Προσφέρει διέξοδο στο μονοδιάστατο μοντέλο τού «ήλιος- θάλασσα» και αξιοποιεί τη δυναμική της ρωσικής αγοράς
Πάνω από 220 εκατομμύρια τον χρόνο υπολογίζεται ότι είναι οι τουρίστες που ενδιαφέρονται «να κάνουν κάτι» στις διακοπές τους το οποίο να συνδέεται με αθλητικές δραστηριότητες- όπως γκολφ, περιήγηση, ιππασία, ποδηλασία, κατάδυση ή απλώς περπάτημα. Για την Ελλάδα οι ειδικές - εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στις οποίες συγκαταλέγεται ο «αθλητικός τουρισμός αναψυχής», προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η προοπτική επιμήκυνσης της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και η προσέλκυση του «ποιοτικά» επιθυμητού τουρίστα. Στη χώρα ωστόσο δεν έχει εφαρμοστεί ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης αυτής της ειδικής μορφής τουρισμού.
«Οι τουρίστες του αθλητικού τουρισμού μπορούν να αναπτύξουν τον δωδεκάμηνο τουρισμό» σημειώνει ο κ. Αχ. Τζίμας, ιδρυτής του εγχειρήματος Sports Τourism Greece από το 2004, με στόχο την προώθηση εξειδικευμένης εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα, αλλά και της Rhodes Windsurfing, Κitesurfing & Sailing Αcademy (RWΑ) στη Ρόδο. «Ο αθλητικός τουρισμός αναψυχής (αθλήματα όπως windsurfing και kitesurfing, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις, γκολφ, ιππασία, mountain bike, αναρρίχηση, κ.ά.) έχει υπολογιστεί ότι προσελκύει το 10% των συνολικών αφίξεων στην Ελλάδα», αν και δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή, σημειώνει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), ποσοστό 25% των τουριστών παγκοσμίως επιθυμούν να ασχολούνται παράλληλα με κάποιο σπορ στις διακοπές τους, με τις διεθνείς αφίξεις το 2009 να υπολογίζονται στα 880 εκατομμύρια.
Εναλλακτικές μορφές
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνειδητή στροφή της τουριστικής κατανάλωσης προς τη ζήτηση των ειδικών- εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η τάση αυτή ωστόσο δεν σημαίνει μετατόπιση της ζήτησης από τον μαζικό τουρισμό σε ειδικές- εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αλλά σηματοδοτεί αύξηση της ζήτησης και για πιο εξειδικευμένα και στοχευμένα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το windsurfing (ιστιοσανίδα), τουλάχιστον 15 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζονται στον κόσμο ωςδυνητικοί «αθλητικοί τουρίστες» με επιθυμία όταν πηγαίνουν διακοπές να κάνουν το αγαπημένο τους σπορ (windsurfing ή kitesurfing-αετός με σανίδα). Η χώρα κατατάσσεται πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο σε διαθεσιμότητα ανέμων για το άθλημα αυτό οκτώ μήνες κάθε χρόνο, στερείται όμως των υψηλών επιδόσεων ως αθλητικός προορισμός στους «ενεργητικούς» (active) τουρίστες. «Η Ελλάδα δεν έχει επαρκώς προβληθεί ως προορισμός του είδους αυτού» υπογραμμίζει ο κ. Τζίμας, σημειώνοντας ότι «δεν συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις, όπως το Ναυτικό Σαλόνι της Γαλλίας». Ακόμη, αναφέρεται στην έλλειψη υποδομών, ενώ τονίζει την ανάγκη δημιουργίας «τράπεζας πληροφοριών» για τις αθλητικές δραστηριότητες που προσφέρονται σε όλες τις περιοχές της επικράτειας.
Αποτελέσματα έρευνας
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε στο Συνέδριο Ιnternational Conference on Τourism Destination Μanagement Κως 2009, μαζί με τον κ. Χ. Πετρέα, σύμβουλο περιφερειακής και τουριστικής ανάπτυξης και εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μεταξύ των συμπερασμάτων προκύπτει ότι οι «αθλητικοί» τουρίστες επιστρέφουν στον προορισμό εάν μείνουν ικανοποιημένοι.
Επένδυση στο γκολφ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣπροοπτικές παρουσιάζει και η δημιουργία γηπέδων γκολφ στη χώρα, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εντείνεται καθώς ο αριθμός των γηπέδων αυξάνεται παγκοσμίως κατά 3% κάθε χρόνο και των παικτών κατά 5%. Πάνω από 60 εκατομμύρια υπολογίζονται οι παίκτες του γκολφ που φιλοξενούνται σε 32.000 γήπεδα γκολφ ανά τον κόσμο, ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν σχεδόν 7 εκατ. άτομα που ασχολούνται με το άθλημα. Σύμφωνα με έρευνα της ΚΡΜG (Golf Βenchmark Survey 2007), η επιχειρηματική απόδοση των γηπέδων γκολφ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αναμένεται να είναι «άριστη» κατά 31% ή «καλή» κατά 69%, σε αντίθεση με την απόδοση στη Δυτική Ευρώπη που κρίνεται «καλή» κατά 56% και «άριστη» κατά 17%.
Καθώς αναμένεται ακόμα η αξιοποίηση του γκολφ Αφάντου της Ρόδου- με τρία επενδυτικά σχήματα να έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ)- στη χώρα υπάρχουν έξι γήπεδα γκολφ, πέντε 18 οπών στη Γλυφάδα, στην Κέρκυρα, στη Ρόδο (Αφάντου), στη Χαλκιδική (Πόρτο Καρράς) και στη Χερσόνησο της Κρήτης και ένα γήπεδο 9 οπών στην Ελούντα της Κρήτης, τα οποία εξυπηρετούν 1.300 παίκτες. Το 2010 επίσης ξεκίνησε τη λειτουργία του και το γήπεδο γκολφ 18 οπών (το πρώτο signature γήπεδο γκολφ στην Ελλάδα) στις εγκαταστάσεις Νavarino Dunes της Costa Νavarino, έργο της ΤΕΜΕΣ ΑΕ στη Μεσσηνία, που έχει σχεδιάσει ο πρωταθλητής του γκολφ Μπέρναρντ Λάνγκερ σε συνεργασία με τη Εuropean Golf Design και θα διαχειρίζεται η Τroon Golf. Η τελευταία θα διαχειρίζεται και το δεύτερο γήπεδο γκολφ που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2010 στην περιοχή του Νavarino Βay, το οποίο σχεδίασε ο Ρόμπερτ Τρεντ Τζόουνς τζούνιορ.
Απόβαση Ρώσων στην Αράχοβα
ΣΤΟΥΣ «ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥΣ»τουρίστες κατατάσσονται οι Ρώσοι, οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντική αύξηση εφέτος στη χώρα, σε μια χρονιά που οι παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης εμφανίζουν κάμψη. «Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν κάτι στον προορισμό τους» εξηγεί ο κ. Τζίμας, σύμφωνα με τον οποίο η ρωσική αγορά παρουσιάζει αυξημένες προοπτικές για την προσέλκυση τουριστών του είδους. Στη Ρόδο οι αφίξεις από Ρωσία διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι, καθώς υπολογίζονται στις 120.000. Σημαντική δυναμική ως δυνητικές αγορές τουρισμού για windsurfing παρουσιάζουν επίσης η Γαλλία (2 εκατομμύρια τουρίστες), η Πολωνία (2 εκατoμμύρια) και η Γερμανία (1,5 εκατομμύριο), αλλά και χώρες όπως οι Ισπανία (1,4 εκατομμύρια), Ιταλία, ΗΠΑ και Αυστραλία (1 εκατομμύριο εκάστη), Ρωσία και Πορτογαλία (περίπου 500.000 κάθε μία).
Το κοινό του windsurfing και kitesurfing«είναι αυτοί που κάνουν σκι και snowboard τον χειμώνα» σημειώνει, λέγοντας ότι παρόμοια έρευνα με της Ρόδου θα διεξαχθεί τους χειμερινούς μήνες στην Αράχοβα. Οπως υπογραμμίζει, υπάρχει ενδιαφέρον από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά για να ξεκινήσουν τον χειμώνα οι πρώτες πτήσεις charter στην Αθήνα με προορισμό την Αράχοβα. Το δεκαήμερο πακέτο διαμονής (από Παρασκευή ως Κυριακή) θα περιλαμβάνει τρεις ημέρες στην Αθήνα (city break) και στη συνέχεια μεταφορά στην Αράχοβα και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού με παραμονή τις πέντε ημέρες της εβδομάδας. «Είναι ένας νέος προορισμός που συνδέεται με τη θρησκεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη διασκέδαση» εξηγεί ο κ. Τζίμας, λέγοντας ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Αράχοβας συζητεί την πρόταση αυτή με τέσσερις ταξιδιωτικούς οργανισμούς από τη Ρωσία και την Ουκρανία. «Οι Ρώσοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να κάνουν σκι και snowboard (και kitesnowboard)» αναφέρει και σημειώνει ότι μεταξύ των προορισμών που επιλέγουν είναι οι Αλπεις, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, αλλά και η Τουρκία.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΤΕΤΣΗ
Κυριακή 29 Αυγούστου 2010
Πηγή: Το Βήμα
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=19&artId=314030&dt=29/08/2010