Τρίτη, Νοεμβρίου 15, 2005

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ Χ.Κ.ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Ακριβότερος ακόμα και από χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων !!!

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου το Χ.Κ.Παρνασσού ανακοίνωσε τον νέο τιμοκατάλογο για την χειμερινή περίοδο 2005-2006.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Οι παρακάτω τιμές διαμορφώθηκαν σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης.
1. Ημερήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών -ΚΕΛΛΑΡΙΑ (αργίες - Σαββατοκύριακα) 27 euro
2. Ημερήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών - ΦΤΕΡΟΛΑΚΑ (αργίες - Σαββατοκύριακα) 17 euro
3. Ημερήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών - (Καθημερινές) 12 euro
4. Ημερήσια εκπτωτική κάρτα απεριορίστων διαδρομών - (Καθημερινές) 8 euro
5. Ημερήσια κάρτα παιδικό (έως 10 ετών) (ισχύει για όλες τις ημέρες) 2,5 euro
6. Ετήσια κάρτα ονομαστική & οικογενειακή 450 euro. Για επιπλέον μέλος (παιδιά έως 18 ετών) 150 euro
7. Ετήσια κάρτα V.I.P. 1000 euro Για επιπλέον μέλος (παιδιά έως 18 ετών) 150 euro
8. Ετήσια κάρτα παιδική (έως 10 ετών) 40 euro
9. Εβδομαδιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών 80 euro
10. Ετήσια κάρτα κατοίκων όμορων νομών 225 euro
11. Ετήσια Αθλητική κάρτα 100 euro
12. Ετήσια κάρτα δασκάλων προπονητών αθλητικών συλλόγων χιονοδρομίας 250 euro
13. Ετήσια κάρτα Εθνικής Ομάδας Χιονοδρομίας (Ε.Ο.Χ.) - Πρωταθλητές (άνδρες - γυναίκες) 40euro
14. Εισιτήριο τηλεκαμπίνας - lift No. 7(αργίες - Σαββατοκύριακα) 6 euro
15. Eισιτήριο τηλεκαμπίνας - lift No. 7(Καθημερινές) 3 euro
16. Επισκέπτες μαθητές σχολείων σε οργανωμένες εκδρομές, εισιτήριο τηλεκαμπίνας - lift No. 7 2,5 euro
-----------------------------------------------------------------------
Λίγη μόνο ώρα μετά την ανάρτηση της ανακοίνωσης στο διαδίκτυο (www.snowreport.gr )ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από αγανακτισμένους χιονοδρόμους που διαμαρτύρονταν για τις «παράλογες αυξήσεις» στο υπό κρατικό έλεγχο χιονοδρομικό κέντρο της Στερεάς Ελλάδος.
Τις αντιδράσεις αυτές τις προκάλεσαν οι ομολογουμένως παράλογες αυξήσεις τιμών στα εισιτήρια και στις κάρτες του χιονοδρομικού κέντρου.
Όπως και εσείς μπορείτε να διαπιστώσετε στον επίσημο κατάλογο που δημοσιεύουμε, η τιμή της ημερήσιας κάρτας στα Κελλάρια για τις αργίες και τα Σ/Κ αυξήθηκε κατά 8% δηλαδή από 25 euro πέρυσι στα 27 euro.
Αίσθηση επίσης προκάλεσε η αύξηση κατά 80% (καλά διαβάσατε...) στην ετήσια κάρτα η οποία από 250 euro πέρυσι εκτινάχθηκε στα 450 euro!!!
30% αύξηση έχουμε και στην εβδομαδιαία κάρτα που από 60 euro ανέβηκε στα 80. Μικρές ή μεγάλες αυξήσεις υπήρξαν σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες (πλην της ημερήσιας κάρτας τις καθημερινές που παρέμεινε στα 12 euro , 8 euro εκπτωτική) προκαλώντας αρνητικά σχόλια από το σύνολο των χιονοδρόμων.
Σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας , με φανερή την τάση των χιονοδρόμων για εβδομαδιαίες διακοπές σε φθηνούς γειτονικούς χειμερινούς προορισμούς (Βουλγαρία- Ρουμανία) αλλά και χαμηλές προσφορές πακέτων από χώρες όπως η Αυστρία και η Ιταλία!!! κανείς δεν περίμενε να δει τέτοια τιμολογιακή απερισκεψία από το διασημότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας κάτω μάλιστα από την ομπρέλα της κρατικής ΕΤΑ.
Την ίδια ακριβώς στιγμή το μικρό χ/κ Πηλίου και ο διορατικός διευθυντής του Π.Δρίβας αντιλαμβανόμενοι τα «σημεία των καιρών» ανακοίνωναν πάγωμα των τιμών για την φετινή χρονιά αποσπώντας θετικότατα σχόλια σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα.
Η στήλη «Χιονοδρόμος» έχει τονίσει από την πρώτη κι όλας παρουσία της στην Εβδομάδα των Καλαβρύτων ότι «ο σύγχρονος Έλληνας χιονοδρόμος δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που γνωρίζαμε 10 ή 15 χρόνια πριν. Σήμερα ο Έλληνας skier ή snowboarder ταξιδεύει συχνά σε χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού , σερφάρει ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες ξένων και Ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων, ενημερώνεται για τις τιμές και τις εκάστοτε υπηρεσίες ,ανταλλάσσει εμπειρίες , καταγράφει τις εντυπώσεις του και με λίγα λόγια έχει πλέον απαιτήσεις. Σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική δυσχέρεια , συγκρίνει και μετράει προσεκτικά το που θα δώσει ακόμα και το τελευταίο του ευρώ.»
Τι βλέπει λοιπόν αυτός ο Έλληνας χιονοδρόμος και «φρίττει»;
Οι παρακάτω τιμές χιονοδρομικών κέντρων της Ευρώπης είναι κατατοπιστικές και οι συγκρίσεις αναπόφευκτες:
Αυστρία
Κόστος ετήσιας κάρτας για να κάνει κανείς σκι όχι σε 1 αλλά 22 χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής του Salzburg 450 euro !!! (όσα και ο γειτονικός μας Παρνασσός)
Κόστος ετήσιας κάρτας στο Zell am See-Kaprun με 122 λιφτ και 345 χλμ πίστες 390 euro.
Γαλλία
1) Χ/Κ Chatel (83χλμ πίστες+ 47χλμ σε γύρω χ/κ) ημερήσια κάρτα :29 euro και Ετήσια:411euro
2) Χ/Κ Morzine-Les Gets (107χλμ) Ημερήσια :26.8 euro Ετήσια: 373euro
3) Valloire (150km),ημερήσια 27euro,7 ημέρες 145 euro,ετήσια 420euro
(ο χώρος που έχει η στήλη δυστυχώς δεν φθάνει για να αναφέρουμε περισσότερα..και πιστέψτε μας υπάρχουν δεκάδες ακόμα παραδείγματα)
Καταλαβαίνετε λοιπόν για τι διαφορές μιλάμε;
Για να μην αναφερθούμε σε παραδείγματα πακέτων σε βαλκανικά μεν υπερσύγχρονα δε χιονοδρομικά κέντρα όπως το Bansko της Βουλγαρίας σε απίστευτα δελεαστικές τιμές.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα είναι πραγματικά άξιο απορίας το σκεπτικό αυτών που αποφάσισαν αυξήσεις έως και 80% σε ένα χιονοδρομικό κέντρο φανερά γερασμένο και χωρίς νέες επενδύσεις που θα ανανέωναν το ενδιαφέρον των χιονοδρόμων.
Κοινή πλέον διαπίστωση είναι , πως στον τομέα της χιονοδρομίας στην χώρα που ζούμε ή δεν υπάρχει αυτογνωσία ή όλα λειτουργούν καιροσκοπικά χωρίς διάθεση ανταγωνιστικότητας και προόδου.
---------------------------------------------------------------------
(Δημοσιεύθηκε στην «Εβδομάδα των Καλαβρύτων» Αρ.φυλ.269 την Τετάρτη 16/11/2005)

2 σχόλια:

Τη 7:22 μ.μ., Νοεμβρίου 11, 2005 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Οι αντιδράσεις για τον τιμοκατάλογο είναι αρκετές. Η αύξηση για κανέναν δεν είναι ευχάριστη. Φυσικά καλό θα ήταν να ακούγαμε την επίσημη άποψη του χ/κ. Όμως νομίζω οτι είναι η ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ του χ/κ Καλαβρύτων για ανάκαμψη και δεν πρέπει να πάει χαμένη.

ΑΛΕΞΗΣ - ΑΡΓΟΣ

 
Τη 2:21 π.μ., Νοεμβρίου 14, 2005 , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον Αλέξη.Πραγματικά ουδείς δεν περίμενε τέτοιες αυξήσεις,ειδικά στην ετήσια κάρτα,σε μια εποχή λιτότητας.
Όπως έχω αναφέρει και αλλού,αν το χ/κ Καλαβρύτων ανανεώσει την τιμολογιακή πολιτική,σίγουρα θα υπάρχει ανταπόκριση.

Ύστερα από έρευνα,είδα ότι και στην Ευρώπη τα περισσότερα χ/κ κάνουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προσφορές,ειδικά τα μικρότερα.
Το να αναλύσω όλες τις ποσφορές που βρήκα,θα γέμιζε βιβλίο,όμως καταλήγω στο ότι η ευέλικτες και όχι οι άκαμπτες τιμολογιακές πολιτκές είανιε εκείνες που έχουν ανταπόκριση.

Είναι στο χέρι των Καλαβρύτων να εκμεταλλευθούν το τιμολογιακό ατόπημα του Παρνασσού με την υιοθέτηση είτε μιας πραγματικά ευρωπαικής τιμολογιακής πολιτκής ή μιας ελληνικών προδιαγραφών.Όπως και αν έχει οφείλει να ανταποκρίνεται στην ελληνική πραγματικότητα.

Τολμώ καλοπροαίρετα και μόνο να προτείνω ορισμένες κατευθύνσεις.

-φιλικότερη προσέγγιση τακτικού αυθεντικού χιονοδρόμου.
1)Δώστε κίνητρα να τον περιστασιακό χιονοδρόμο να τον κάνετε συστηματικό.Σε πολλά ερωπαικά χ/κ υπάρχουν προσφορές σε 7 ή 10 ή 12 επισκέψεις,(όχι συνεχόμενες).
2)Επιβραβεύστε τους ήδη τακτικούς πελάτες σας,αυτούς που έρχονται π.χ πάνω από 10 φορές το χρόνο.Στην Ευρώπη το κάνουν επισήμως ακόμα και τα μεγαλύτερα χ/κ!!!

-προσελκύστε το νέο σε ηλικία χιονοδρόμο.
1)Μαθητές.Προσφέρετε ειδικά πακέτα για μαθητικές εκδρομές,όχι απλά για να δουν το βουνό,αλλά να μάθουν σκι/snb.Με αυτότ ον τρόπο εξασφαλίζετε τους αυριανούς πελάτες σας.Φέτος λειτουργεί ο Αρίσταρχος και είστε το μοναδικό χ/κ που μπορεί να συνδιάσει με τόσο ωραίο τρόπο αθλητική και εκπαιδευτική εκδρομή.

2)Φοιτητές.Σκεφτείτε ποιοι ασχολούνται περισσότερο με τα αθλήματα...οι νέοι.Ο Παρνασσός συνεχίζει να κρατά τις εκπτώσεις για φοιτητές με 8Ε τις καθημερινές!!!Αρκετοί φοιτητές μπορούν να αποτελέσουν την πελατεία των καθημερινών,που τα τελευταία δύο χρόνια αποδιώχθηκαν.Αν δεν θέλετε ίσως να επαναφέρετε τις μειωμένες καθημερινές,σκεφτείτε να βγάλετε ίσως μια ειδική ετήσια φοιτητική κάρτα ή μια άλλου είδους προσφοράς,που όμως να απευθύνεται στον ανεξάρτητο χιονορόμο-φοιτητή (όχι δηλαδή με γκρουπ μόνο),που οι φοιτητές ειδικά από Αθήνα και Πάτρα να σας προτιμήσουν από τον Παρνασσό ή το Μαίναλο.Και αυτό είναι κάτι που στην Ευρώπη γίνεται,δεν είναι πρωτάκουστο.

-προσεγγίστε τους έμπειρους χιονοδρόμους.Διθέτετε την πιο απαιτητική πίστα/πλαγιά της Ελλάδας.Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο αυτό το φυσικό δώρο,προσέξτε τον αναβατήρα Στύγα,ώστε να λειτουργεί σε καθημερινή βάση.Οι αυθεντικοί χιονοδρόμοι έρχονται για τη Στύγα,διότι τέτοιο πράγμα μόνο ο Χελμός προσφέρει.

Δεν θα δώσω μεγαλύτερη έκταση...νομίζω ότι όλοι φέτος κατανοούν ότι το χ/κ Καλαβρύτων έχει μοναδική ευκαιρεία με μια ανανεωμένη τιμολ.πολιτική,με μια πλήρη λειτουργία αναβατήρων να κερδίσει όχι ίσως τον μανιακό τουρίστα,αλλά τον φίλο της χιονοδρομίας,που πιστέψτε με αν δει τα χρήματά του να πιάνουν τόπο,θα σας προτιμά και θα έχετε κέρδος πιο σταθερό.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα