Γιατί οι σκιέρ γύρισαν την πλάτη «τραβώντας» για άλλα βουνά;
Την φήμη του «ακριβού Χιονοδρομικού» έχουν αποκτήσει ανάμεσα στους Έλληνες χιονοδρόμους τα Καλάβρυτα. Ακόμα και φανατικοί φίλοι της περιοχής , άρχισαν πλέον να στρέφονται σε άλλα βουνά αναζητώντας καλύτερες τιμές με εφάμιλλες υπηρεσίες. Τον περσινό χειμώνα το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο τις εργάσιμες καθημερινές , που τόσο τα Καλάβρυτα όσο και το Χιονοδρομικό Κέντρο θύμιζαν περισσότερο ταινία του Αγγελόπουλου παρά χειμερινό θέρετρο. Επαγγελματίες και ξενοδόχοι της περιοχής ,ανήσυχοι έψαχναν να βρουν τι φταίει και «χάθηκαν» οι επισκέπτες χιονοδρόμοι , που στο παρελθόν έρχονταν καθημερινές στα Καλάβρυτα. Αν και τα Σ/Κ η εισροή του κόσμου ήταν φυσιολογική , τις καθημερινές το σκηνικό άλλαζε ως δια μαγείας και οι σκιέρ που χρόνια τώρα ξέφευγαν για να απολαύσουν τις χιονισμένες πλαγιές χωρίς τις ουρές των αργιών είχαν εξαφανιστεί.
Γιατί όμως οι σκιέρ γύρισαν την πλάτη στο Χ.Κ.Καλαβρύτων , «τραβώντας» για άλλα βουνά;
Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει αρχικά να εξηγήσουμε ότι ο Έλληνας χιονοδρόμος σήμερα , δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τον χιονοδρόμο που γνωρίζαμε πριν από 10 ή 15 περίπου χρόνια.
Ο χιονοδρόμος πλέον ταξιδεύει συχνά σε χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού κάνοντας αναπόφευκτα συγκρίσεις . Ακόμα κι αν δεν έχει την οικονομική άνεση να κάνει πολλά ταξίδια ,το internet του δίνει την δυνατότητα να ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της χιονοδρομίας.. «Σερφάροντας» ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες ξένων και Ελληνικών χιονοδρομικών κέντρων ενημερώνεται για τις τιμές και τις εκάστοτε υπηρεσίες . Ο προσωπικός του υπολογιστής ,του δίνει την άνεση να βλέπει τόσο φωτογραφίες όσο και ζωντανά στιγμιότυπα από web cameras καθώς και πλούσιο υλικό για την κάθε περιοχή. Σε διαδικτυακούς χώρους συνομιλιών και ανταλλαγής απόψεων (Forums , Chat Rooms , Blogs) έρχεται σε επαφή με σκιέρ από όλη την Ελλάδα αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο . Εκεί έχει τη δυνατότητα να ανταλλάσσει εμπειρίες ,να καταγράφει τις εντυπώσεις του , και να ενημερώνετε από άλλους φίλους των χειμερινών σπορ για Χιονοδρομικά κέντρα που ίσως δεν έχει ακόμα επισκεφθεί.
Με λίγα λόγια ο σύγχρονος χιονοδρόμος είναι ενημερωμένος και έχει απαιτήσεις. Σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική δυσχέρεια , συγκρίνει και μετράει προσεκτικά το που θα δώσει ακόμα και το τελευταίο του ευρώ.
Αυτός ο Έλληνας χιονοδρόμος είναι ο ίδιος που πέρυσι γύρισε προειδοποιητικά την πλάτη στο Χ.Κ.Καλαβρύτων «τιμωρώντας» έτσι με τον τρόπο του , την ομολογουμένως παράλογα ακριβή τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόσθηκε τις καθημερινές.
Η τιμολογιακή πολιτική του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων τα δυο τελευταία χρόνια , βασίσθηκε σε ένα μοντέλο τιμών μεγάλων χιονοδρομικών κέντρων της Ευρώπης , καθώς και λαών με εντελώς διαφορετική χιονοδρομική κουλτούρα αναφορικά με τον νεογενή Έλληνα χιονοδρόμο. Κύριος σκοπός του ήταν η αλλαγή νοοτροπίας των σκιέρ στην χώρα μας και ένα επιπλέον κίνητρο για να κρατήσει τον χιονοδρόμο περισσότερες ημέρες στα Καλάβρυτα ή ακόμα και για μια ολόκληρη εβδομάδα. Για να το πετύχει αυτό έχοντας ως αφετηρία την τιμή των 22 τόσο τις αργίες ,όσο και τις καθημερινές προσέφερε μια έκπτωση ως κίνητρο για κάθε παραπάνω συνεχόμενη μέρα παραμονής στο Χιονοδρομικό Κέντρο.
Αν και αυτό κατ αρχήν ακούγεται καλό , όχι μόνο δεν έπεισε τον Έλληνα Χιονοδρόμο να αποκτήσει «Ευρωπαϊκή» νοοτροπία αλλά κατέληξε σε μεγάλο φιάσκο μιας και τα υπόλοιπα Χιονοδρομικά της χώρας μας, διαμόρφωσαν «ελληνικούς» τιμοκαταλόγους με πολύ πιο προσιτές τιμές για τους χιονοδρόμους ,δίνοντάς τους πραγματικά κίνητρα για εβδομαδιαίες διακοπές στις περιοχές τους.
Για να κατανοήσει κανείς καλύτερα το μέγεθος της διαφοράς τιμών σε σχέση με άλλα γνωστά και αναλόγου δυναμικότητας Χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας , καθώς και τους λόγους που ευθύνονται για την φήμη των Καλαβρύτων ως «ακριβών» ,παραθέτουμε συγκριτικό πίνακα τιμών στις παρακάτω κύριες κατηγορίες: Ημερήσια κάρτα Αργιών , Ημερήσια Κάρτα Καθημερινών , Εβδομαδιαία καθώς και Ετήσια Κάρτα .
Από τις παραπάνω συγκρίσεις διαπιστώνουμε πως σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι και το ακριβότερο στην Ελλάδα !!!
Μοναδική ίσως εξαίρεση αποτελεί η ημερήσια κάρτα αργιών στα Κελάρια του Παρνασσού που τιμάται 25 euro έναντι 22 euro των Καλαβρύτων. Φυσικά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι σκιέρ στον Παρνασσό τα Σαββατοκύριακα έχουν στην διάθεσή τους 13 αναβατήρες και στα Καλάβρυτα μόλις 7 , κάνοντας έτσι την διαφορά αυτή των 3 ευρώ να μην φαντάζει ιδιαίτερα μεγάλη μιας και πρόκειται για τις διπλάσιες σχεδόν πίστες. Και τα δυο βέβαια νότια χιονοδρομικά έχουν «τσιμπήσει» τις τιμές τα Σαβ/κα σε σχέση με τα χιονοδρομικά της Βορείου Ελλάδας που τιμολογούν κατά μέσω όρο γύρο στα 15 euro .
Το κυριότερο όμως πρόβλημα διαπιστώνεται τις εργάσιμες καθημερινές που τα Καλάβρυτα έχουν σχεδόν την διπλάσια τιμή από όλα τα υπόλοιπα Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας. Εδώ ακριβώς εξηγείτε και η εξαφάνιση των χιονοδρόμων από τα Καλάβρυτα τις καθημερινές του χειμώνα. Ποιος άραγε σώφρον άνθρωπος θα προτιμούσε να πληρώσει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων 22 euro ,ενώ την ίδια μέρα στον «διασημότερο» ομολογουμένως Παρνασσό μόλις 12 euro;
Ας δούμε δυο παραδείγματα που αποδεικνύουν πόσο μεγάλο είναι το εύρος της διαφοράς τιμών τις καθημερινές .
Για μια εβδομάδα στα Καλάβρυτα ο σκιέρ σύμφωνα με τον επίσημο τιμοκατάλογο των Καλαβρύτων θα δαπανήσει 125 euro. Στο απέναντι και μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού για μια εβδομάδα θα δαπανήσει μόνο 60 euro ! Είναι δυνατόν ο πελάτης να επιλέξει ποτέ για εβδομαδιαίες διακοπές τα Καλάβρυτα που έχουν την διπλάσια και κάτι τιμή;
Αν υποθέσουμε ότι ένας Χιονοδρόμος παίρνει άδεια από την δουλειά του ώστε να κάνει 3 καθημερινές σκι χωρίς τις ουρές των lift , τότε σίγουρα τα Καλάβρυτα θα ήταν η τελευταία του επιλογή. Ο λόγος είναι πώς εκεί θα δαπανούσε για 3 μέρες 59 euro , ενώ στον Παρνασσό και Καιμακ Τσαλάν 36 euro , και στην Νάουσα και το Σέλι μόλις 30 euro. Και στο κάτω κάτω αν είναι να δώσει 59euro για 3 καθημερινές στα Καλάβρυτα , δεν δίνει 60 euro στον Παρνασσό ή 50 euro στο Σέλι και να κάνει σκι μια ολόκληρη εβδομάδα;
Ακόμα και στην ετήσια κάρτα τα Καλάβρυτα αποδεικνύονται ακριβότερα από όλα τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει την διπλή ακριβώς τιμή.(Σέλι , Καϊμάκ Τσαλαν)
Αν και οι αδυναμίες αυτές του τιμοκαταλόγου επισημάνθηκαν νωρίς από τους τοπικούς καταστηματάρχες ενοικιάσεων σκι , δεν υπήρξε καμία αλλαγή πορείας από την διεύθυνση του Χιονοδρομικού Κέντρου που επέμεινε στο μεγάλο στοίχημα του «ευρωπαϊκού» τιμοκαταλόγου με τα γνωστά αποτελέσματα της απαξίωσης από τους σκιέρ. Ακόμα και τα πρώτα δείγματα διαμαρτυρίας μέσω internet καθώς και η πρωτοφανής απουσία χιονοδρόμων τις καθημερινές δεν στάθηκαν ικανές να αλλάξουν τα πράγματα. Το αυτί των «υπευθύνων» δεν φάνηκε να ιδρώνει μέχρι και την πρωταπριλιά , που έπειτα από πιέσεις αποφασίστηκε να χαμηλώσουν οι τιμές για τις δέκα τελευταίες μέρες της σεζόν. Το παράδοξο όμως ήταν πως ακόμα και με αυτή την κίνηση το Χ.Κ.Καλαβρύτων βρέθηκε πάλι ακριβότερο, μιας και τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα είχαν φροντίσει νωρίτερα να μειώσουν κι αυτά τις είδη χαμηλές τους τιμές με αποτέλεσμα να είναι φθηνότερα των Καλαβρύτων!
Το πάθημα αυτό των Καλαβρύτων απέδειξε πως μια τιμολογιακή στρατηγική ,όσο σωστή κι αν φαίνεται κατά την σχεδίασή της , τελικά κρίνεται στην πράξη , τόσο από την ανταπόκριση των πελατών όσο και από τις κινήσεις των ανταγωνιστών. Αν και η χάραξη στρατηγικής είναι απαραίτητη , στις επιτυχημένες επιχειρήσεις οι τακτικές είναι αυτές που προωθούν τη στρατηγική και όχι το αντίθετο. Η τακτική κινείτε συνεχώς , αφουγκράζεται την αγορά και κάνει τις ανάλογες διορθωτικές κινήσεις.
Όπως παρατήρησε ο Tom Cooper , πρώην διευθύνον σύμβουλος της Access Management : «Μερικές φορές , η πρώτη από τις τακτικές που εφαρμόζεις, αλλάζει ολόκληρο το σχέδιο» Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Μινεσότα Harry Beckwith προσθέτει σε αυτόν το συλλογισμό: « Απ’ ότι φαίνεται όμως , οι εταιρίες είναι σαν τους καρχαρίες. Αν ένας καρχαρίας δεν κινηθεί δεν μπορεί να αναπνεύσει και θα πεθάνει. Οι ζωντανές επιχειρήσεις έχουν την τάση να κινούνται. Αυτές που κοιμούνται συνήθως ασφυκτιούν?.»
Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα από το σύγχρονο management που αποδεικνύουν το αυτονόητο: Η εμμονή σε μια τιμολογιακή στρατηγική που δεν «περπατάει» γιατί χτυπήθηκε από τον ανταγωνισμό και περιφρονήθηκε από τους πελάτες, είναι θανάσιμη για την επιχείρηση. Η στασιμότητα σε αυτή την περίπτωση είναι η χειρότερη συνταγή για αναστροφή του κλίματος. Πόσο σημαντικό είναι δε αυτό , όταν όλοι γνωρίζουμε ότι από την βιωσιμότητα και την πρόοδο της συγκεκριμένης δημοτικής επιχείρησης Χ.Κ.Καλαβρύτων ζει και επενδύει μια ολόκληρη πόλη.
Αναλογιζόμενοι αυτό οι υπεύθυνοι τόσο για την στρατηγική (Δ.Σ.) όσο και για την λειτουργία (Διεύθυνση ) επιβάλετε να χαράξουν μια νέα επιθετική τιμολογιακή τακτική . Με έναν νέου τύπου , προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα τιμοκατάλογο , που θα εκθέτει τον ανταγωνισμό και θα δώσει πραγματικά κίνητρα στους πελάτες χιονοδρόμους να επισκέπτονται τα Καλάβρυτα εκτός από τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές. Στην χάραξη μιας νέας επιθετικής πολιτικής δηλώνουν έτοιμοι να συνδράμουν τόσο οι ξενοδόχοι όσο και όλοι οι επαγγελματίες ενοικιάσεων σκι της περιοχής , με ελκυστικές προσφορές για τις καθημερινές του χειμώνα , δίνοντας στην κίνηση αυτή μια ακόμα μεγαλύτερη δυναμική.
Στις πονηρές σε οικονομικό επίπεδο μέρες τις οποίες διανύουμε , μια τέτοια συλλογική τακτική θα απέφερε σίγουρα καρπούς και θα έδινε καινούριο ενδιαφέρον και νέα πνοή στην περιοχή που τόσο πολύ το χρειάζεται μετά τον περσινό άγονο χειμώνα.
Η στήλη αυτή θα στηρίξει κάθε καλή προσπάθεια στον τομέα αυτό τον οποίο και θεωρεί καθοριστικό για την επιβίωση του Χ.Κ.Καλαβρύτων καθώς και ολόκληρης της περιοχής που έχει επενδύσει πάνω στην ανάπτυξη και την ευημερία του.
(Δημοσιεύθηκε στην «Εβδομάδα των Καλαβρύτων» Αρ.φυλ.262 την Τετάρτη 31/8/2005)
-------------------------------------------
Γράψτε τα δικά σας σχόλια πάνω στο άρθρο που μόλις διαβάσατε ή απλώς δείτε τα σχόλια άλλων αναγνωστών.