την Πολεοδομία, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδυτών.
Ολη η έκταση ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, η οποία το παραχωρεί κάθε χρόνο έναντι συμβολικού ποσού (περίπου 15.000 ευρώ) στην αναπτυξιακή εταιρία της νομαρχίας Πέλλας ΕΥΡΩΑΠ, η οποία έχει τη διαχείρισή του.
«Σε οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, δε θα είμαστε αρνητικοί, αρκεί να γίνει με τη συμμετοχή και των τοπικών φορέων. Απαιτείται να προηγηθεί εκτενής συζήτηση με την τοπική αυτοδιοίκηση», σημείωσε ο Μιχάλης Καραμάνης, νομάρχης Πέλλας.

Το Καϊμακτσαλάν ανήκει στην ΚΕΔ και βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου Αριδαίας (Αλμωπίας μετά τον «Καλλικράτη»). Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη από τη Συνθήκη Natura 2000. Η ΚΕΔ παραχωρεί κάθε χρόνο και για 12 μήνες τη χρήση στη νομαρχία και για το λόγο αυτόν η Πολεοδομία δεν έχει εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί, καθώς απαιτείται παραχώρηση διάρκειας 25 ετών.
«Μια προοπτική ανάπτυξης με την προσέλκυση μεγάλης επένδυσης και τη σύμπραξη -δεν ξέρω με ποια μορφή- των τοπικών φορέων με υγιείς και σοβαρούς ιδιώτες, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρότατου πόλου για το Καϊμακτσαλάν, μαζί με τη Βεγορίτιδα και να δώσει νέες προοπτικές για όλη την περιοχή», τόνισε ο δήμαρχος Αριδαίας, Πέτρος Ζέρζης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στην περιοχή υπάρχουν προϋποθέσεις για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών, ενώ στη λίμνη Βεγορίτιδα σχεδιάζεται να δημιουργηθούν ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Τέλος, σχεδιάζεται ακόμη η δημιουργία πίστας 1.000 μέτρων στην οποία θα μπορούν να προσγειώνονται ελαφρά αεροσκάφη μεταφέροντας τουρίστες.
 
Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=56027
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα