Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2005

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

-ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ Χ.Κ.ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
-ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΧΑΡΑΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

-----------------------------------------------------------------------------
Στις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε μια άκρος ενδιαφέρουσα συνάντηση στο υπουργείο τουρισμού μεταξύ του κ.Αβραμόπουλου και του γνωστού εκδότη του περιοδικού Ski Resorts αλλά και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελληνικής Τουριστικής Χιονοδρομίας Σωτήρη Γιαννόπουλου.
Ο υπουργός παρουσιάστηκε ιδιαίτερα εγκάρδιος και ενημερωμένος σχετικά με βασικά προβλήματα της ελληνικής χιονοδρομίας καθώς και τις επενδύσεις που γίνονται στις γειτονικές μας χώρες και έχουν προβληματίσει τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει -χωρίς χρονοτριβή- λύσεις που θα επιτρέπουν σε ιδιώτες να επενδύσουν πάνω στα βουνά. Θα λύσει σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας το ιδιοκτησιακό καθεστώς των X.K. Έτσι θα μπορούν τα X.K. να νοικιάζουν τις εκτάσεις τους για 50-60 χρόνια σε ιδιώτες ώστε να υπάρχουν και οι ανάλογες επενδύσεις ώστε να μετεξελιχθούν από απλά X.K. σε RESORTS.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για συνεργασίες ιδιωτικών εταιριών και τοπικής αυτοδιοίκησης .Μια τέτοια πρώτη για τα Ελληνικά χρονικά κοινοπραξία επισημάναμε στο προηγούμενο φύλλο, στο Βελβεντό της Κοζάνης όπου έχουμε μια ιδιωτική εταιρία με μετόχους τις γνωστές εταιρίες Doppelmayr (Αυστρία) & GARAVENTA A . G (Ελβετία) με ποσοστό 40% , την ελληνική εταιρία LM ΑΕ με ποσοστό 40%, τον ιδιώτη κύριο Xριστόδουλο Mαρκάλα με ποσοστό 6%, το Δήμο Bελβεντού με ποσοστό 12%, την Περιφέρεια Δυτικής Mακεδονίας με ποσοστό 1% και τον Xιονοδρομικό Σύλλογο Bελβεντού με ποσοστό 1%.
Σύμφωνα με τις θέσεις του υπουργού κύριος στόχος είναι να υπάρξουν 5 Χιονοδρομικά Κέντρα Εθνική σημασίας στα οποία θα δοθεί άμεση προτεραιότητα και αυτά είναι: Ο Παρνασσός , τα Καλάβρυτα , η Βασιλίτσα , το Καιμακτσαλαν και το Φαλακρό της Δράμας.
Ο υπουργός ενημερώθηκε από τον κύριο Γιαννόπουλο για πολλά ακόμη θέματα που απασχολούν την Ελληνική Χιονοδρομία και έδειξε διάθεση να κάνει κινήσεις που θα ταράξουν τα νερά στον τομέα αυτό.
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ:
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική τόσο για το Χ.Κ. Καλαβρύτων όσο και για την Ελληνική Χιονοδρομία γενικότερα. Πριν από ένα περίπου χρόνο ο πρόεδρος του Δ.Σ του Χ.Κ.Καλαβρύτων κ.Θανάσης Παπαδόπουλος σε προσωπική συζήτηση που είχε με τον υπουργό στην Πάτρα του είχε θέσει κάποια αιτήματα σχετικά με δυο εναέριους αποσυμπλεκόμενους αναβατήρες και κάποια μηχανήματα .Ο υπουργός είχε δείξει ενδιαφέρον και είχε δεσμευθεί να τα εξετάσει. Ο συνδυασμός αυτής της πρώτης επαφής καθώς και του ενδιαφέροντος που έδειξε ο κ.Αβραμόπουλος για θέματα χιονοδρομίας στην συνάντηση με τον κ.Γιαννόπουλο αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για κινήσεις από την πλευρά του Χ.Κ.Καλαβρύτων.
ΧΑΡΑΞΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ:
Και όταν μιλάμε για κινήσεις μιλάμε για συντονισμένες κινήσεις, με συγκεκριμένη στρατηγική που αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών και θέτει εφικτούς στόχους.

* Μήπως ήρθε η ώρα να χαραχθεί επιτέλους μια συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης για το Χιονοδρομικό Κέντρο;
* Μήπως είναι πια καιρός να ανοίξει μια γενικότερη συζήτηση στα Καλάβρυτα για την τύχη και την πορεία του Χιονοδρομικού Κέντρου από την οποία εξαρτάται η επιβίωση και η ευημερία ολόκληρης της περιοχής ;

Παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου των Καλαβρύτων όπως ο Σύλλογος Ξενοδόχων και οι καταστηματάρχες ειδών σκι έχουν δείξει διάθεση να παρουσιάσουν τις εμπεριστατωμένες θέσεις τους και να βοηθήσουν με την εμπειρία τους την αναπτυξιακή πορεία του Χιονοδρομικού κέντρου. Μάλιστα στις 29 Αυγούστου κατέθεσαν αίτηση ακρόασης από το Δ.Σ του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων αλλά έως σήμερα δεν έλαβαν καμία πρόσκληση ή έστω επίσημη απάντηση από την διοίκηση της δημοτικής επιχείρησης?
Αλλά ίσως όλα αυτά να είναι ψιλά γράμματα αν αναλογιστεί κανείς πως το τελευταίο κρίσιμο τρίμηνο στο οποίο υποτίθεται ότι παίρνονται σημαντικές αποφάσεις για την νέα σεζόν που σύντομα ξεκινάει, το Δ.Σ του χιονοδρομικού κέντρου συνεδρίασε μόλις μία φορά!!!
Μάλιστα την Δευτέρα 31/10 είχε προγραμματισθεί ένα δεύτερο συμβούλιο με πολύ σημαντικά θέματα το οποίο όμως αναβλήθηκε.
Έτσι όμως κύριοι δεν πάνε μπροστά οι επιχειρήσεις. Λυπάμαι που θα το πω αλλά αυτά δεν είναι σημάδια προόδου , είναι σημάδια διάλυσης.
Οι ραγδαίες εξελίξεις όμως στον τομέα της χιονοδρομίας δεν αφήνουν χώρο για ολιγωρία και εσωστρέφεια . Η ανάπτυξη της «δημοτικής επιχείρησης χιονοδρομικό κέντρο» και της περιοχής είναι κάτι που αφορά και έχουν λόγο γι αυτό όλοι οι Καλαβρυτινοί πολίτες οι οποίοι καθώς αφυπνίζονται από τα μηνύματα που λαμβάνουν τον τελευταίο καιρό ζητούν πλέον πειστικές απαντήσεις.
Θα επανέλθουμε ...

-----------------------------------------------------------------
(Δημοσιεύθηκε στην «Εβδομάδα των Καλαβρύτων» Αρ.φυλ.268 την Τρίτη 01/11/2005)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα