Προβλήματα και προοπτικές της Τουριστικής Χιονοδρομίας στην Ελλάδα
Η χαώδης γραφειοκρατία, η η έλλειψη απόκτησης του σήματος του ΕΟΤ λόγω εμπλοκής σε θέματα γης και χωροταξικού και ο ισχυρός ανταγωνισμός από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα του ελληνικού χιονοδρομικού τουρισμού, όπως αναλύθηκαν σε φόρουμ με θέμα"Ανάπτυξη Τουριστικής Χιονοδρομίας στην Ελλάδα - Προβλήματα και Προοπτικές", που πραγματοποιήθηκε, παρουσία τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και των άμεσα σχετιζόμενων φορέων, την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Amalia Hotel Athens.
Η διοργάνωση του φόρουμ αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας (Ε.Σ.ΤΟΥ.Χ.), με το συντονισμό της εταιρείας Travel Media Applications, για μια εφΆόλης της ύλης συζήτηση με αντικείμενο τα προβλήματα και τις προοπτικές της τουριστικής χιονοδρομίας -αλλά και του χειμερινού τουρισμού γενικότερα. Στο φόρουμ συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, το ιδιοκτησιακό και αδειοδοτήσεις, αλλά και η αδυναμία και ανυπαρξία επενδύσεων. Ακόμη, ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών χιονοδρομικών εγκαταστάσεων, καθώς και η δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης ορεινού τουρισμού κ.λπ. (τουρισμός τεσσάρων εποχών και χιονοδρομικός τουρισμός εβδομάδας, "Λευκές Εβδομάδες").
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υφυπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης, το "παρών" με ομιλία της έδωσε η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ, κα Όλγα Κεφαλογιάννη. Ακόμη, στα ζητήματα του χειμερινού και χιονοδρομικού τουρισμού αναφέρθηκαν με ομιλίες και παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδος, κ.Χρήστος Παππάς, η αντιπρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδος, κα Τζούλια Τσαλίκη, ο γενικός έφορος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), κ. Νίκος Κελαϊδίτης, ο κ.Μιχάλης Ζιώτης από την εταιρεία PADEV και ο κ. Απόστολος Καραφίλης από την εταιρεία Skylines Euroski.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στην ομιλία του, ο κ. Παναγιώτης Δρίβας, διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και εκπρόσωπος τηςΕταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης:
- Σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα 18 Χιονοδρομικά Κέντρα
- Υπάρχουν 190 χλμ. χιονοδρομικές πίστες
- Υπάρχουν 110 τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα περίπου 70.000 άτομα/ώρα,
- Το άθροισμα των μέσων όρων των εισιτηρίων (χιονοδρόμων και επισκεπτών) όλων των ελληνικών Χ.Κ. ανά χιονοδρομική περίοδο υπολογίζεται περίπου στις 500.000 προσελεύσεις
- Αν θεωρήσουμε έναν τζίρο 100 ευρώ ανά προσέλευση για εξοπλισμό, μεταφορά, διατροφή, διανυκτέρευση κ.λπ., μπορούμε να υπολογίσουμε σε μια πρώτη προσέγγιση, ότι τα ελληνικά Χ.Κ. πραγματοποιούν έναν τζίρο περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς τα λαμβάνουμε υπόψη οικονομικά μεγέθη που σχετίζονται με την αξία γης και ακινήτων.
- Ζημιές στους ισολογισμούς των Χ.Κ.
- Υπερκορεσμός τα Σαββατοκύριακα και υπολειτουργία τις καθημερινές.
- Ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού και ελλιπής εκπαίδευση εργαζομένων στα Χ.Κ.
- Απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις.
- Ανυπαρξία σημαντικών επενδύσεων για την ανακαίνιση ή και επέκταση των υφισταμένων εγκαταστάσεων.
- Επιτυχίες του συναγωνισμού - διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση ελληνικής χιονοδρομικής πελατείας, τόσο από παραδοσιακά (Ελβετικά, Γαλλικά, Ιταλικά, και Αυστριακά) όσο και από γειτονικά (Βουλγαρικά, Τουρκικά, Σκοπιανά) Χ.Κ.
- Ελλιπές προϊόν, το οποίο οδηγεί σε κακή χιονοδρομική εμπειρία για τους πελάτες.
- Επέκταση, εκσυγχρονισμός και καλή λειτουργία των Χ.Κ.
- Δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης των Χ.Κ. από τις τοπικές κοινωνίες (αυτοδιοίκηση και τοπικές επιχειρήσεις).
- Ανάπτυξη τουρισμού 4 εποχών και τουρισμού εβδομάδος στην ευρύτερη περιοχή.
Τατιάνα Ρόκου - Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010
1 σχόλια:
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα