Τρίτη, Αυγούστου 31, 2010

Η MyPublics στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

H MyPublics, εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων και δημιουργικού marketing, ανέλαβε την επικοινωνία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.


Η συνεργασία αφορά σε τομείς στρατηγικής επικοινωνίας, Media Relations και της διαχείρισης των χορηγικών προγραμμάτων για τη χιονοδρομική περίοδο 2010/2011. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων διαθέτει τον υψηλότερο αναβατήρα και τη μεγαλύτερη χιονοδρομική πίστα στην Ελλάδα, τη Στύγα. Απέχει 200χλμ. από την Αθήνα και διαθέτει μεγάλη ποικιλία πιστών για σκι και snowboard όλων των επιπέδων και πλήθος υποστηρικτικών εγκαταστάσεων προσφέροντας έτσι μια αυθεντική εμπειρία σκι.
Όραμα της νέας διοίκησης του ΧΚΚ είναι να καθιερωθεί ως ο προτιμώμενος προορισμός για δραστηριότητες βουνού στην Ελλάδα, εφάμιλλο παρόμοιων κέντρων του εξωτερικού.

Πηγη: Marketing Week http://www.marketingweek.gr/default.asp?pid=9&la=1&cID=7&arId=31497

MyPublics Blog : http://mypublicspr.blogspot.com/2010/08/mypublics.html

Η χρηματοδότηση της τεχνητής χιόνωσης στο Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια, αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της ορεινής Ημαθίας

Μετά από συνεχή συνεργασία του Βουλευτή Ημαθίας Άγγελου Τόλκα με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Μπιταξή, τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Νικητιάδη και την τελική υπογραφή από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο εγκρίθηκε ακόμη ένα έργο υποδομής για το Νομό μας. Με 400.000 ευρώ χρηματοδοτείται η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων τεχνητής χιόνωσης στο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και θα έχει ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση της χιονοδρομικής αλλά και τουριστικής περιόδου. Μετά από αυτήν την εξέλιξη ο Άγγελος Τόλκας δήλωσε τα εξής: “Σε μια κρίσιμη περίοδο για

την ανάπτυξη του τόπου μας η συγκεκριμένη απόφαση μαζί με την έγκριση του Προγράμματος “Βέρμιο” αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει και στηρίζει την ανάπτυξη της χώρας. Αποδεικνύουμε ότι μέσα από την αγαστή συνεργασία των αρμόδιων φορέων και την κοινή διεκδίκηση με τους τοπικούς φορείς και τον Δήμο μπορούμε και κάνουμε πράξεις αιτήματα χρόνων. Το πρόγραμμα Βέρμιο και η τεχνητή χιόνωση αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την βιώσιμη ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Νομού, ανοίγουν νέες προοπτικές και δίνουν νέα, καινοτόμα δυναμική στη ανάπτυξη του νομού. Από το πολιτικό γραφείο του Βουλευτή Άγγελου Τόλκα.

Πηγή: http://laikoyra.blogspot.com/2010/08/3-5.html

Αναμένοντας επενδυτή στο Καϊμακτσαλάν


Θετική, αν και με επιφυλάξεις, είναι η πρώτη αντίδραση των τοπικών αρχών της Πέλλας στην προωθούμενη παραχώρηση από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου σε ιδιώτες, του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν και της λίμνης Βεγορίτιδας, μαζί με την περιβάλλουσα περιοχή έκτασης 16.900 στρεμμάτων.
Το χιονοδρομικό κέντρο, που αντιμετωπίζει προβλήματα, τόσο από τις καταγγελίες για οικονομική κακοκαδιαχείριση, όσο και από το καθεστώς λειτουργίας του λόγω της μη έγκρισης της άδειας από την Πολεοδομία, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδυτών.
Ολη η έκταση ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, η οποία το παραχωρεί κάθε χρόνο έναντι συμβολικού ποσού (περίπου 15.000 ευρώ) στην αναπτυξιακή εταιρία της νομαρχίας Πέλλας ΕΥΡΩΑΠ, η οποία έχει τη διαχείρισή του.
«Σε οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής, δε θα είμαστε αρνητικοί, αρκεί να γίνει με τη συμμετοχή και των τοπικών φορέων. Απαιτείται να προηγηθεί εκτενής συζήτηση με την τοπική αυτοδιοίκηση», σημείωσε ο Μιχάλης Καραμάνης, νομάρχης Πέλλας.

Το Καϊμακτσαλάν ανήκει στην ΚΕΔ και βρίσκεται στα διοικητικά όρια του δήμου Αριδαίας (Αλμωπίας μετά τον «Καλλικράτη»). Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη από τη Συνθήκη Natura 2000. Η ΚΕΔ παραχωρεί κάθε χρόνο και για 12 μήνες τη χρήση στη νομαρχία και για το λόγο αυτόν η Πολεοδομία δεν έχει εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί, καθώς απαιτείται παραχώρηση διάρκειας 25 ετών.
«Μια προοπτική ανάπτυξης με την προσέλκυση μεγάλης επένδυσης και τη σύμπραξη -δεν ξέρω με ποια μορφή- των τοπικών φορέων με υγιείς και σοβαρούς ιδιώτες, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρότατου πόλου για το Καϊμακτσαλάν, μαζί με τη Βεγορίτιδα και να δώσει νέες προοπτικές για όλη την περιοχή», τόνισε ο δήμαρχος Αριδαίας, Πέτρος Ζέρζης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στην περιοχή υπάρχουν προϋποθέσεις για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών, ενώ στη λίμνη Βεγορίτιδα σχεδιάζεται να δημιουργηθούν ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Τέλος, σχεδιάζεται ακόμη η δημιουργία πίστας 1.000 μέτρων στην οποία θα μπορούν να προσγειώνονται ελαφρά αεροσκάφη μεταφέροντας τουρίστες.
 
Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=56027
 

Δευτέρα, Αυγούστου 30, 2010

ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ?

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Πουλερές Πάνος Θεοδωρακόπουλος Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 30/8/2010

Τα φιλέτα σε ιδιώτες


Θα δοθούν για 50 χρόνια, ώστε να κλείσουν οι τρύπες των δημοσίων ελλειμμάτων
 
Σε ιδιώτες για μισό αιώνα παραχωρεί το Δημόσιο ακίνητα- φιλέτα χάριν των δημοσίων ελλειμμάτων. Ο κύβος ερρίφθη για δύο από τα 76 ακίνητα- χρυσάφι που συμπεριλαμβάνονται στη μεγάλη λίστα της ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του φθινοπώρου θα αναζητηθούν ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι και θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή τους για διάστημα έως και 50 ετών.


Πρόκειται για το ακίνητο των 270 στρεμμάτων όπου εκτεινόταν το εργοτάξιο της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου στο Αντίρριο και για το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν μαζί με την περιβάλλουσα αυτό έκταση των 16.900 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με πηγές της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου τους αμέσως επόμενους μήνες πρόκειται να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για τα δύο αυτά ακίνητα- φιλέτα. Μάλιστα η προκήρυξη του διαγωνισμού για το ακίνητο του Ρίου- Αντιρρίου είναι έτοιμη σε όλες της τις λεπτομέρειες και εκτός απροόπτου θα κυκλοφορήσει εντός του Νοεμβρίου. Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου έχει και τη θερμή υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Μεγάλο ενδιαφέρον

Ηδη για το συγκεκριμένο φιλέτο υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και στους δυνάμει επενδυτές συγκαταλέγεται και η κοινοπραξία Γέφυρα που έχει κατασκευάσει και εκμεταλλεύεται ήδη τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου. Οι μέτοχοι της κοινοπραξίας είναι ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος (από τους μεγαλύτερους του κόσμου) Vinci (57%), η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία Ακτωρ (22%) και οι επίσης ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες J&Ρ- Αβαξ (12%) και Αθηνά. Ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση του φιλέτου αυτού έχει ήδη εκδηλώσει και η Qatar Ηolding, η οποία έχει προγραμματίσει και επενδύσεις στην ενέργεια στο λιμάνι του Αστακού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αραβική εταιρεία Qatar Ηolding μαζί με άλλους ξένους επενδυτές ζήτησαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στοιχεία για τη διαθέσιμη προς αξιοποίηση ακίνητη περιουσία δίπλα τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης». Πριν από λίγο καιρό μάλιστα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες δορυφορικών απεικονίσεων και των τοπογραφικών της περιοχής για λογαριασμό των Αράβων. Η επένδυση στο Αντίρριο προβλέπεται να δημιουργήσει περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας σύμφωνα με φορείς της περιοχής. Τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο επενδυτών από το Κατάρ αναμένεται να φτάσει στο Αντίρριο και θα επισκεφθεί τους πρώην εργοταξιακούς χώρους της Γέφυρας αλλά και περιοχή κοντά στο Μεσολόγγι 300 στρεμμάτων που ενδείκνυται για βιομηχανική αξιοποίηση.
Εξάλλου ανάμεσα στους ενδιαφερομένους για την εκμετάλλευση ακινήτων- φιλέτων του Ελληνικού Δημοσίου φέρεται να είναι και ο μεγαλύτερος αιγυπτιακός επιχειρηματικός όμιλος της Αιγύπτου, η Οrascom που ελέγχεται από την οικογένεια Σαουίρις.
Στα σχέδια της ΚΕΔ, που βεβαίως θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όποιον αναλάβει την 50ετή εκμετάλλευση της έκτασης, περιλαμβάνεται η κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων, η κατασκευή μίας από τις μεγαλύτερες μαρίνες της περιοχής, η κατασκευή εμπορικών κέντρων και χώρων ψυχαγωγίας και εστίασης.

Διεθνών προδιαγραφών

Ιδιαίτερα φιλόδοξα είναι τα σχέδια της ΚΕΔ για το δεύτερο από τα ωριμότερα ακίνητα- φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου που είναι το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν και η περιβάλλουσα αυτό περιοχή, συνολικής έκτασης 16.900 στρεμμάτων. Η περιοχή διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών οι οποίες θα προσελκύουν τουρίστες με γερά πορτοφόλια από όλον τον κόσμο και μάλιστα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Το χιονοδρομικό κέντρο είναι το ψηλότερο της Ελλάδας και η διάρκεια παραμονής του χιονιού είναι μεγάλη ενώ δίπλα βρίσκεται η λίμνη Βεγορίτιδα στην οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθούν ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Στην περιοχή σχεδιάζεται ακόμη η δημιουργία πίστας 1.000 μέτρων στην οποία θα μπορούν να προσγειώνονται ελαφρά αεροσκάφη μεταφέροντας τουρίστες από περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πηγη: ΤαΝΕΑ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4591502

Κυριακή, Αυγούστου 29, 2010

Στροφή στον αθλητικό τουρισμό

Προσφέρει διέξοδο στο μονοδιάστατο μοντέλο τού «ήλιος- θάλασσα» και αξιοποιεί τη δυναμική της ρωσικής αγοράς


Πάνω από 220 εκατομμύρια τον χρόνο υπολογίζεται ότι είναι οι τουρίστες που ενδιαφέρονται «να κάνουν κάτι» στις διακοπές τους το οποίο να συνδέεται με αθλητικές δραστηριότητες- όπως γκολφ, περιήγηση, ιππασία, ποδηλασία, κατάδυση ή απλώς περπάτημα. Για την Ελλάδα οι ειδικές - εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στις οποίες συγκαταλέγεται ο «αθλητικός τουρισμός αναψυχής», προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η προοπτική επιμήκυνσης της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και η προσέλκυση του «ποιοτικά» επιθυμητού τουρίστα. Στη χώρα ωστόσο δεν έχει εφαρμοστεί ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης αυτής της ειδικής μορφής τουρισμού.
«Οι τουρίστες του αθλητικού τουρισμού μπορούν να αναπτύξουν τον δωδεκάμηνο τουρισμό» σημειώνει ο κ. Αχ. Τζίμας, ιδρυτής του εγχειρήματος Sports Τourism Greece από το 2004, με στόχο την προώθηση εξειδικευμένης εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα, αλλά και της Rhodes Windsurfing, Κitesurfing & Sailing Αcademy (RWΑ) στη Ρόδο. «Ο αθλητικός τουρισμός αναψυχής (αθλήματα όπως windsurfing και kitesurfing, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις, γκολφ, ιππασία, mountain bike, αναρρίχηση, κ.ά.) έχει υπολογιστεί ότι προσελκύει το 10% των συνολικών αφίξεων στην Ελλάδα», αν και δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή, σημειώνει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), ποσοστό 25% των τουριστών παγκοσμίως επιθυμούν να ασχολούνται παράλληλα με κάποιο σπορ στις διακοπές τους, με τις διεθνείς αφίξεις το 2009 να υπολογίζονται στα 880 εκατομμύρια.
Εναλλακτικές μορφές
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνειδητή στροφή της τουριστικής κατανάλωσης προς τη ζήτηση των ειδικών- εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η τάση αυτή ωστόσο δεν σημαίνει μετατόπιση της ζήτησης από τον μαζικό τουρισμό σε ειδικές- εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά σηματοδοτεί αύξηση της ζήτησης και για πιο εξειδικευμένα και στοχευμένα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το windsurfing (ιστιοσανίδα), τουλάχιστον 15 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζονται στον κόσμο ωςδυνητικοί «αθλητικοί τουρίστες» με επιθυμία όταν πηγαίνουν διακοπές να κάνουν το αγαπημένο τους σπορ (windsurfing ή kitesurfing-αετός με σανίδα). Η χώρα κατατάσσεται πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο σε διαθεσιμότητα ανέμων για το άθλημα αυτό οκτώ μήνες κάθε χρόνο, στερείται όμως των υψηλών επιδόσεων ως αθλητικός προορισμός στους «ενεργητικούς» (active) τουρίστες. «Η Ελλάδα δεν έχει επαρκώς προβληθεί ως προορισμός του είδους αυτού» υπογραμμίζει ο κ. Τζίμας, σημειώνοντας ότι «δεν συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις, όπως το Ναυτικό Σαλόνι της Γαλλίας». Ακόμη, αναφέρεται στην έλλειψη υποδομών, ενώ τονίζει την ανάγκη δημιουργίας «τράπεζας πληροφοριών» για τις αθλητικές δραστηριότητες που προσφέρονται σε όλες τις περιοχές της επικράτειας.
Αποτελέσματα έρευνας
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε στο Συνέδριο Ιnternational Conference on Τourism Destination Μanagement Κως 2009, μαζί με τον κ. Χ. Πετρέα, σύμβουλο περιφερειακής και τουριστικής ανάπτυξης και εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μεταξύ των συμπερασμάτων προκύπτει ότι οι «αθλητικοί» τουρίστες επιστρέφουν στον προορισμό εάν μείνουν ικανοποιημένοι.

Επένδυση στο γκολφ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣπροοπτικές παρουσιάζει και η δημιουργία γηπέδων γκολφ στη χώρα, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εντείνεται καθώς ο αριθμός των γηπέδων αυξάνεται παγκοσμίως κατά 3% κάθε χρόνο και των παικτών κατά 5%. Πάνω από 60 εκατομμύρια υπολογίζονται οι παίκτες του γκολφ που φιλοξενούνται σε 32.000 γήπεδα γκολφ ανά τον κόσμο, ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν σχεδόν 7 εκατ. άτομα που ασχολούνται με το άθλημα. Σύμφωνα με έρευνα της ΚΡΜG (Golf Βenchmark Survey 2007), η επιχειρηματική απόδοση των γηπέδων γκολφ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αναμένεται να είναι «άριστη» κατά 31% ή «καλή» κατά 69%, σε αντίθεση με την απόδοση στη Δυτική Ευρώπη που κρίνεται «καλή» κατά 56% και «άριστη» κατά 17%.
Καθώς αναμένεται ακόμα η αξιοποίηση του γκολφ Αφάντου της Ρόδου- με τρία επενδυτικά σχήματα να έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ)- στη χώρα υπάρχουν έξι γήπεδα γκολφ, πέντε 18 οπών στη Γλυφάδα, στην Κέρκυρα, στη Ρόδο (Αφάντου), στη Χαλκιδική (Πόρτο Καρράς) και στη Χερσόνησο της Κρήτης και ένα γήπεδο 9 οπών στην Ελούντα της Κρήτης, τα οποία εξυπηρετούν 1.300 παίκτες. Το 2010 επίσης ξεκίνησε τη λειτουργία του και το γήπεδο γκολφ 18 οπών (το πρώτο signature γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα) στις εγκαταστάσεις Νavarino Dunes της Costa Νavarino, έργο της ΤΕΜΕΣ ΑΕ στη Μεσσηνία, που έχει σχεδιάσει ο πρωταθλητής του γκολφ Μπέρναρντ Λάνγκερ σε συνεργασία με τη Εuropean Golf Design και θα διαχειρίζεται η Τroon Golf. Η τελευταία θα διαχειρίζεται και το δεύτερο γήπεδο γκολφ που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2010 στην περιοχή του Νavarino Βay, το οποίο σχεδίασε ο Ρόμπερτ Τρεντ Τζόουνς τζούνιορ.
Απόβαση Ρώσων στην Αράχοβα
ΣΤΟΥΣ «ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥΣ»τουρίστες κατατάσσονται οι Ρώσοι, οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντική αύξηση εφέτος στη χώρα, σε μια χρονιά που οι παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης εμφανίζουν κάμψη. «Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν κάτι στον προορισμό τους» εξηγεί ο κ. Τζίμας, σύμφωνα με τον οποίο η ρωσική αγορά παρουσιάζει αυξημένες προοπτικές για την προσέλκυση τουριστών του είδους. Στη Ρόδο οι αφίξεις από Ρωσία διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, καθώς υπολογίζονται στις 120.000. Σημαντική δυναμική ως δυνητικές αγορές τουρισμού για windsurfing παρουσιάζουν επίσης η Γαλλία (2 εκατομμύρια τουρίστες), η Πολωνία (2 εκατoμμύρια) και η Γερμανία (1,5 εκατομμύριο), αλλά και χώρες όπως οι Ισπανία (1,4 εκατομμύρια), Ιταλία, ΗΠΑ και Αυστραλία (1 εκατομμύριο εκάστη), Ρωσία και Πορτογαλία (περίπου 500.000 κάθε μία).
Το κοινό του windsurfing και kitesurfing«είναι αυτοί που κάνουν σκι και snowboard τον χειμώνα» σημειώνει, λέγοντας ότι παρόμοια έρευνα με της Ρόδου θα διεξαχθεί τους χειμερινούς μήνες στην Αράχοβα. Οπως υπογραμμίζει, υπάρχει ενδιαφέρον από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά για να ξεκινήσουν τον χειμώνα οι πρώτες πτήσεις charter στην Αθήνα με προορισμό την Αράχοβα. Το δεκαήμερο πακέτο διαμονής (από Παρασκευή ως Κυριακή) θα περιλαμβάνει τρεις ημέρες στην Αθήνα (city break) και στη συνέχεια μεταφορά στην Αράχοβα και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με παραμονή τις πέντε ημέρες της εβδομάδας. «Είναι ένας νέος προορισμός που συνδέεται με τη θρησκεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη διασκέδαση» εξηγεί ο κ. Τζίμας, λέγοντας ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Αράχοβας συζητεί την πρόταση αυτή με τέσσερις ταξιδιωτικούς οργανισμούς από τη Ρωσία και την Ουκρανία. «Οι Ρώσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να κάνουν σκι και snowboard (και kitesnowboard)» αναφέρει και σημειώνει ότι μεταξύ των προορισμών που επιλέγουν είναι οι Αλπεις, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, αλλά και η Τουρκία.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΤΕΤΣΗ

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Πηγή: Το Βήμα http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=19&artId=314030&dt=29/08/2010

Παρασκευή, Αυγούστου 27, 2010

Master plan για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Η Οικονομική κρίση δημιουργεί πολλά προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού. Ο χιονοδρομικός τουρισμός, ως ειδική κατηγορία τουρισμού που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κατηγορία «υψηλού» τουρισμού δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τα προβλήματα αυτά.



Για τον λόγο αυτό και προνοώντας πριν φτάσει το πρόβλημα να είναι μη αναστρέψιμο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μέσω του υποπρογράμματος της Τεχνικής Βοήθειας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας θα προχωρήσει στην εκπόνηση Μελέτης Σχεδίου Ανάπτυξης (MASTER PLAN) για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων χρηματοδοτώντας την με το ποσό των 100.000 ευρώ.

Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κος Αποστολόπουλος υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα για να ξεκινήσει η διαδικασία μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Καλαβρύτων με την παρουσία του Δημάρχου κ. Λαζουρά και του Νομάρχη Αχαΐας κ. Κατσικόπουλου.

Το Κύριο Σχέδιο Ανάπτυξης προορίζεται να ενεργήσει ως καθοδηγητικό πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων στο μέλλον και οι προδιαγραφές της μελέτης ετοιμάζονται σε πλήρη συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Το Κύριο Σχέδιο Ανάπτυξης αναμένεται να περιλαμβάνει την τελική θέση, τον τύπο και την κλίμακα μεγέθους των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων (συρμοί σκι, αναβατήρες, υπηρεσίες φιλοξενίας, άλλες πλην σκι δραστηριότητες, λειτουργίες στην περιοχή σκι, τεχνητό χιόνι, μεταφορά προσώπων αλλά και τον συγχρονισμό και την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των προηγούμενων δράσεων).

Το Κύριο Σχέδιο Ανάπτυξης θα παράσχει περαιτέρω τη στρατηγική προγραμματισμού των διαφόρων ενεργειών, απαραίτητη για να ληφθούν αποφάσεις από τους υπευθύνους του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων για τη σειρά με την οποία πρέπει να γίνουν οι βελτιώσεις.
 
Πηγή: Συμβουλος Επιχειρήσεων http://symboulos.gr/1/21279.scr

Πέμπτη, Αυγούστου 19, 2010

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί μελέτη ανάπτυξης του Χιονοδρομικού Χελμού

100.000 ευρώ για το master plan

Η Οικονομική κρίση δημιουργεί πολλά προβλήματα στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού. Ο χιονοδρομικός τουρισμός, ως ειδική κατηγορία τουρισμού που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κατηγορία «υψηλού» τουρισμού δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τα προβλήματα αυτά.
Για τον λόγο αυτό και προνοώντας πριν φτάσει το πρόβλημα να είναι μη αναστρέψιμο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μέσω του υποπρογράμματος της Τεχνικής Βοήθειας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας θα προχωρήσει στην εκπόνηση Μελέτης Σχεδίου Ανάπτυξης (MASTER PLAN) για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων χρηματοδοτώντας την με το ποσό των € 100.000
Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Αποστολόπουλος υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα για να ξεκινήσει η διαδικασία μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Καλαβρύτων με την παρουσία του Δημάρχου κ. Λαζουρά και του Νομάρχη Αχαίας κ. Κατσικόπουλου.
Το Κύριο Σχέδιο Ανάπτυξης προορίζεται να ενεργήσει ως καθοδηγητικό πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων στο μέλλον και οι προδιαγραφές της μελέτης ετοιμάζονται σε πλήρη συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Το Κύριο Σχέδιο Ανάπτυξης αναμένεται να περιλαμβάνει την τελική θέση, τον τύπο και την κλίμακα μεγέθους των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων (συρμοί σκι, αναβατήρες, υπηρεσίες φιλοξενίας, άλλες πλην σκι δραστηριότητες, λειτουργίες στην περιοχή σκι, τεχνητό χιόνι, μεταφορά προσώπων αλλά και τον συγχρονισμό και την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των προηγούμενων δράσεων).

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Πηγή: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/26250#mail_now

Πέμπτη, Αυγούστου 12, 2010

Προσεχώς... λουκέτο στο χιονοδρομικό Βασιλίτσας;

Του Χρήστου Βήττα

Αβέβαιη είναι η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας τον προσεχή χειμώνα, καθώς η κυβέρνηση με αιφνιδιαστική απόφαση ανακάλεσε τον διορισμό των οκτώ υπαλλήλων, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των φορέων της περιοχής, ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διαβαίνουν το κατώφλι της ανεργίας και βρίσκονται σε απόγνωση.

Με μεγάλη έκπληξη ο δήμος και η νομαρχία Γρεβενών, αλλά και οι ίδιοι οι απολυμένοι, πληροφορήθηκαν την απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 32012/22-7-2010 του γενικού γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή, σύμφωνα με την οποία ανακαλείται ο διορισμός του μόνιμου προσωπικού στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. “Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός, καθώς όλοι οι φορείς δουλέψαμε συντονισμένα για τον διορισμό ενός μίνιμουμ αριθμού εργαζομένων στο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής”, δήλωσε στη “Μ” ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Νούτσος.

Ο νομάρχης Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης σημείωσε: “Τεράστια αγανάκτηση και αγωνία για το μέλλον τους προκαλεί αυτή η απόφαση που αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας εκ μέρους της συντεταγμένης πολιτείας προς τους οκτώ συμπατριώτες μας, οι οποίοι μετά από πολυετείς προσπάθειές τους για τη μονιμοποίησή τους, που βρήκαν διαχρονικά στο πλευρό τους όλους τους φορείς του νομού, θεώρησαν ότι δικαιώθηκαν για όσα πρόσφεραν επί σειρά ετών στο Ε.Χ.Κ. Βασιλίτσας, με τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε”. Επίσης ο νομάρχης Γρεβενών κάνει λόγο για “πρωτόγνωρη απόφαση”, η οποία “δημιουργεί μεγάλη αγωνία σε όλη την κοινωνία των Γρεβενών σχετικά με τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου, όχι μόνο για την επόμενη περίοδο αλλά για την εν γένει βιωσιμότητά του στο μέλλον”.

Προσθέτει μάλιστα πως “τυχόν αιτιολογία για τη λήψη αυτής της απόφασης με κριτήριο την ελάφρυνση του δημοσίου λογιστικού, λόγω της υπογραφής του μνημονίου και της ψήφισης του νόμου 3833/2010 για λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, είναι πέρα για πέρα σαθρή και έωλη, στον βαθμό που οι απώλειες από τη διαφαινόμενη πλέον μη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου θα είναι απείρως πολλαπλάσιες, ενώ οι συμπατριώτες μας που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού καταδικάζονται σε μαρασμό”.
Αγώνας διαρκείας

Ο δήμαρχος Γρεβενών Γ. Νούτσος κάλεσε την κυβέρνηση “να προβεί σε άμεση ανάκληση της απόφασης που βάζει ταφόπλακα στην περιοχή”, επισημαίνοντας: “Οι καλοκαιρινοί μήνες που έχουμε μπροστά μας είναι καθοριστικοί, καθώς θα κριθεί αν λειτουργήσει ή όχι το χιονοδρομικό κέντρο. Είναι φανερό πως με την ανάκληση των διορισμών του προσωπικού δεν θα γίνει η απαιτούμενη συντήρηση του χιονοδρομικού κέντρου και κατά συνέπεια δεν θα λειτουργήσει φέτος τον χειμώνα”.

Τόσο ο νομάρχης όσο και ο δήμαρχος διαβεβαίωσαν ότι “ξεκινούν έναν αγώνα διαρκείας για την ακύρωση της απόφασης που καταδικάζει το νομό σε βαθιά ύφεση” και προσθέτουν ότι “πρώτιστος στόχος είναι η βιωσιμότητα του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά εργαλεία του τόπου μας”.

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/reportage/59569/

Παρασκευή, Αυγούστου 06, 2010

Δεν κλείνει η Βασιλίτσα

Δεν θα κλείσει το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος του φορέα Χρήστος Παπαξάνθης με αφορμή φήμες και δημοσιεύματα πως το Κέντρο θα κλείσει. Όπως δήλωσε μιλώντας στο σταθμό μας ο κ. Παπαξάνθης πρόκειται για ένα προσωρινό ζήτημα, με την αναστολή των προσλήψεων πανελλαδικά και μετατίθενται οι προσλήψεις των 8 εργαζομένων στο Κέντρο, για τους οποίους είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ και αναμένονταν η πράξη ανάληψης υπηρεσίας. Ο κ. Παπαξάνθης πάντως διαβεβαιώνει πως το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας θα λειτουργήσει κανονικά την νέα περίοδο, θα γίνουν όλες οι εργασίες προετοιμασίας και θα επιχειρηθεί να λάβει το Κέντρο εξαίρεση για τις προσλήψεις για να γίνουν νωρίτερα. Εν τω μεταξύ με ανακοίνωση του ο Νομάρχης Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης τονίζει ότι η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Παναγιώτη Μπιτσαξή, προκαλεί οργή, έκπληξη και πολλά ερωτηματικά υπογραμμίζοντας ότι τελικός στόχος των κοινών προσπαθειών, θα είναι η άρση της απόφασης, η ολοκλήρωση της διαδικασίας διορισμού του μονίμου προσωπικού και βέβαια η απρόσκοπτη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας, που αποτελεί πυλώνα της τοπικής ανάπτυξης του Νομού Γρεβενών.


ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη: Θωμάς Δημητριάδης

http://tvradio.ert.gr/radio/local_details.asp?id=2185&newsid=518507

Τρίτη, Αυγούστου 03, 2010

Εμείς και το κλίμα

Πάνος Δρίβας

διευθυντής χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού

«Θεωρώ ενδεικτική την προσέλευση των χιονοδρόμων. Κοιτάζοντας την εξέλιξή της στις τρεις τελευταίες δεκαετίες, παρατηρούμε ότι η ελάχιστη καταγράφηκε τους χειμώνες 1989-1990, 2000-2001 και 2006-2007 (με περίπου 40.000 χιονοδρόμους κατά μέσον όρο κάθε φορά) και η μέγιστη τους χειμώνες 1988-1989, 2002-2003 και 2008-2009, όταν φτάσαμε στους περίπου 120.000 χιονοδρόμους, τη στιγμή που ο ετήσιος μέσος όρος είναι περίπου 75.000 επισκέπτες. Βλέπουμε λοιπόν ότι από τα 30 χρόνια τα δύο από τα τρία ελάχιστα και μέγιστα δεδομένα καταγράφονται κατά την πρόσφατη δεκαετία. Και αν θεωρήσουμε ότι η προσέλευση των χιονοδρόμων επηρεάζεται σημαντικά από τις συνθήκες χιόνωσης - χιονοκάλυψης και γενικά από τις συνθήκες που δίνουν δυνατότητα χιονοδρομίας στο βουνό (διότι εκτός από το χιόνι, σημαντικό ρόλο παίζει και ο αέρας), τότε υποψιάζομαι ότι οδεύουμε σε συνθήκες περισσότερο άστατου καιρού. Παράλληλα παρατηρείται άνοδος της έντασης του ανέμου, δηλαδή ενώ κάποτε μετρούσαμε στις κορυφές των αναβατήρων – που στον Παρνασσό είναι και βουνοκορφές – ταχύτητες της τάξεως των 120 χλμ./ώρα-150 χλμ./ώρα, εφέτος μετρήσαμε 270 χλμ./ώρα. Επίσης έχουμε την αίσθηση ότι – μάλλον λόγω ανόδου θερμοκρασίας και μείωσης χιονοπτώσεων – η βάση του χιονοδρομικού μετατοπίζεται προς μεγαλύτερο υψόμετρο και συγκεκριμένα από τα 1.750 μέτρα στα 1.950 μέτρα. Σιγά σιγά οι πίστες που έχουν χαμηλότερο υψόμετρο έχουν και λιγότερες ημέρες λειτουργίας. Από εκεί και πέρα έχει να κάνει με τον σχεδιασμό του χιονοδρομικού κέντρου για το πώς θα αξιοποιήσει το υψόμετρο του βουνού. Εμείς προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε το άστατο της χιονοκάλυψης των πιστών όχι τόσο με ενεργοβόρες και κοστοβόρες μεθόδους, όπως εγκαταστάσεις τεχνητής χιόνωσης, όσο με εργασίες εξομάλυνσης πιστών και τοποθέτησης χιονοπαγίδων, έργα που έχουν αποφέρει καρπούς».



Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=346763&ct=33&dt=03/08/2010#ixzz0wW9ZuKht