Πέμπτη, Ιανουαρίου 19, 2006

ΟΝΕΙΡΟ!!! ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΛΕΥΚΟ


Η εβδομάδα που πέρασε συνοδεύτηκε από συνεχείς χιονοπτώσεις δημιουργώντας στον Χελμό ένα απίστευτα όμορφο στρώμα χιονιού , που σε συνδυασμό με τον ήπιο καιρό του Σαββατοκύριακου έδωσε την δυνατότητα στους επισκέπτες χιονοδρόμους να απολαύσουν όσο λίγες φορές τα αγαπημένα τους σπορ.
Η κατάσταση του δρόμου τόσο προς τα Καλάβρυτα όσο και προς τον Χελμό ήταν πολύ καλή μιας και τα μηχανήματα της Νομαρχίας και του Χ/Κ άνοιγαν συνεχώς τον δρόμο και έριχναν αλάτι διευκολύνοντας ακόμη περισσότερο τους επισκέπτες που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάσθηκε καν να κάνουν χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.
Στο Χ/Κ.Καλαβρύτων η κατάσταση ήταν εξίσου καλή πράγμα που ο καθένας μπορούσε να αντιληφθεί ακόμα και με την άφιξή του στο parking όπου υπάλληλοι του Χ/Κ φροντίζουν για την εύτακτη στάθμευση των αυτοκινήτων μέχρι και τις πίστες που ήταν όλες ανοιχτές και καλοστρωμένες.
Τις εντυπώσεις όμως πέρα για πέρα αυτό το Σαββατοκύριακο έκλεψε δίχως άλλο η απίστευτα καλής ποιότητας χιονιού γνωστή στην γλώσσα των χιονοδρόμων ως "πούδρα" που μπορούσε κανείς να συναντήσει σε όλο το βουνό .
Οι snowboarder όπως ήταν φυσικό έδωσαν το σύνθημα και ακολούθησαν στην συνέχεια οι σκιέρ σε μοναδικές διαδρομές εκτός πίστας.
Το "of piste" δηλαδή το σκι που γίνετε σε χιόνι απάτητο έξω από τις οροθετημένες πίστες κερδίζει όλο και περισσότερο τις καρδιές των χιονοδρόμων καθώς μπορεί και δίνει πολλαπλές επιλογές διαδρομών και απίστευτη αίσθηση ελευθερίας.
Ωστόσο το συγκεκριμένο είδος διασκέδασης στο χιόνι κρύβει και αρκετούς κινδύνους τραυματισμού , πράγμα που σημαίνει πως χεριάζετε ιδιαίτερη προσοχή. Για τους αμύητους στο εκτός πίστας σκι θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσουν αυτή την νέα εμπειρία με την βοήθεια παλαιότερων χιονοδρόμων μιας και η τεχνική που χρησιμοποιούμε στο "απάτητο" διαφέρει από αυτήν που χρησιμοποιούμε στις καλά πατημένες πίστες.
Για τις πολλές λοιπόν παρέες οι οποίες ξεκίνησαν ή πρόκειται να ξεκινήσουν τα επόμενα Σαββατοκύριακα "αποδράσεις εκτός πίστας" ζητήσαμε την συμβουλή ενός ειδικού , του διπλωματούχου εκπαιδευτή σκι κυρίου Κ.Γκορζή ό οποίος θα μας μιλήσει για κάποιες αρχές που πρέπει να διέπουν μια ομάδα που ξεκινάει για "off pist" σκι ιδιαίτερα όταν στην ομάδα αυτή βρίσκονται και πιο άπειροι χιονοδρόμοι.
------------------------------------------------------------------------------------------
(Δημοσιεύεται στην «Εβδομάδα των Καλαβρύτων» Αρ.φυλ.275 την Παρασκευή 20/01/2006)

ΣΚΙ ΕΚΤΟΣ ΠΙΣΤΑΣ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΔΥΝΑΜΟ

Του Κ.Γκορτζή


Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνουμε σκι πάντα στα όρια του λιγότερο ικανού σκιέρ ανάμεσά στην ομάδα. Μία αλυσίδα αντέχει όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της, το ίδιο ισχύει και σε μια ομάδα ατόμων που βρίσκεται για σκι εκτός πίστας.
Αν είστε σε μια απότομη πίστα με αφράτο χιόνι και όλη η ομάδα είναι ικανή να την αντιμετωπίσει πλην ενός, αυτός ο ένας σκιέρ αυτομάτως νιώθει μεγάλη ψυχολογική πίεση. Πολύ συχνά ο λιγότερο έμπειρος σκιέρ δεν απολαμβάνει το ίδιο την ομορφιά και τη δυσκολία της διαδρομής (λόγω άγχους) όπως οι υπόλοιποι, με χειρότερη κατάληξη τον ίδιο του τον τραυματισμό. Συχνά (το κάνουμε όλοι μας), με τις αγνότερες προθέσεις παίρνουμε στην παρέα λιγότερο ικανούς σκιερ με θλιβερή όμως κατάληξη. Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει οι ικανότεροι να έχουν μεγάλα αποθέματα υπομονής και ευθύνης όταν παίρνουν μαζί τους λιγότερο έμπειρους σκιέρ.
Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι το βαθύ απάτητο χιόνι σε συνάρτηση με την σταθερότητα του snowpack. Αυτός που θα κατέβει την πίστα ομαλά και με συνεχείς στροφές στην γραμμή πτώσης (fall line) της πλαγιάς, στρεσάρει πολύ λιγότερο το χιόνι από τον σκιέρ που θα έχει συνεχείς πτώσεις ή που κάνει δυο-τρεις στροφές και μετά μεγάλες τραβέρσες. Η ένταση που δημιουργείται από την πτώση του χιονοδρόμου στο χιόνι είναι ένας πιθανότατος κίνδυνος πρόκλησης χιονοστιβάδας, όπως επίσης και το οριζόντιο ‘κόψιμο’ (τραβέρσα) μιας πλαγιάς. Σε αυτή την περίπτωση ο λιγότερο ικανός χιονοδρόμος δεν διακινδυνεύει μόνο τον εαυτό του αλλά και την υπόλοιπη ομάδα.
Αυτά είναι ακραία βέβαια παραδείγματα, αλλά πιέζοντας κάποιον πέρα από τα όριά του γίνεται επικίνδυνο και μπορεί να έχει μοιραίες επιπτώσεις.
Ο "αρχηγός" της ομάδας πρέπει να διαθέτει πάντα την υπομονή να περιμένει τον πιο αργό της ομάδας, αλλά και την αίσθηση να επιλέγει το καταλληλότερο terrain για όλους (αυτός ο κανόνας ισχύει και για εντός αλλά και για εκτός πίστας σκι.).
Ένας άλλος βασικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε τον λιγότερο ικανό της παρέας να κατεβαίνει τελευταίος και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν οι διαφορές επιπέδου μέσα στην ομάδα είναι μεγάλες. Για παράδειγμα, εάν απομένει μια μεγάλη πλαγιά με αφράτο χιόνι και ο τελευταίος χιονοδρόμος έχει πτώση και χάσει το σκι του ή τραυματιστεί δεν θα υπάρχει κανείς πιο ψηλά να κατέβει για βοήθεια. Το τελευταίο που θα ήθελε κάποιος είναι να ξανανέβει την πλαγιά για να βοηθήσει κάποιον τραυματισμένο ή κάποιον που ψάχνει το πέδιλό του στο αφράτο χιόνι.
Κ.Γκoρτζής (διπλωματούχος εκπαιδευτής σκι)

__________________

«Ας απολαύσουμε λοιπόν τις λευκές αποδράσεις μας εκτός ορίων των πιστών , στα όρια όμως της σύνεσης και της λογικής ώστε το όνειρο να μείνει όνειρο και να μην μετατραπεί ποτέ σε εφιάλτη...»
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

(Δημοσιεύθηκε στην «Εβδομάδα των Καλαβρύτων» Αρ.φυλ.275 την Παρασκευή 20/01/2006)

Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2006

ΠΡΩΤΟ...ΧΙΟΝΙA - ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ Χ.Κ.ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΥΓΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η εβδομάδα των Χριστουγέννων αποδείχθηκε ιδιαίτερα ψυχοφθόρα για το Χ.Κ.Καλαβρύτων καθώς οι ισχυροί νοτιάδες και οι εναλλαγές θερμοκρασίας μετέτρεπαν το χιόνι σε βροχή και εν αλλάξ παίζοντας άσχημο παιχνίδι με τα νεύρα των εργαζομένων στο Χ/Κ αλλά και των επιχειρηματιών της περιοχής που περίμεναν πως και πως τις γιορτές για να πάρουν ανάσα οι επιχειρήσεις τους.
Όπως λέει όμως και η λαϊκή ρήση : «όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει» Όταν πια σχεδόν όλοι είχαν απογοητευθεί, ο τελευταίος νοτιάς έκανε το «θαύμα του» φέρνοντας αρκετό χιόνι ιδιαίτερα από την θέση βαθιά λάκα και πάνω δίνοντας έτσι την δυνατότητα στο Χ.Κ.Καλαβρύτων να ξεκινήσει την λειτουργία του ανήμερα την πρωτοχρονιά.
ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ:
Το μεγαλύτερο όμως θαύμα ήταν τελικά άλλο: «Πρώτη μέρα λειτουργίας του Χ.Κ.Καλαβρύτων με Στύγα ανοιχτή !!!»
Στην αρχή οι πάντες πίστεψαν πως πρόκειται για πρωτοχρονιάτικο αστείο . Κάποιοι άρχισαν να τσιμπιούνται για να σιγουρευτούν πως δεν ονειρεύονταν. Οι πιο ακραίοι μάλιστα βγήκαν να τσεκάρουν αν οι φούρνοι της περιοχής βρίσκονταν στην θέση τους ή είχαν γκρεμιστεί.
Κι όμως ήταν η αλήθεια. Η Στύγα ήταν ανοιχτή και πολύ καλά στρωμένη.
Πέρα τώρα από την πλάκα , αποτέλεσε πολύ ευχάριστη έκπληξη η λειτουργία για πρώτη φορά της αγαπημένης όλων των χιονοδρόμων Στύγας την πρώτη κι όλας μέρα της λειτουργίας του Χ.Κ.Καλαβρύτων.
Έχουμε πολλές φορές τονίσει την σημασία της μοναδικής για τα Ελληνικά δεδομένα πίστας και την αδυναμία που τρέφουν γι αυτή όλοι οι επισκέπτες.
Όπως ήταν φυσικό οι «τυχεροί» χιονοδρόμοι της πρωτοχρονιάς δήλωναν ενθουσιασμένοι τόσο από την καλή ποιότητα του χιονιού όσο και από τον καλό καιρό που επικρατούσε στον Χελμό σε συνδυασμό με τον λίγο κόσμο που τελικά ανταποκρίθηκε στο άνοιγμα του Χ.Κ.Καλαβρύτων.
«ΜΗ ΕΠΑΡΚΗΣ...» ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
Πέραν της πρώτης πολύ θετικής εικόνας που παρουσίασε από πλευράς λειτουργίας στην έναρξή του το Χ.Κ.Καλαβρύτων ,προβλημάτισε ιδιαίτερα το γεγονός της καθυστερημένης ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την λειτουργία του κέντρου την Πρωτοχρονιά.
Συγκεκριμένα σύγχυση προκάλεσε σε όλους τους χιονοδρόμους η επίσημη ιστοσελίδα του Χ.Κ.Καλαβρύτων (http://www.kalavrita-ski.com/ ) η οποία παρά την ξεκάθαρη χιονόκαλυψη του βουνού από την Παρασκευή και την εμφανή από την web camera προετοιμασία του κέντρου μέχρι και περίπου τις 3μμ του Σαββάτου δήλωνε πως το χιόνι δεν ήταν επαρκές για να λειτουργήσει!!!
Ο κόσμος λοιπόν που επισκεπτόταν το Internet μέχρι και εκείνη την ώρα ενημερωνόταν «έγκυρα και έγκαιρα» ότι δεν υπάρχει χιόνι στον Χελμό και πως το Χ.Κ. δεν θα λειτουργούσε. Την ίδια στιγμή ο γνωστός κόμβος ενημέρωσης για όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας SnowReport.gr επικαλούμενο ανεπίσημες πηγές μετέδιδε αντίθετα (όπως αποδείχθηκε όμως σωστά) πως υπάρχει επάρκεια χιονιού στην άνω πλευρά του χιονοδρομικού κέντρου και ότι την Πρωτοχρονιά γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσει.
Λίγη ώρα πριν τις 4μμ η ιστοσελίδα του Χ.Κ.Καλαβρύτων άλλαξε και πλέον ενημέρωνε «έγκυρα» αλλά προφανώς καθυστερημένα πως το χιόνι ξαφνικά έγινε επαρκές (!) και ότι θα λειτουργήσουν οι πίστες.
Κάποιος που δεν γνωρίζει τι συμβαίνει σε ένα χιονοδρομικό κατά την προετοιμασία θα μπορούσε εύκολα να μπερδευτεί .
Φυσικά η στήλη δεν πιστεύει πως υπήρξε κακή πρόθεση από την πλευρά της διεύθυνσης του Χ.Κ. που χειρίζεται το ζήτημα της ενημέρωσης αλλά πέρα από κάθε αμφιβολία πρόκειται για ολιγωρία που προκάλεσε σύγχυση στους χιονοδρόμους και ίσως λιγότερα εισιτήρια για το Χ.Κ.Καλαβρύτων και έσοδα για την περιοχή .
Αν αυτό ακούγεται υπερβολικό προσέξτε την εμπειρία που μας μετέφερε γνωστός χιονοδρόμος snowboarder που επισκέπτεται φανατικά την περιοχή:
« Η παρέα μου όλη ενημερώθηκε από το Internet το Σάββατο πως δεν υπήρχε επαρκές χιόνι στο χιονοδρομικό και ότι δεν θα λειτουργούσε. Εγώ καλού κακού πήρα έναν φίλο στα Καλάβρυτα και με πληροφόρησε πως θα άνοιγε και έτσι το ρίσκαρα και ανέβηκα. Οι φίλοι μου όμως δεν με πίστεψαν και δεν ακολούθησαν... Ήταν μια από τις καλύτερες μέρες. Έστειλα MMS με το κινητό στην παρέα μου από το βουνό και ίσα που δεν βάλανε τα κλάματα...»
Τον ρωτήσαμε πόσα άτομα ήταν η παρέα του και μας απάντησε πως ήταν γύρω στους 10 !!!
Μιλώντας με αρκετούς επαγγελματίες ενοικιάσεων σκι διαπιστώσαμε πως πολλοί ακόμα χιονοδρόμοι ενημερώθηκαν εσφαλμένα και δεν ξεκίνησαν τελικά για τα Καλάβρυτα νομίζοντας πως το κέντρο δεν λειτουργούσε.
Το πρόβλημα αυτό όμως δεν είναι καινούριο. Ήδη από την περσινή χρονιά πολλοί χιονοδρόμοι εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός της μη ύπαρξης οποιασδήποτε ενημέρωσης πριν τις 9πμ κάθε μέρα. Το θέμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί από την διεύθυνση του κέντρου , μιας και οι περισσότεροι χιονοδρόμοι από την Αθήνα ξεκινούν πολύ νωρίτερα από τις 9πμ και προτιμούν άλλα χιονοδρομικά που δίνουν πρόβλεψη λειτουργίας , παρά τα Καλάβρυτα που ενημερώνουν κατά την έναρξη .Ίσως μια πρόβλεψη με τον γνωστό όρο που ακούγεται και στον τηλεφωνητή «εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν» θα βοηθούσε.
Τέτοιας τεχνικής φύσης διορθώσεις σίγουρα θα βοηθήσουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση και προσέλκυση των επισκεπτών χιονοδρόμων.
Άλλωστε αυτό δεν είναι και το ζητούμενο;
-------------------------------------------------------------------
(Δημοσιεύθηκε στην «Εβδομάδα των Καλαβρύτων» Αρ.φυλ.274 την Tρίτη 03/01/2006)

Κυριακή, Ιανουαρίου 01, 2006

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ Χ.Κ.ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ