Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2005

Κίνδυνος «εκ του Βορρά»

- Υπερσύγχρονο Χιονοδρομικό Κέντρο ετοιμάζει
ΕλληνοΣκοπιανή Κοινοπραξία αλλάζοντας τις ισορροπίες.
-Γιατί οι Έλληνες προτιμούν τα Χιονοδρομικά θέρετρα των Βαλκανίων ;

Ακριβώς δίπλα στα σύνορα μας, μόλις 30 χιλιόμετρα από την Γευγελή και λιγότερο από 100 χλμ από την πόλη της Θεσσαλονίκης ένα νέο χιονοδρομικό κέντρο και μάλιστα Ελληνοσκοπιανής συνεργασίας ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς.
Η κοινοπραξία ονομάζεται " Ski Center Kozuf " , αποτελούμενη κατά 80% από Σκοπιανoύς και 20% από Έλληνες μετόχους και θα δαπανήσει 72 εκατομμύρια euro για την δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Ski Resort. Πρόκειται για ένα χιονοδρομικό κέντρο με 40χλμ πίστες , οκτώ αναβατήρες (4 συρόμενους , 3 εναέριους τετραθέσιους και έναν εξαθέσιο) με δυνατότητα εξυπηρέτησης 13.000 ατόμων την ώρα.
Στην περιοχή δεν υπάρχει κάποιος οικισμός και γι αυτόν το λόγο θα χτιστεί ένας νέος σε μια έκταση περίπου 500 εκταρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα κτιστούν 450-750 σπίτια , 2 μεγάλα ξενοδοχεία χωρητικότητας 700 κλινών, χώροι εστιατορίων και σαλέ 4000τμ , καφετέριες ,mini market , multimedia center ,εκκλησία , ελικοδρόμιο, βενζινάδικα κ.α
Σύμφωνα με τον Angel Nakov project manager της επιχείρησης 5500 άτομα την βραδιά θα μπορούν να διανυκτερεύουν στις εν λόγο εγκαταστάσεις και υπολογίζεται πως συνολικά θα περνούν 650.000 επισκέπτες τον χρόνο.
Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένετε να ολοκληρωθούν σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο την σεζόν 2006-07. Κάποιοι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν πως όλα θα είναι έτοιμα το 2008
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Vlado Buckovski παρευρέθηκε στην επίσημη παρουσίαση δηλώνοντας την κυβερνητική υποστήριξη.
Πολλές σκοπιανές αλλά και παγκόσμιες στήλες οικονομικών εφημερίδων ασχολήθηκαν με το εγχείρημα αυτό, μιας και το παράδειγμα του Bansko στην γειτονική Βουλγαρία προϊδεάζει για μιας πρώτης τάξεως επενδυτική ευκαιρία.
Λόγο της θέσης του Kozuf πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού στοχεύουν να προσελκύσουν και πολλούς Έλληνες σκιέρ που τα τελευταία χρόνια ταξίδευαν στην Βουλγαρία και την Σερβία αφήνοντας φυσικά το πολύτιμό τους συνάλλαγμα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ Χ/Κ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους ιθύνοντες των χιονοδρομικών κέντρων της βορείου Ελλάδος , τα οποία έχουν νιώσει στο πετσί τους τα τελευταία χρόνια τον ανταγωνισμό από τα νέα και μεγαλύτερα Χιονοδρομικά των Βαλκανίων.
Με προσοχή παρακολουθούν την κατάσταση και στα Χιονοδρομικά κέντρα της νοτίου Ελλάδος (Παρνασσός και Καλάβρυτα) καθώς την χρονιά που μας πέρασε, παρατηρήθηκε ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός χιονοδρόμων από την Αθήνα, να επισκέπτεται κυρίως με οργανωμένες εκδρομές , αλλά και ιδιωτικά μέσα το Χιονοδρομικό Κέντρο Bansko στην Βουλγαρία για να περάσουν τις χειμερινές τους διακοπές . Ο συνδυασμός των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων με το πολύ χαμηλό κόστος διαμονής στην Βουλγαρία έχει κάνει το Bansko τον αγαπημένο προορισμό των Ελλήνων χιονοδρόμων στερώντας πόρους από τα εγχώρια χιονοδρομικά που διατηρούν εγκαταστάσεις δεκαετίας του ’80 και μάλιστα με ιδιαίτερα υψηλό κόστος διαμονής σε λεγόμενες glamour περιοχές όπως η Αράχοβα , τα Καλάβρυτα και το Καρπενήσι.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως για την σεζόν που έχουμε μπροστά μας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ελλήνων χιονοδρόμων έχει κλείσει ήδη εβδομαδιαίες ή πενθήμερες διακοπές σε χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων.
Οι λόγοι είναι και πάλι προφανείς:
1. Χαμηλό κόστος διαμονής σε σχέση με την Ελλάδα
2. Υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που συναγωνίζονται ευρωπαϊκά Χ/Κ
3. Τεχνητή χιονόπτωση ώστε να είναι σίγουροι πως θα βρουν χιόνι.
4. Ιδιαίτερα ελκυστικά πακέτα μεταφοράς από ελληνικά τουριστικά γραφεία.
5. Φθηνές αγορές imitation προϊόντων .

«ΠΡΟΚΛΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑ
Ο ανταγωνισμός που προκύπτει από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων έχει ήδη απασχολήσει το Υπουργείο Τουρισμού , τους υπευθύνους των Ε.Τ.Α καθώς και τις διοικήσεις πολλών περιφερειακών χιονοδρομικών κέντρων.
Κάποιοι το ονομάζουν «κίνδυνο» αντίστοιχο με αυτό των κινέζικων προϊόντων, κάποιοι άλλοι πιο απαισιόδοξοι μιλούν για συρρίκνωση των Ελληνικών Χιονοδρομικών κέντρων από το βάρος του άνισου ανταγωνισμού. Εμείς το ονομάζουμε πρόκληση και ως κάτι τέτοιο μόνο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε αν θέλουμε να υπάρξει μέλλον στην Ελληνική Χιονοδρομία.
Είτε συμφωνούμε ιδεολογικά είτε όχι, στην παγκοσμιοποιημένη φιλελεύθερη οικονομία του 21ου αιώνα δεν υπάρχει χώρος για «λόγια» και για ημίμετρα . Ή ως xώρα θα κοιτάξουμε τον ανταγωνισμό στα μάτια ,σπεύδοντας για πρώτη φορά σε σοβαρές επενδύσεις στον τομέα της χιονοδρομίας, ή θα καταντήσουμε να τρέχουμε καταϊδρωμένοι πίσω από τους ιδιαίτερα κινητικούς , πρώην ανατολικούς γείτονες μας.
Μεγάλο όμως βάρος εκτός από το κράτος και τους φορείς πέφτει και στους κατά τόπους επιχειρηματίες που ενασχολούνται με τον χειμερινό τουρισμό (καταλύματα - εστιατόρια -καταστήματα). Η χιονοδρομία δεν μπορεί πια να αποτελεί ευκαιρία «αρπαχτής» για κανέναν . Η παραπάνω πρόκληση σε συνδυασμό με την συνεχή ενημέρωση των χιονοδρόμων απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες αλλαγή νοοτροπίας , συντονισμό και οργάνωση . Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω αποτελεί πλέον μονόδρομο για την επιβίωση και την ανάπτυξη της ελληνικής χιονοδρομίας.
----------------------------------------------------------------------
«Οι άνθρωποι θα δουν πως μπορούν να δημιουργήσουν ενωμένοι ευκολότερα όσα έχουν ανάγκη και να αποκρούσουν πολύ ευκολότερα τους κινδύνους που τους περιβάλουν με ενωμένες δυνάμεις»
ΣΠΙΝΟΖΑ
----------------------------------------------------------------------
(Δημοσιεύθηκε στην «Εβδομάδα των Καλαβρύτων» Αρ.φυλ.271 την Τρίτη 29/11/2005)

1 σχόλια:

Τη 3:06 μ.μ., Δεκεμβρίου 01, 2005 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Κίνδυνος για ποιους !!?????!!!! ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΝΑΙ
Αυτό είναι ένα παράδειγμα για όλους μας και περσότερο για τούς οποίους ξεροκέφαλους υπάρχουν οι οποίοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και τα εκμεταλλεύονται για δική τους και μόνο φιλοδοξία και για να (κατακλέβουν) τον κόσμο και δεν κοιτάνε και το συμφέρων της κοινότητας τους και δεν σέβονται και τους πελάτες τους
Βέβαια ας φτιαχτεί πρώτα και ας δουλέψει και μετά να μιλήσουμε ποιο ουσιαστικά

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα